WAŻNE
TERAZ

Szkocja pokonała Danię 4:2. Fatalny wynik dla Polski

Zamiast deptać, zbieram i robię pyszny "miodek". Doskonały do zimowej herbaty

Mniszek lekarski, znany również jako mlecz, to roślina o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Miód z mniszka, przygotowywany z jego kwiatów, jest naturalnym remedium na wiele dolegliwości. Dowiedz się, jak go przygotować i jakie korzyści zdrowotne niesie ze sobą jego regularne stosowanie.

Kwiaty mniszka lekarskiegoKwiaty mniszka lekarskiego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | oleg_doroshenko
Katarzyna Gileta

Mniszek lekarski to roślina, którą można spotkać na łąkach, trawnikach i przyulicznych terenach zielonych. Jest bogaty w witaminy, takie jak C, A oraz z grupy B, a także minerały, w tym krzem, potas i magnez. Dzięki tym składnikom mniszek lekarski wspiera układ odpornościowy, trawienny i nerwowy.

Mniszek lekarski jest znany także ze swoich właściwości zdrowotnych. Działa przeciwzapalnie, wspomaga regenerację wątroby i ma działanie żółciopędne. Jest również stosowany w leczeniu anemii, co czyni go niezwykle wartościowym składnikiem w medycynie naturalnej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy

Jak przygotować miód z mniszka lekarskiego?

Aby przygotować miód z mniszka lekarskiego, najlepiej zbierać kwiaty w maju, kiedy są najbardziej dojrzałe i aromatyczne.

Składniki:

  • 300 g świeżych kwiatów mniszka lekarskiego,
  • 1 kg cukru,
  • 2 cytryny,
  • 1 litr wody.

Sposób przygotowania:

  1. Kwiaty mniszka należy zebrać w suchy, słoneczny dzień, z dala od ulic i zanieczyszczeń. Po zebraniu pozostaw je na białej ściereczce na około pół godziny, aby umożliwić ucieczkę drobnym mieszkańcom rośliny.
  2. Następnie wypłucz kwiaty delikatnie w zimnej wodzie.
  3. W garnku zagotuj wodę, dodaj oczyszczone kwiaty i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut.
  4. Po tym czasie odstaw wywar na całą dobę.
  5. Następnego dnia odcedź wywar, dodaj sok z cytryn i cukier.
  6. Gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny, aż uzyskasz konsystencję miodu.
  7. Gorący miód przelej do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem. Po ostygnięciu przechowuj w chłodnym miejscu.

Zastosowanie miodu z mniszka lekarskiego

Na co pomaga miód z mniszka? Miód z mniszka lekarskiego ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Wspiera układ odpornościowy, co czyni go idealnym remedium na przeziębienia i infekcje górnych dróg oddechowych. Dodatkowo miód ten wspomaga trawienie.

Regularne stosowanie miodu z mniszka lekarskiego może pomóc w leczeniu dolegliwości żołądkowych, infekcji skórnych oraz problemów z wątrobą. Dzięki zawartości witamin i minerałów, miód ten jest również doskonałym wsparciem dla osób z osłabioną odpornością.

Miód z mniszka lekarskiego można stosować jako dodatek do herbaty, kawy czy deserów. Zalecana dzienna dawka to 2-3 łyżeczki dla dorosłych i 1 łyżeczka dla dzieci. Należy jednak pamiętać, że osoby z wrzodami żołądka lub nadkwasowością powinny unikać jego stosowania.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki