WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Zanim dodasz cebulę, zrób jedną rzecz. Będzie smakowała o niebo lepiej

Nawet malutkie kroki tworzą olbrzymią różnicę. Taka zasada obowiązuje nie tylko w życiu, ale i w kuchni. Cebula to bardzo ważny składnik wielu dań, ale nie zawsze smakuje dobrze. Zanim wrzucisz ją do sałatki lub innego dania, musisz zrobić jedną, małą rzecz.

ObrazekCebula (Adobe)
Paulina Hermann

Surowa cebula to kontrowersyjny dodatek. Niektórzy ją kochają, inni wolą jej unikać. Spora część ludzi dodaje ją do sałatek, salsy, burgerów oraz kanapek. Jeśli jednak uważasz, że warzywo smakuje zbyt intensywnie, to jest bardzo prosty sposób na to, by przestało. Mało tego, cebula będzie cały czas tak samo chrupiąca i nie straci żadnej prozdrowotnej właściwości.

Chcesz, żeby cebula smakowała lepiej? Zrób tę jedną rzecz

Nie uwierzysz, jakie to proste. Ja to odkryłam dopiero niedawno, ale jestem zachwycona. Wystarczy, że... opłuczesz obraną cebulę wodą. Tylko tyle! Teraz postaram się wyjaśnić, jak ten sposób działa.  Każda cebula zawiera siarkę (a dokładnie dwusiarczek alilo-propylowy), czyli związek, który jest odpowiedzialny za jej ostry smak i zapach. Kiedy kroimy cebulę, siarka się uwalnia i wchodzi w reakcję z tlenem, przez co szczypią nas oczy i płaczemy. Im starsza cebula, tym więcej związków tego typu w niej znajdziemy.  Co daje woda? Płyn spłukuje siarkę, dzięki czemu warzywo smakuje łagodniej i łatwiej je też kroić.

Dobrym pomysłem jest też namaczanie pokrojonej cebuli w lodowatej wodzie co najmniej przez 10 minut lub włożenie jej na kilka minut do zamrażarki.

Obrazek
Cebula (Pexels)

Jakie są jeszcze sposoby na cebulę?

Możemy też zamarynować cebulę w soku z limonki, occie lub soku z cytryny z solą. Dzięki temu cebula straci swój intensywny aromat i jednocześnie zyska oryginalny smak.  Będzie pasowała do kanapek, wrapów i sałatek.

Jest jeszcze hartowanie w gorącej wodzie, jednak ten sposób będzie dobry tylko wtedy, gdy planujesz zrobić karmelizowaną cebulkę. W innym przypadku warzywo przestanie być chrupiące i wyraziste. Całkowicie stracimy jego chrupkość, przez co dania nie będą smakowały zbyt dobrze.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser