Pokrój, podsmaż i wrzuć do ziemniaczanej zapiekanki. Sycący i rozgrzewający obiad na jesień

Kto z nas nie lubi dań jednogarnkowych? Przecież robi się je tak szybko i w dodatku nie fundujemy sobie zbyt wiele zmywania. Tej czynności chyba nikt z nas nie lubi. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to idealne danie na jesienny obiad. Będzie rozgrzewająca i zarazem prosta w przygotowania. Nie potrzeba zbyt wielu skomplikowanych składników, aby ją zrobić. Sami zobaczcie!

Obrazek
Paulina

Ziemniaki, kiełbasa i bukiet różnokolorowych warzyw w towarzystwie aromatycznych, rozgrzewających przepraw - brzmi to wyśmienicie. Dlatego też postanowiliśmy zestawić te wszystkie składniki i przygotować pyszną zapiekankę. Zobacz, jak ją zrobić i zapisz sobie potrzebną listę składników. Mamy pewność, że to danie zachwyci wszystkich twoich domowników i nie raz ją powtórzysz. Zaczynajmy!

Oryginalna wiejska zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Obrazek

Składniki:

                  
  • 500 g ziemniaków
  • 400 g kiełbasy
  • 1 por
  • 1/2 brokuła
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 jajka
  • 100 g sera grana padano
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżeczka suszonej Bazyli
  • sól
  • pieprz
Obrazek

Sposób przygotowania:

Na sam początek obierz i umyj wszystkie ziemniaki. Następnie pokrój je w bardzo cienkie plasterki. Tak przygotowane warzywo gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut, może być lekko niedogotowane, bo będziemy wsadzać je jeszcze do piekarnika.

W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej. Por, paprykę i brokuł drobno kroimy. Tak przygotowane warzywa smażymy przez około 5 minut z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie przechodzimy do pokrojenia kiełbasy w drobną kostkę. Umieszczamy ją również na patelni i smażymy tak, aby się lekko zarumieniła. Odkładamy do naczynia obok i przechodzimy do następnego kroku. Teraz zajmiemy się sosem. W oddzielnym naczyniu mieszamy jogurt z roztrzepanymi jajkami, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodajemy pozostałe przyprawy.

Naczynie żaroodporne, w którym przygotujemy nasze danie, należy wysmarować masłem. Na jego dno przekładamy warstwę talarków ziemniaczanych, doprawiamy szczyptą soli i gałki. Następną warstwą są podsmażone warzywa, fasolka i 1/3 sosu. Na przemiennie układamy przygotowane składniki. Na sam koniec jeszcze raz wszystko zalewamy sosem i posypujemy, serem grana padano. Tak przygotowana zapiekanka ziemniaczana piecze się w piekarniku nastawionym na 180 stopni Celsjusza. Pieczemy ją przez około 30 minut, sprawdzając miękkość ziemniaków.

Jeśli masz ochotę na kurczaka nie tylko jako zapiekanka, to zachęcamy do przygotowania tego dania. Oto przepis krok po kroku na kurczaka z ziemniakami i dużą ilością sera.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯