Zamiast kostki twarogu, wzięłam serek wiejski. Nawet teściowa pochwaliła moje pierogi

Na pierogi chętnych nigdy nie brakuje. Nawet jeśli nie są to ruskie w tradycyjnym wydaniu, a ich delikatniejsza wersja z serkiem wiejskim. W moim domu szybko stały się hitem, zyskując uznanie nawet tych najbardziej wybrednych gości.

Pyszne pierogi z nietypowym farszemPyszne pierogi z nietypowym farszem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Serek wiejski przeżywa kulinarny renesans. Dawniej wyjadaliśmy go prosto z kubeczka, czasem dorzucając szczypiorek czy rzodkiewkę. Dziś staje się jednym z ulubionych składników w kuchni. Trafia do śniadaniowych placuszków i wrapów, można upiec z niego włoski chlebek, a nawet przygotować zdrowe kotlety z otrębami. Ten przepis pokazuje, że serek wiejski sprawdzi się także w roli farszu do pierogów. Godnie zastąpi zwykły twaróg, dodając całości lekkości i świeżości. Po takich pierogach nie pozostaje nic innego, jak z przyjemnością poklepać się po brzuchu i skomplementować obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kostka hiszpańska – klasyczne ciasto warstwowe z kremem i wiśniami

Pierogi z serkiem wiejskim

Serek wiejski w połączeniu z ziemniakami to pyszny i lekki farsz do pierogów, który stanowi świeżą i zaskakującą alternatywę dla tradycyjnych ruskich. Dodaje farszowi delikatnej słodyczy i kremowej tekstury, która idealnie komponuje się z puszystymi ziemniakami. Dostarcza solidną porcję białka i wapnia. To świetny zamiennik dla klasycznych pierogów ruskich.

Składniki:

Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 80 g miękkiego masła,
  • szczypta soli,
  • 200-250 ml wrzącej wody.

Farsz:

  • 650 ugotowanych ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 360 g serka wiejskiego,
  • 1 łyżka masła,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj gorącą wodę, miękkie masło oraz sól.
  2. Wymieszaj łyżką, a następnie dokładnie wyrób masę, aż powstanie gładkie ciasto.
  3. Odstaw na 15 minut.
  4. Ugotowane ziemniaki rozgnieć na gładkie puree. Możesz zrobić to przy pomocy tłuczka lub praski.
  5. Cebule drobno posiekaj i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumieni.
  6. Dodaj masło, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
  7. Serek wiejski odcedź ze śmietanki i przepłucz na sitku.
  8. Dodaj wraz z cebulą do ugotowanych ziemniaków.
  9. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  10. Ciasto na pierogi rozwałkuj i przy pomocy foremki lub szklanki wytnij krążki.
  11. Nakładaj porcje farszu, zalepiając dokładnie brzegi.
  12. Wodę posól i zagotuj.
  13. Na wrzącą wodę wrzucaj partiami pierogi. Gotuj przez ok. 2 minuty od momentu, aż pierogi wypłyną na powierzchnię.

Gotowe pierogi podaj z okrasą z cebuli, kwaśną śmietaną lub z boczkiem. Możesz je również polać roztopionym masłem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥