Zamiast schabowych, podaj kotlety imperial. Są dużo lepsze na elegancki obiad
Tradycyjne kotlety schabowe są obłędnie pyszne - to prawda. Podawane zbyt często mogą się jednak znudzić. Warto więc trochę poeksperymentować w kuchni i przygotować coś zgoła innego. Doskonałą propozycją na obiad są m.in. kotlety imperial. Są soczyste i aromatyczne! W czym tkwi sekret ich smaku? Odpowiadamy.
01.08.2023 09:10
Kotlety na obiad - czy może być lepiej? Może, jeśli będą przygotowane z pasją, sercem i nowym przepisem. O kotletach imperial nie wszyscy słyszeli, choć smakują obłędnie i pięknie się prezentują. Podpowiadamy, jak przygotować je w domu.
Przepis na kotlety imperial. Przepis jest łatwy i prosty, a danie obłędnie pyszne
Kotlety imperial przypominają kotlety Cordon Blue. Przygotowuje się je jednak nie z piersi kurczaka, ale z mięsa wołowego. Nie przeszkadza to jednak w tym, by były delikatne, miękkie i soczyste. Dodatki, które znajdują się w środku, potrafią zawojować podniebieniem. Przygotowanie jest bardzo proste, więc warto zakasać rękawy i jeszcze dziś zabrać się do roboty.
Sprawdź także: Poszła do restauracji w Zakopanem z 8-miesięcznym dzieckiem. Chwilę później wezwano policję
Składniki:
- 700 g schabu bez kości,
- 150 g szynki w plasterkach,
- 150 g sera żółtego w plasterkach,
- 2 jajka,
- 7 łyżek bułki tartej,
- łyżka mąki pszennej,
- ulubione przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa do mięs,
- olej do smażenia.
Przepis na wyjątkowe kotlety. Sposób przygotowania pysznego obiadu krok po kroku
- Schab kroimy na kotlety i rozbijamy mięso tłuczkiem.
- Każdego kotleta doprawiamy z obu stron ulubionymi przyprawami, delikatnie wgniatając je w mięso palcami. Możemy wykorzystać sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa do mięs itd.
- Na każdym kotlecie układamy plaster szynki i plaster sera żółtego.
- Kotlety składamy na pół lub zawijamy w roladkę. Robimy to w ten sposób, by dodatki ze środka nie wychodziły na zewnątrz.
- Każdego kotleta delikatnie oprószyć mąką pszenną, a następnie namoczyć w roztrzepanych jajkach i obtoczyć w bułce tartej.
- Rozgrzać olej i smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron.
- Kotlety odłożyć na talerz wyłożony papierem kuchennym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smacznego!