Zapakuj do słoika i zabierz na piknik. Ta sałatka to hit lata!
Nie tylko efektownie wygląda, ale pozwala także na dłużej zachować świeżość, strukturę, smak i aromat składników. Sałatka w słoiku to doskonałe rozwiązanie na piknik, w dodatku można ją skomponować na wiele pysznych sposobów.
26.06.2023 | aktual.: 18.07.2023 12:23
Sałatka w słoiku z burakiem, kukurydzą i fetą
Przygotowanie sałatki w słoiku jest banalnie proste, ale należy zachować pewne zasady. Na dnie słoika powinien znaleźć się sos, kolejną warstwę stanowią twarde składniki (makaron, mięso, warzywa strączkowe), zaś ostatnią najbardziej delikatne, czyli różnego rodzaju liście – sałaty, rukoli, roszponki, szpinaku…
Przykład? Na dno wlewamy sos z musztardy, miodu, oliwy, octu winnego (po łyżeczce każdego składnika), doprawiony solą i pieprzem. Następnie układamy warstwami upieczonego i pokrojonego w kostkę buraka, kukurydzę z puszki, plasterki świeżego ogórka, pokruszoną fetę i orzechy włoskie. Uzupełniamy porwanymi listkami sałaty lodowej. Przed podaniem wszystko dokładanie mieszamy.
Peperonata w słoiku
Ciekawym pomysłem na piknik może być słynny sycylijski gulasz warzywny. Jak go przygotować?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaczynamy od upieczenia papryki – cztery dorodne strąki (czerwone, żółte, zielone) układamy na blasze i wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 220 st., w połowie obracając. Później obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w paseczki. Następnie dodajemy 2-3 dojrzałe pomidory, wcześniej sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Wszystko dusimy na małym ogniu, bez przykrycia, przez 15-20 minut. Na koniec peperonatę doprawiamy solą i pieprzem, a także posiekanymi listkami bazylii.
Gulasz odstawiamy na 3-4 godziny, by osiągnął pełnię walorów smakowych. Następnie przekładamy do słoika. Świetnie smakuje ze świeżą bagietką.
Sałatka w słoiku z kurczakiem, awokado i kukurydzą
Jeśli szukasz smacznego i sycącego posiłku na piknik przygotuj sałatkę z "wkładką mięsną", np. kurczakiem.
Zadanie jest bardzo proste. Pierś z kurczaka smarujemy marynatą, np. z musztardy (3 łyżki), oliwy z oliwek (3 łyżki), przeciśniętego przez praskę czosnku (ząbek), keczupu (łyżka) i przypraw: soli, pieprzu i suszonego rozmarynu, odstawiamy na kilka godzin, po czym pieczemy 20 minut w temperaturze 220 st.
Na dnie słoika umieszczamy sos z koncentratu pomidorowego, miodu, musztardy, białego octu winnego, oliwy (po łyżeczce), z dodatkiem posiekanej kolendry, soli i pieprzu. Następnie układamy pokrojonego kurczaka, posiekaną czerwoną cebulę, miąższ awokado, pokrojone w ćwiartki jajko na twardo oraz roszponkę.
Sałatka w słoiku z fasolą, ogórkiem i serem pleśniowym
Wielkim walorem sałatek jest możliwość łączenia rozmaitych składników, świetnie sprawdza się w nich choćby ser pleśniowy, np. w towarzystwie czerwonej fasoli.
Na dno słoika wylewamy prosty sos z oliwy i soku świeżo wyciśniętego z cytryny, doprawiony solą i pieprzem. Następnie układamy warstwami: czerwoną fasolę z puszki, pokrojonego w kostkę ogórka małosolnego, połówki pomidorków koktajlowych, pokruszony ser pleśniowy, a na wierzchu – świeże liście szpinaku. Wszystko posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi lub pistacjami.
Sałatka w słoiku z owoców
Miłośnicy słodkości mogą przygotować na piknik sałatkę z owoców. Jak to zrobić?
Na dno słoika wlewamy 2-3 łyżki miodu wymieszane z sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny (łyżka), następną warstwę może stanowić pokrojona w kostkę gruszka, kolejną – brzoskwinia, arbuz, truskawki, winogrona, na koniec posypujemy wszystko pestkami granatu i posiekanymi orzechami włoskimi. Oczywiście składniki można dowolnie miksować, zgodnie z naszymi preferencjami smakowymi.