Żadna owsianka. To jest najlepsze śniadanie odchudzające
Owsianka - jedni ją kochają, inni nienawidzą. Do niedawna była uznawana za jedno z najlepszych śniadań - zarówno dla tych, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów, jak i tych, którzy nie mają głowy do liczenia kalorii. Okazuje się jednak, że istnieje jeszcze lepsze śniadanie. Jak je przygotować? Podpowiadamy.
03.07.2023 | aktual.: 03.07.2023 18:41
Kasza gryczana na śniadanie. Dla wielu taka propozycja brzmi nieco absurdalnie. Zazwyczaj kasza ta kojarzona jest z mięsnym sosem i ogórkiem kiszonym. Okazuje się jednak, że świetnie może smakować również na słodko. Gryczanka jest bardzo zdrowa i dostarcza wiele energii na cały dzień. Jak zrobić gryczankę? Sprawdźmy.
Kasza gryczana na śniadanie Gryczanka sto razy lepsza od owsianki
Owsianka powoli odchodzi w zapomnienie. Na nasze stoły coraz częściej trafia gryczanka. Co kryje się za tą uroczą nazwą? Kasza gryczana na kefirze, która jest obłędnie pyszna. Nie jest to jednak jej jedyny plus. Ma również wiele wspaniałych właściwości. Jest bogatym źródłem węglowodanów, więc zapewnia energię na cały dzień. Ponadto jest bogata w witaminy z grupy B oraz minerały - potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, miedź, bor, jod i cynk. Ma więc pozytywny wpływ na układ nerwowy oraz krwionośny. Co więcej, ma też właściwości antyoksydacyjne i podkręca metabolizm. Pomaga więc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Z kolei kefir jest fantastycznym źródłem białka, a zawartość wapnia i magnezu wpływa na wzmocnienie kości oraz zębów.
Przepis na gryczankę z kefirem i owocami. Sposób przygotowania krok po kroku
Składniki:
- 50 g kaszy gryczanej,
- 200 ml kefiru,
- owoce - np. borówki, truskawki, banan, jagody, maliny,
- łyżka siemienia lnianego lub nasion chia,
- łyżeczka miodu lub masła orzechowego (opcjonalnie),
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Kaszę gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie ją gotujemy, dodając szczyptę soli.
- Po kwadransie gotowania odlewamy wodę i dodajemy siemię lniane lub nasiona chia, aby spęczniały.
- Przekładamy kaszę do miski, dodajemy owoce i miód bądź masło orzechowe, jeśli chcemy wzbogacić smak.
Sprawdź także: Ludzie wychodzą z lasów z pełnymi koszami. W jednym regionie kraju jest zdecydowanie najwięcej grzybów