Biorę serek wiejski i jajka. Po chwili mam górę pysznych kotletów

Kiedy znudzą się już klasyczne kotlety, pora na smaczną odmianę. Nie ma w nich mięsa, jest za to sporo smaku i wartości odżywczych. Sprawdzą się świetnie jako szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny.

Pyszne kotlety z serka wiejskiegoPyszne kotlety z serka wiejskiego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Te kotlety zjednają sobie podniebienia nawet tych, którzy na deser zamawiają schabowe. Są puszyste i delikatne, a dzięki dodatkowi serka wiejskiego oraz otrębów owsianych stają się również pożywne i sycące. Ten przepis to prawdziwy hit, który udowadnia, że zaledwie kilka prostych składników wystarczy, by wyczarować coś wyjątkowo smacznego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Kotlety z serka wiejskiego

Serek wiejski przeżywa kulinarny renesans, stając się nie tylko szybkim śniadaniem, ale też bazą do innych przepisów. Można z niego zrobić pyszne wrapy, wykorzystać do placuszków czy nawet włoski chlebek. W tym przepisie serek stał się bazą do zrobienia pysznych, mięciutkich kotletów.

Kotlety z serkiem wiejskim
Kotlety z serkiem wiejskim © Adobe Stock | Timolina

To nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa propozycja. Serek wiejski i jajka to prawdziwa skarbnica białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji mięśni, a także gwarantuje długie uczucie sytości. Otręby owsiane to z kolei solidna dawka błonnika, który wspiera trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i dba o prawidłową pracę jelit. To obiad, który jest lekki, smaczny, prosty w przygotowaniu i wartościowy dla zdrowia.

Składniki:

  • 300 g serka wiejskiego,
  • 4 jajka,
  • 200 g otrębów owsianych,
  • 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka ulubionych ziół lub przypraw (np. czosnek granulowany, suszona bazylia, słodka papryka),
  • olej roślinny do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Dymkę i szczypiorek drobno posiekaj.
  2. W dużej misce połącz serek wiejski z posiekaną zieleniną, jajkami oraz otrębami owsianymi.
  3. Dodaj sól, pieprz oraz wybrane przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą w gęstą masę.
  4. Odstaw masę na około 30 minut. Dzięki temu otręby nasiąkną płynem, a masa zgęstnieje, co ułatwi formowanie kotletów.
  5. Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni. Nakładaj łyżką porcje ciasta, formując niewielkie, płaskie kotleciki.
  6. Smaż z obu stron na średnim ogniu, aż kotlety nabiorą pięknego, rumianego koloru.
  7. Gotowe kotlety wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podawaj je na ciepło z sosem jogurtowo-ziołowym na bazie jogurtu naturalnego, czosnku i koperku, świeżą sałatką lub purée ziemniaczanym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie