PrzepisZalej czerstwy chleb kawą. Efekt powali cię na kolana

Zalej czerstwy chleb kawą. Efekt powali cię na kolana

Zalej czerstwy chleb kawą. Fot. Pixabay
Zalej czerstwy chleb kawą. Fot. Pixabay

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zalewanie czerstwego chleba dla wielu brzmi jak absurd. Okazuje się jednak, że takie połączenie potrafi powalić na kolana jak nic innego. Podpowiadamy, jak wyjątkowy rarytas może powstać z tych dwóch składników.

Jeśli szukasz prostego przepisu na niewyszukany, ale smaczny i łatwy w przygotowaniu deser, to strzał w dziesiątkę. Nie wierzyliśmy, że ta receptura sprzed lat może być wciąż tak dobra — a jednak. Przygotowaliśmy go i jesteśmy zaskoczeni. Wy też powinniście wypróbować ten przepis. I to jak najszybciej!

Zalej czerstwy chleb kawą. Zyskasz deser, którym każdy będzie się zajadać

Składniki:

  • 200 g czerstwego chleba,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru pudru lub wybranego słodzidła zmielonego na puder,
  • cukier wanilinowy,
  • masa kajmakowa.
Zalej czerstwy chleb kawą. Fot. Pixabay
Zalej czerstwy chleb kawą. Fot. Pixabay

Kawowy deser, który rozpieszcza podniebienie. Sposób przygotowania krok po kroku

Choć deser z kawy i czerstwego chleba nie brzmi zbyt apetycznie, to musicie uwierzyć nam na słowo, że jest naprawdę obłędny. To dość stara receptura i obecnie bardzo rzadko jest wykorzystywana, jednak zdecydowanie warto nie zwlekać dłużej. Kawa jest w niemal każdym domu, a czerstwy chleb sprzed dwóch dni również zalega w wielu kuchniach. Warto więc zrobić coś, by się nie zmarnował. Ten patent jest świetny.

Sposób przygotowania:

  1. Czerstwy chleb kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Mleko i kawę rozpuszczalną mieszamy, a następnie dodajemy do czerstwego chleba.
  3. Mieszamy dokładnie, by pieczywo nasiąkło kawą.
  4. Dodajemy jajka, cukier puder i cukier wanilinowy, a następnie blendujemy całość na gładki krem.
  5. Do blachy wlewamy wodę, a następnie ustawiamy w niej małe miseczki, które są odporne na duże zmiany temperatur.
  6. Do każdej z miseczki wykładamy masę kajmakową, a następnie przygotowaną samodzielnie masę kawową.
  7. Blachę z miseczkami przykrywamy folią aluminiową, a następnie wkładamy do piekarnika.
  8. Krem pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 50 minut. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także