WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Zanim dodasz cebulę, zrób jedną rzecz. Będzie smakowała o niebo lepiej

Nawet malutkie kroki tworzą olbrzymią różnicę. Taka zasada obowiązuje nie tylko w życiu, ale i w kuchni. Cebula to bardzo ważny składnik wielu dań, ale nie zawsze smakuje dobrze. Zanim wrzucisz ją do sałatki lub innego dania, musisz zrobić jedną, małą rzecz.

ObrazekCebula (Adobe)
Paulina Hermann

Surowa cebula to kontrowersyjny dodatek. Niektórzy ją kochają, inni wolą jej unikać. Spora część ludzi dodaje ją do sałatek, salsy, burgerów oraz kanapek. Jeśli jednak uważasz, że warzywo smakuje zbyt intensywnie, to jest bardzo prosty sposób na to, by przestało. Mało tego, cebula będzie cały czas tak samo chrupiąca i nie straci żadnej prozdrowotnej właściwości.

Chcesz, żeby cebula smakowała lepiej? Zrób tę jedną rzecz

Nie uwierzysz, jakie to proste. Ja to odkryłam dopiero niedawno, ale jestem zachwycona. Wystarczy, że... opłuczesz obraną cebulę wodą. Tylko tyle! Teraz postaram się wyjaśnić, jak ten sposób działa.  Każda cebula zawiera siarkę (a dokładnie dwusiarczek alilo-propylowy), czyli związek, który jest odpowiedzialny za jej ostry smak i zapach. Kiedy kroimy cebulę, siarka się uwalnia i wchodzi w reakcję z tlenem, przez co szczypią nas oczy i płaczemy. Im starsza cebula, tym więcej związków tego typu w niej znajdziemy.  Co daje woda? Płyn spłukuje siarkę, dzięki czemu warzywo smakuje łagodniej i łatwiej je też kroić.

Dobrym pomysłem jest też namaczanie pokrojonej cebuli w lodowatej wodzie co najmniej przez 10 minut lub włożenie jej na kilka minut do zamrażarki.

Obrazek
Cebula (Pexels)

Jakie są jeszcze sposoby na cebulę?

Możemy też zamarynować cebulę w soku z limonki, occie lub soku z cytryny z solą. Dzięki temu cebula straci swój intensywny aromat i jednocześnie zyska oryginalny smak.  Będzie pasowała do kanapek, wrapów i sałatek.

Jest jeszcze hartowanie w gorącej wodzie, jednak ten sposób będzie dobry tylko wtedy, gdy planujesz zrobić karmelizowaną cebulkę. W innym przypadku warzywo przestanie być chrupiące i wyraziste. Całkowicie stracimy jego chrupkość, przez co dania nie będą smakowały zbyt dobrze.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji