Zamiast schabowych, podaj kotlety imperial. Są dużo lepsze na elegancki obiad

Tradycyjne kotlety schabowe są obłędnie pyszne - to prawda. Podawane zbyt często mogą się jednak znudzić. Warto więc trochę poeksperymentować w kuchni i przygotować coś zgoła innego. Doskonałą propozycją na obiad są m.in. kotlety imperial. Są soczyste i aromatyczne! W czym tkwi sekret ich smaku? Odpowiadamy.

Kotlety imperialne - przepis. Fot. AdobeStockKotlety imperialne - przepis. Fot. AdobeStock

Kotlety na obiad - czy może być lepiej? Może, jeśli będą przygotowane z pasją, sercem i nowym przepisem. O kotletach imperial nie wszyscy słyszeli, choć smakują obłędnie i pięknie się prezentują. Podpowiadamy, jak przygotować je w domu.

Przepis na kotlety imperial. Przepis jest łatwy i prosty, a danie obłędnie pyszne

Kotlety imperial przypominają kotlety Cordon Blue. Przygotowuje się je jednak nie z piersi kurczaka, ale z mięsa wołowego. Nie przeszkadza to jednak w tym, by były delikatne, miękkie i soczyste. Dodatki, które znajdują się w środku, potrafią zawojować podniebieniem. Przygotowanie jest bardzo proste, więc warto zakasać rękawy i jeszcze dziś zabrać się do roboty.

Składniki:

  • 700 g schabu bez kości,
  • 150 g szynki w plasterkach,
  • 150 g sera żółtego w plasterkach,
  • 2 jajka,
  • 7 łyżek bułki tartej,
  • łyżka mąki pszennej,
  • ulubione przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa do mięs,
  • olej do smażenia.

Przepis na wyjątkowe kotlety. Sposób przygotowania pysznego obiadu krok po kroku

  1. Schab kroimy na kotlety i rozbijamy mięso tłuczkiem.
  2. Każdego kotleta doprawiamy z obu stron ulubionymi przyprawami, delikatnie wgniatając je w mięso palcami. Możemy wykorzystać sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa do mięs itd.
  3. Na każdym kotlecie układamy plaster szynki i plaster sera żółtego.
  4. Kotlety składamy na pół lub zawijamy w roladkę. Robimy to w ten sposób, by dodatki ze środka nie wychodziły na zewnątrz.
  5. Każdego kotleta delikatnie oprószyć mąką pszenną, a następnie namoczyć w roztrzepanych jajkach i obtoczyć w bułce tartej.
  6. Rozgrzać olej i smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron.
  7. Kotlety odłożyć na talerz wyłożony papierem kuchennym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smacznego!
Schab na obiad. Fot. Pixabay
Schab na obiad. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości