Błyskawiczna zapiekanka Ani Starmach z kurczakiem. Obiad w kilka chwil, rodzina będzie zachwycona

Ania Starmach, autorka jednego z najlepszych blogów kulinarnych, przedstawiła przepis na błyskawiczną zapiekankę z kurczakiem. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i zachwyci na pewno wielu z nas. Zapiekanka będzie gotowa w zaledwie kilka chwil. 

Obrazek
Paulina
Delikatny kurczak w połączeniu ze słodkimi pomidorami to rewelacyjna propozycja na pyszny obiad - wspomina Anna Starmach

Zapiekanka Ani Starmach

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 kg pomidorów (poza sezonem 2 puszki pomidorów krojonych)
  • 50 g tartego parmezanu
  • 3 gałązki świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • 1 gałązka rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • bazylia do dekoracji
Obrazek

Sposób przygotowania: 

Przygotuj warzywa. Dokładnie umyj pomidory i następnie sparz je gorącą wodą. Wtedy bez problemu je obierzesz. Zdejmij skórkę. Następnie rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż czosnek, cebulę oraz zioła, aby wydobyć z nich więcej aromatu. Do podsmażonych składników dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Całość duś ok. 20 minut, aby odparować wodę z warzyw i zmiksuj je przy pomocy blendera. Wszystko dopraw do smaku.

Kurczaka pokrój w plastry, dopraw solą i pieprzem. Następnie umieść go na patelni i podsmaż 1 minutę z każdej strony. Kurczak nie musi być wysmażony, ponieważ będzie jeszcze pieczony w piekarniku. Po podsmażeniu kurczaka na patelni umieść go w naczyniu żaroodpornym. Zalej przygotowanym sosem pomidorowym. Posyp startym parmezanem. Umieść danie w piekarniku i zapiekaj ok. 10 min w temperaturze 180 stopni, aby ser się zarumienił. Zapiekanka może zostać podana z bazylią, aby nadać jej świeżość. Zapiekanka jest gotowa w zaledwie parę minut! Smacznego!

Obrazek

Ania Starmach- kim jest?

Ania jest autorka książek kucharskich i portalu kulinarnego. Wielką rozpoznawalność zdobyła dzięki byciu jurorką polskich edycji programów MasterChef. Odbyła wiele staży kulinarnych w najlepszych restauracjach pod okiem specjalistów. Nauczyła się tam rewelacyjnie gotować. Teraz tę wiedzę przekazuje innym. Na naszym portalu znajdziesz mnóstwo przepisów, które poleca kucharka. Jednym z nich są pyszne kluski leniwe lub pyszny sernik na zimno.

Jeśli masz ochotę na kurczaka nie tylko jako zapiekanka, to zachęcamy do przygotowania tego dania. Oto przepis krok po kroku na kurczaka z ziemniakami i dużą ilością sera.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej