PrzepisZamiast schabowych, podaj kotlety imperial. Są dużo lepsze na elegancki obiad

Zamiast schabowych, podaj kotlety imperial. Są dużo lepsze na elegancki obiad

Kotlety imperialne - przepis. Fot. AdobeStock
Kotlety imperialne - przepis. Fot. AdobeStock

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tradycyjne kotlety schabowe są obłędnie pyszne - to prawda. Podawane zbyt często mogą się jednak znudzić. Warto więc trochę poeksperymentować w kuchni i przygotować coś zgoła innego. Doskonałą propozycją na obiad są m.in. kotlety imperial. Są soczyste i aromatyczne! W czym tkwi sekret ich smaku? Odpowiadamy.

Kotlety na obiad - czy może być lepiej? Może, jeśli będą przygotowane z pasją, sercem i nowym przepisem. O kotletach imperial nie wszyscy słyszeli, choć smakują obłędnie i pięknie się prezentują. Podpowiadamy, jak przygotować je w domu.

Przepis na kotlety imperial. Przepis jest łatwy i prosty, a danie obłędnie pyszne

Kotlety imperial przypominają kotlety Cordon Blue. Przygotowuje się je jednak nie z piersi kurczaka, ale z mięsa wołowego. Nie przeszkadza to jednak w tym, by były delikatne, miękkie i soczyste. Dodatki, które znajdują się w środku, potrafią zawojować podniebieniem. Przygotowanie jest bardzo proste, więc warto zakasać rękawy i jeszcze dziś zabrać się do roboty.

Składniki:

  • 700 g schabu bez kości,
  • 150 g szynki w plasterkach,
  • 150 g sera żółtego w plasterkach,
  • 2 jajka,
  • 7 łyżek bułki tartej,
  • łyżka mąki pszennej,
  • ulubione przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa do mięs,
  • olej do smażenia.

Przepis na wyjątkowe kotlety. Sposób przygotowania pysznego obiadu krok po kroku

  1. Schab kroimy na kotlety i rozbijamy mięso tłuczkiem.
  2. Każdego kotleta doprawiamy z obu stron ulubionymi przyprawami, delikatnie wgniatając je w mięso palcami. Możemy wykorzystać sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa do mięs itd.
  3. Na każdym kotlecie układamy plaster szynki i plaster sera żółtego.
  4. Kotlety składamy na pół lub zawijamy w roladkę. Robimy to w ten sposób, by dodatki ze środka nie wychodziły na zewnątrz.
  5. Każdego kotleta delikatnie oprószyć mąką pszenną, a następnie namoczyć w roztrzepanych jajkach i obtoczyć w bułce tartej.
  6. Rozgrzać olej i smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron.
  7. Kotlety odłożyć na talerz wyłożony papierem kuchennym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smacznego!
Schab na obiad. Fot. Pixabay
Schab na obiad. Fot. Pixabay
mięsoprzepisInspiracje