Zakochasz się w tych bułeczkach. Farsz to prawdziwa petarda!

Wytrawne drożdżowe bułeczki z serem feta, posmakują nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Są miękkie i pulchne, w sam raz na śniadanie, kolację albo lunch do pracy. Można jeść je solo lub podać jako dodatek do sałatek albo dań z grilla.

ObrazekPyszności - Fot. Moniki smakołyki
Katarzyna Gileta

Pulchne i aromatyczne bułki to podstawa niejednego śniadania lub propozycja na przekąskę. Niestety, produkty na sklepowych półkach nierzadko zawierają niepotrzebne spulchniacze i konserwanty. Zdrowszym i smaczniejszym pomysłem będzie zrobienie ich samodzielnie. Wbrew pozorom to naprawdę łatwe! Bułeczki z serem feta są bardzo pulchne, mięciutkie, delikatne i słone. Ser feta jest wyrazisty w smaku, a bułeczki idealnie pasują do domowych past, suszonych wędlin i lekkich sałatek. Są też genialne bez dodatków jako smaczna przekąska. Wypróbujcie przepis z bloga Moniki smakołyki.

Bułeczki z serem feta - przepis

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 420 g mąki pszennej na pizzę typ 00
  • 250 ml ciepłej wody
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Ponadto:

  • 150 g sera feta lub startego żółtego sera mozzarella
  • pieprz do smaku
  • mąka do podsypania

Sposób przygotowania:

  1. Jak zrobić bułeczki z serem feta? Przygotuj zaczyn. Do dużej miski wlej wodę, dodaj rozkruszone drożdże, cukier, 100 g mąki i dokładnie wymieszaj. Przykryj workiem foliowym, pozostaw w temperaturze pokojowej na 15 min.
  2. Do zaczynu dodaj oliwę, mąkę wymieszaną z solą i zagnieć elastyczne, gładkie ciasto. Uformuj kulę, pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 60 min. Ser rozdrobnij za pomocą widelca, wymieszaj z pieprzem.
  3. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, zagnieć, podziel na 16 porcji. Z każdej uformuj kulkę, spłaszcz, na środek nałóż małą łyżeczkę sera i przykryj ciastem. Sklej jak sakiewkę. Uformuj kulkę, połóż stroną łączenia i delikatnie rozwałkuj na płaski krążek o średnicy ok. 5-6 cm.
  4. Przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw na 15 min do wyrośnięcia. Piecz na patelni bez tłuszczu pod pokrywą po ok. 3 min z każdej strony.

Zobacz także przepis na sałatkę śledziową z orzechami włoskimi i burakami. Więcej podobnych przepisów znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥