Zamiast kostki twarogu, wzięłam serek wiejski. Nawet teściowa pochwaliła moje pierogi
Na pierogi chętnych nigdy nie brakuje. Nawet jeśli nie są to ruskie w tradycyjnym wydaniu, a ich delikatniejsza wersja z serkiem wiejskim. W moim domu szybko stały się hitem, zyskując uznanie nawet tych najbardziej wybrednych gości.
Serek wiejski przeżywa kulinarny renesans. Dawniej wyjadaliśmy go prosto z kubeczka, czasem dorzucając szczypiorek czy rzodkiewkę. Dziś staje się jednym z ulubionych składników w kuchni. Trafia do śniadaniowych placuszków i wrapów, można upiec z niego włoski chlebek, a nawet przygotować zdrowe kotlety z otrębami. Ten przepis pokazuje, że serek wiejski sprawdzi się także w roli farszu do pierogów. Godnie zastąpi zwykły twaróg, dodając całości lekkości i świeżości. Po takich pierogach nie pozostaje nic innego, jak z przyjemnością poklepać się po brzuchu i skomplementować obiad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kostka hiszpańska – klasyczne ciasto warstwowe z kremem i wiśniami
Pierogi z serkiem wiejskim
Serek wiejski w połączeniu z ziemniakami to pyszny i lekki farsz do pierogów, który stanowi świeżą i zaskakującą alternatywę dla tradycyjnych ruskich. Dodaje farszowi delikatnej słodyczy i kremowej tekstury, która idealnie komponuje się z puszystymi ziemniakami. Dostarcza solidną porcję białka i wapnia. To świetny zamiennik dla klasycznych pierogów ruskich.
Składniki:
Ciasto na pierogi:
- 500 g mąki pszennej,
- 80 g miękkiego masła,
- szczypta soli,
- 200-250 ml wrzącej wody.
Farsz:
- 650 ugotowanych ziemniaków,
- 2 cebule,
- 360 g serka wiejskiego,
- 1 łyżka masła,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę, dodaj gorącą wodę, miękkie masło oraz sól.
- Wymieszaj łyżką, a następnie dokładnie wyrób masę, aż powstanie gładkie ciasto.
- Odstaw na 15 minut.
- Ugotowane ziemniaki rozgnieć na gładkie puree. Możesz zrobić to przy pomocy tłuczka lub praski.
- Cebule drobno posiekaj i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumieni.
- Dodaj masło, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
- Serek wiejski odcedź ze śmietanki i przepłucz na sitku.
- Dodaj wraz z cebulą do ugotowanych ziemniaków.
- Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Ciasto na pierogi rozwałkuj i przy pomocy foremki lub szklanki wytnij krążki.
- Nakładaj porcje farszu, zalepiając dokładnie brzegi.
- Wodę posól i zagotuj.
- Na wrzącą wodę wrzucaj partiami pierogi. Gotuj przez ok. 2 minuty od momentu, aż pierogi wypłyną na powierzchnię.
Gotowe pierogi podaj z okrasą z cebuli, kwaśną śmietaną lub z boczkiem. Możesz je również polać roztopionym masłem. Smacznego!