Zajrzał do ekspresu do kawy. Na ten widok robi się słabo nie tylko kawoszom
Mały i praktyczny ekspres do kawy powoli staje się obowiązkowym wyposażeniem polskiej kuchni. Na rynku są dostępne proste modele, jak i designerskie perełki w tylu retro. Problem w tym, że nie każdy wie, jak dbać o czystość takiego sprzętu.
Dobry domowy ekspres pozwala na przygotowanie aromatycznego espresso bez potrzeby wychodzenia do kawiarni. Na dyszy ekspresu spienisz także mleko na latte czy cappuccino, które od samego poranka wprawi cię w dobry nastrój.
Jednak nie wystarczy wyłożyć kasy na sprzęt, aby przez kilka lat cieszyć się dobrej jakości kawą. Ekspres wymaga odpowiedniego czyszczenia – inaczej w środku może pojawić się pleśń lub inne szkodliwe zanieczyszczenia, a nawet mogą zalęgnąć się larwy. Wiele osób pije kawę z brudnego ekspresu, nie zdając sobie z tego sprawy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki
Tiktoker zajrzał do środka ekspresu
Tomasz Zaborowski, zawodowo zajmujący się serwisem ekspresów do kawy, wrzucił na swój kanał nagranie, którym wywołał lawinę komentarzy. Na filmiku widać, jakie rzeczy znajdują się w środku ekspresu automatycznego.
– To chyba będzie perełka, bo wyciągnąłem tylko tacę i ja już wiem, że będzie grubo – mówi na początku filmu.
Serwisant po kolei rozmontowuje ekspres, pokazując z bliska znajdujące się w środku błoto porośnięte pleśnią. Przechodzi do części, przez którą przelatują świeżo zmielone ziarna kawy:
– Wyobraźcie sobie, że kawa, która dopiero jest świeżo zmielona, łączy się z tymi ziarenkami, które tutaj są spleśniałe, no i to pijecie.
Trzeba przyznać, że widok wnętrza tego ekspresu, budzi emocje. Ale jeśli dzięki temu zainteresujesz się czystością swojego ekspresu, nic w tym złego. Osoby, które dbają o czystość, nie muszą od razu rozkręcać całej maszyny – wystarczy regularne czyszczenie sprzętu zgodnie z zaleceniami producenta.
Jak dbać o domowy ekspres do kawy?
W przypadku ekspresów kolbowych wystarczą proste czynności, jak odkamienianie i opróżnianie sitka po każdym parzeniu kawy. W ekspresach automatycznych i półautomatycznych należy pamiętać o opróżnianiu i czyszczeniu pojemnika na odpadki. Jeśli używasz spieniacza do mleka, należy za każdym razem przetrzeć dyszę wilgotną szmatką i puścić trochę pary, aby wydmuchać ewentualne pozostałości mleka.