Zapiekanka z szynką i ziemniakami pod kremowym beszamelem
Prosta i pyszna zapiekanka z szynką pod kremowym sosem beszamelowym to przepis na obiad, który pokochają wszyscy. Przygotujesz ją w mgnieniu oka.
01.05.2023 14:03
Zapiekanka z ziemniaków, szynki i sera to mój sprawdzony przepis na niedrogi posiłek. Moi bliscy wprost przepadają za tym połączenie, a przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane ani specjalnie czasochłonne. Aksamitny sos beszamelowy sprawia, że gotowa zapiekanka zdecydowanie nie jest sucha. Przepis możesz dodatkowo modyfikować, dodając na przykład warzywa. Sprawdzi się tutaj między innymi brokuł, por, kukurydza czy papryka. Zamiast szynki sięgam czasem po kiełbasę czy nawet pokrojonego w kawałki i podsmażonego kurczaka.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:
Zapiekanka z szynką i ziemniakami
Składniki:
- 2 cebule
- 300 g szynki wędzonej
- 8 średnich ziemniaków - ugotowanych
Beszamel
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Reszta składników
- 150 g tartego sera żółtego
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzewam masło i podsmażam pokrojoną w pióra cebulę.
2. Gdy cebula się zeszkli, dorzucam pokrojoną szynkę i podsmażam.
3. Przygotowuję beszamel: w garnuszku rozpuszczam masło i łączę je z mąką. Zalewam całość mlekiem i doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewam do momentu, aż sos zgęstnieje.
4. Ugotowane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki przekładam do naczynia żaroodpornego. Najlepiej jest ugotować je w skórce. Możesz wykorzystać również ziemniaki, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia.