Zalej czerstwy chleb kawą. Efekt powali cię na kolana

Zalewanie czerstwego chleba dla wielu brzmi jak absurd. Okazuje się jednak, że takie połączenie potrafi powalić na kolana jak nic innego. Podpowiadamy, jak wyjątkowy rarytas może powstać z tych dwóch składników.

Zalej czerstwy chleb kawą. Fot. PixabayZalej czerstwy chleb kawą. Fot. Pixabay

Jeśli szukasz prostego przepisu na niewyszukany, ale smaczny i łatwy w przygotowaniu deser, to strzał w dziesiątkę. Nie wierzyliśmy, że ta receptura sprzed lat może być wciąż tak dobra — a jednak. Przygotowaliśmy go i jesteśmy zaskoczeni. Wy też powinniście wypróbować ten przepis. I to jak najszybciej!

Zalej czerstwy chleb kawą. Zyskasz deser, którym każdy będzie się zajadać

Składniki:

  • 200 g czerstwego chleba,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru pudru lub wybranego słodzidła zmielonego na puder,
  • cukier wanilinowy,
  • masa kajmakowa.
Zalej czerstwy chleb kawą. Fot. Pixabay
Zalej czerstwy chleb kawą. Fot. Pixabay

Kawowy deser, który rozpieszcza podniebienie. Sposób przygotowania krok po kroku

Choć deser z kawy i czerstwego chleba nie brzmi zbyt apetycznie, to musicie uwierzyć nam na słowo, że jest naprawdę obłędny. To dość stara receptura i obecnie bardzo rzadko jest wykorzystywana, jednak zdecydowanie warto nie zwlekać dłużej. Kawa jest w niemal każdym domu, a czerstwy chleb sprzed dwóch dni również zalega w wielu kuchniach. Warto więc zrobić coś, by się nie zmarnował. Ten patent jest świetny.

Sposób przygotowania:

  1. Czerstwy chleb kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Mleko i kawę rozpuszczalną mieszamy, a następnie dodajemy do czerstwego chleba.
  3. Mieszamy dokładnie, by pieczywo nasiąkło kawą.
  4. Dodajemy jajka, cukier puder i cukier wanilinowy, a następnie blendujemy całość na gładki krem.
  5. Do blachy wlewamy wodę, a następnie ustawiamy w niej małe miseczki, które są odporne na duże zmiany temperatur.
  6. Do każdej z miseczki wykładamy masę kajmakową, a następnie przygotowaną samodzielnie masę kawową.
  7. Blachę z miseczkami przykrywamy folią aluminiową, a następnie wkładamy do piekarnika.
  8. Krem pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 50 minut. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀