Zamiast kostki twarogu, wzięłam serek wiejski. Nawet teściowa pochwaliła moje pierogi

Na pierogi chętnych nigdy nie brakuje. Nawet jeśli nie są to ruskie w tradycyjnym wydaniu, a ich delikatniejsza wersja z serkiem wiejskim. W moim domu szybko stały się hitem, zyskując uznanie nawet tych najbardziej wybrednych gości.

Pyszne pierogi z nietypowym farszemPyszne pierogi z nietypowym farszem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Serek wiejski przeżywa kulinarny renesans. Dawniej wyjadaliśmy go prosto z kubeczka, czasem dorzucając szczypiorek czy rzodkiewkę. Dziś staje się jednym z ulubionych składników w kuchni. Trafia do śniadaniowych placuszków i wrapów, można upiec z niego włoski chlebek, a nawet przygotować zdrowe kotlety z otrębami. Ten przepis pokazuje, że serek wiejski sprawdzi się także w roli farszu do pierogów. Godnie zastąpi zwykły twaróg, dodając całości lekkości i świeżości. Po takich pierogach nie pozostaje nic innego, jak z przyjemnością poklepać się po brzuchu i skomplementować obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kostka hiszpańska – klasyczne ciasto warstwowe z kremem i wiśniami

Pierogi z serkiem wiejskim

Serek wiejski w połączeniu z ziemniakami to pyszny i lekki farsz do pierogów, który stanowi świeżą i zaskakującą alternatywę dla tradycyjnych ruskich. Dodaje farszowi delikatnej słodyczy i kremowej tekstury, która idealnie komponuje się z puszystymi ziemniakami. Dostarcza solidną porcję białka i wapnia. To świetny zamiennik dla klasycznych pierogów ruskich.

Składniki:

Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 80 g miękkiego masła,
  • szczypta soli,
  • 200-250 ml wrzącej wody.

Farsz:

  • 650 ugotowanych ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 360 g serka wiejskiego,
  • 1 łyżka masła,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj gorącą wodę, miękkie masło oraz sól.
  2. Wymieszaj łyżką, a następnie dokładnie wyrób masę, aż powstanie gładkie ciasto.
  3. Odstaw na 15 minut.
  4. Ugotowane ziemniaki rozgnieć na gładkie puree. Możesz zrobić to przy pomocy tłuczka lub praski.
  5. Cebule drobno posiekaj i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumieni.
  6. Dodaj masło, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
  7. Serek wiejski odcedź ze śmietanki i przepłucz na sitku.
  8. Dodaj wraz z cebulą do ugotowanych ziemniaków.
  9. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  10. Ciasto na pierogi rozwałkuj i przy pomocy foremki lub szklanki wytnij krążki.
  11. Nakładaj porcje farszu, zalepiając dokładnie brzegi.
  12. Wodę posól i zagotuj.
  13. Na wrzącą wodę wrzucaj partiami pierogi. Gotuj przez ok. 2 minuty od momentu, aż pierogi wypłyną na powierzchnię.

Gotowe pierogi podaj z okrasą z cebuli, kwaśną śmietaną lub z boczkiem. Możesz je również polać roztopionym masłem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża