Biorę serek wiejski i jajka. Po chwili mam górę pysznych kotletów

Kiedy znudzą się już klasyczne kotlety, pora na smaczną odmianę. Nie ma w nich mięsa, jest za to sporo smaku i wartości odżywczych. Sprawdzą się świetnie jako szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny.

Pyszne kotlety z serka wiejskiegoPyszne kotlety z serka wiejskiego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Te kotlety zjednają sobie podniebienia nawet tych, którzy na deser zamawiają schabowe. Są puszyste i delikatne, a dzięki dodatkowi serka wiejskiego oraz otrębów owsianych stają się również pożywne i sycące. Ten przepis to prawdziwy hit, który udowadnia, że zaledwie kilka prostych składników wystarczy, by wyczarować coś wyjątkowo smacznego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa z fasolką szparagową i warzywami. Smak dokładnie jak w kuchni babci

Kotlety z serka wiejskiego

Serek wiejski przeżywa kulinarny renesans, stając się nie tylko szybkim śniadaniem, ale też bazą do innych przepisów. Można z niego zrobić pyszne wrapy, wykorzystać do placuszków czy nawet włoski chlebek. W tym przepisie serek stał się bazą do zrobienia pysznych, mięciutkich kotletów.

Kotlety z serkiem wiejskim
Kotlety z serkiem wiejskim © Adobe Stock | Timolina

To nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa propozycja. Serek wiejski i jajka to prawdziwa skarbnica białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji mięśni, a także gwarantuje długie uczucie sytości. Otręby owsiane to z kolei solidna dawka błonnika, który wspiera trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i dba o prawidłową pracę jelit. To obiad, który jest lekki, smaczny, prosty w przygotowaniu i wartościowy dla zdrowia.

Składniki:

  • 300 g serka wiejskiego,
  • 4 jajka,
  • 200 g otrębów owsianych,
  • 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka ulubionych ziół lub przypraw (np. czosnek granulowany, suszona bazylia, słodka papryka),
  • olej roślinny do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Dymkę i szczypiorek drobno posiekaj.
  2. W dużej misce połącz serek wiejski z posiekaną zieleniną, jajkami oraz otrębami owsianymi.
  3. Dodaj sól, pieprz oraz wybrane przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą w gęstą masę.
  4. Odstaw masę na około 30 minut. Dzięki temu otręby nasiąkną płynem, a masa zgęstnieje, co ułatwi formowanie kotletów.
  5. Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni. Nakładaj łyżką porcje ciasta, formując niewielkie, płaskie kotleciki.
  6. Smaż z obu stron na średnim ogniu, aż kotlety nabiorą pięknego, rumianego koloru.
  7. Gotowe kotlety wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podawaj je na ciepło z sosem jogurtowo-ziołowym na bazie jogurtu naturalnego, czosnku i koperku, świeżą sałatką lub purée ziemniaczanym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀