Zamiast deptać, zbieram i robię pyszny "miodek". Doskonały do zimowej herbaty

Mniszek lekarski, znany również jako mlecz, to roślina o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Miód z mniszka, przygotowywany z jego kwiatów, jest naturalnym remedium na wiele dolegliwości. Dowiedz się, jak go przygotować i jakie korzyści zdrowotne niesie ze sobą jego regularne stosowanie.

Kwiaty mniszka lekarskiegoKwiaty mniszka lekarskiego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | oleg_doroshenko
Katarzyna Gileta

Mniszek lekarski to roślina, którą można spotkać na łąkach, trawnikach i przyulicznych terenach zielonych. Jest bogaty w witaminy, takie jak C, A oraz z grupy B, a także minerały, w tym krzem, potas i magnez. Dzięki tym składnikom mniszek lekarski wspiera układ odpornościowy, trawienny i nerwowy.

Mniszek lekarski jest znany także ze swoich właściwości zdrowotnych. Działa przeciwzapalnie, wspomaga regenerację wątroby i ma działanie żółciopędne. Jest również stosowany w leczeniu anemii, co czyni go niezwykle wartościowym składnikiem w medycynie naturalnej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy

Jak przygotować miód z mniszka lekarskiego?

Aby przygotować miód z mniszka lekarskiego, najlepiej zbierać kwiaty w maju, kiedy są najbardziej dojrzałe i aromatyczne.

Składniki:

  • 300 g świeżych kwiatów mniszka lekarskiego,
  • 1 kg cukru,
  • 2 cytryny,
  • 1 litr wody.

Sposób przygotowania:

  1. Kwiaty mniszka należy zebrać w suchy, słoneczny dzień, z dala od ulic i zanieczyszczeń. Po zebraniu pozostaw je na białej ściereczce na około pół godziny, aby umożliwić ucieczkę drobnym mieszkańcom rośliny.
  2. Następnie wypłucz kwiaty delikatnie w zimnej wodzie.
  3. W garnku zagotuj wodę, dodaj oczyszczone kwiaty i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut.
  4. Po tym czasie odstaw wywar na całą dobę.
  5. Następnego dnia odcedź wywar, dodaj sok z cytryn i cukier.
  6. Gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny, aż uzyskasz konsystencję miodu.
  7. Gorący miód przelej do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem. Po ostygnięciu przechowuj w chłodnym miejscu.

Zastosowanie miodu z mniszka lekarskiego

Na co pomaga miód z mniszka? Miód z mniszka lekarskiego ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Wspiera układ odpornościowy, co czyni go idealnym remedium na przeziębienia i infekcje górnych dróg oddechowych. Dodatkowo miód ten wspomaga trawienie.

Regularne stosowanie miodu z mniszka lekarskiego może pomóc w leczeniu dolegliwości żołądkowych, infekcji skórnych oraz problemów z wątrobą. Dzięki zawartości witamin i minerałów, miód ten jest również doskonałym wsparciem dla osób z osłabioną odpornością.

Miód z mniszka lekarskiego można stosować jako dodatek do herbaty, kawy czy deserów. Zalecana dzienna dawka to 2-3 łyżeczki dla dorosłych i 1 łyżeczka dla dzieci. Należy jednak pamiętać, że osoby z wrzodami żołądka lub nadkwasowością powinny unikać jego stosowania.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat