Zakochasz się w tych bułeczkach. Farsz to prawdziwa petarda!

Wytrawne drożdżowe bułeczki z serem feta, posmakują nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Są miękkie i pulchne, w sam raz na śniadanie, kolację albo lunch do pracy. Można jeść je solo lub podać jako dodatek do sałatek albo dań z grilla.

ObrazekPyszności - Fot. Moniki smakołyki
Katarzyna Gileta

Pulchne i aromatyczne bułki to podstawa niejednego śniadania lub propozycja na przekąskę. Niestety, produkty na sklepowych półkach nierzadko zawierają niepotrzebne spulchniacze i konserwanty. Zdrowszym i smaczniejszym pomysłem będzie zrobienie ich samodzielnie. Wbrew pozorom to naprawdę łatwe! Bułeczki z serem feta są bardzo pulchne, mięciutkie, delikatne i słone. Ser feta jest wyrazisty w smaku, a bułeczki idealnie pasują do domowych past, suszonych wędlin i lekkich sałatek. Są też genialne bez dodatków jako smaczna przekąska. Wypróbujcie przepis z bloga Moniki smakołyki.

Bułeczki z serem feta - przepis

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 420 g mąki pszennej na pizzę typ 00
  • 250 ml ciepłej wody
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Ponadto:

  • 150 g sera feta lub startego żółtego sera mozzarella
  • pieprz do smaku
  • mąka do podsypania

Sposób przygotowania:

  1. Jak zrobić bułeczki z serem feta? Przygotuj zaczyn. Do dużej miski wlej wodę, dodaj rozkruszone drożdże, cukier, 100 g mąki i dokładnie wymieszaj. Przykryj workiem foliowym, pozostaw w temperaturze pokojowej na 15 min.
  2. Do zaczynu dodaj oliwę, mąkę wymieszaną z solą i zagnieć elastyczne, gładkie ciasto. Uformuj kulę, pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 60 min. Ser rozdrobnij za pomocą widelca, wymieszaj z pieprzem.
  3. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, zagnieć, podziel na 16 porcji. Z każdej uformuj kulkę, spłaszcz, na środek nałóż małą łyżeczkę sera i przykryj ciastem. Sklej jak sakiewkę. Uformuj kulkę, połóż stroną łączenia i delikatnie rozwałkuj na płaski krążek o średnicy ok. 5-6 cm.
  4. Przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw na 15 min do wyrośnięcia. Piecz na patelni bez tłuszczu pod pokrywą po ok. 3 min z każdej strony.

Zobacz także przepis na sałatkę śledziową z orzechami włoskimi i burakami. Więcej podobnych przepisów znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej