Zalej czerstwy chleb kawą. Efekt powali cię na kolana

Zalewanie czerstwego chleba dla wielu brzmi jak absurd. Okazuje się jednak, że takie połączenie potrafi powalić na kolana jak nic innego. Podpowiadamy, jak wyjątkowy rarytas może powstać z tych dwóch składników.

Zalej czerstwy chleb kawą. Fot. PixabayZalej czerstwy chleb kawą. Fot. Pixabay

Jeśli szukasz prostego przepisu na niewyszukany, ale smaczny i łatwy w przygotowaniu deser, to strzał w dziesiątkę. Nie wierzyliśmy, że ta receptura sprzed lat może być wciąż tak dobra — a jednak. Przygotowaliśmy go i jesteśmy zaskoczeni. Wy też powinniście wypróbować ten przepis. I to jak najszybciej!

Zalej czerstwy chleb kawą. Zyskasz deser, którym każdy będzie się zajadać

Składniki:

  • 200 g czerstwego chleba,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru pudru lub wybranego słodzidła zmielonego na puder,
  • cukier wanilinowy,
  • masa kajmakowa.
Zalej czerstwy chleb kawą. Fot. Pixabay
Zalej czerstwy chleb kawą. Fot. Pixabay

Kawowy deser, który rozpieszcza podniebienie. Sposób przygotowania krok po kroku

Choć deser z kawy i czerstwego chleba nie brzmi zbyt apetycznie, to musicie uwierzyć nam na słowo, że jest naprawdę obłędny. To dość stara receptura i obecnie bardzo rzadko jest wykorzystywana, jednak zdecydowanie warto nie zwlekać dłużej. Kawa jest w niemal każdym domu, a czerstwy chleb sprzed dwóch dni również zalega w wielu kuchniach. Warto więc zrobić coś, by się nie zmarnował. Ten patent jest świetny.

Sposób przygotowania:

  1. Czerstwy chleb kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Mleko i kawę rozpuszczalną mieszamy, a następnie dodajemy do czerstwego chleba.
  3. Mieszamy dokładnie, by pieczywo nasiąkło kawą.
  4. Dodajemy jajka, cukier puder i cukier wanilinowy, a następnie blendujemy całość na gładki krem.
  5. Do blachy wlewamy wodę, a następnie ustawiamy w niej małe miseczki, które są odporne na duże zmiany temperatur.
  6. Do każdej z miseczki wykładamy masę kajmakową, a następnie przygotowaną samodzielnie masę kawową.
  7. Blachę z miseczkami przykrywamy folią aluminiową, a następnie wkładamy do piekarnika.
  8. Krem pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 50 minut. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Dobre dla serca i jelit. Ale nie w każdej sytuacji
Dobre dla serca i jelit. Ale nie w każdej sytuacji
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie