Pokrój, podsmaż i wrzuć do ziemniaczanej zapiekanki. Sycący i rozgrzewający obiad na jesień

Kto z nas nie lubi dań jednogarnkowych? Przecież robi się je tak szybko i w dodatku nie fundujemy sobie zbyt wiele zmywania. Tej czynności chyba nikt z nas nie lubi. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to idealne danie na jesienny obiad. Będzie rozgrzewająca i zarazem prosta w przygotowania. Nie potrzeba zbyt wielu skomplikowanych składników, aby ją zrobić. Sami zobaczcie!

Obrazek
Paulina

Ziemniaki, kiełbasa i bukiet różnokolorowych warzyw w towarzystwie aromatycznych, rozgrzewających przepraw - brzmi to wyśmienicie. Dlatego też postanowiliśmy zestawić te wszystkie składniki i przygotować pyszną zapiekankę. Zobacz, jak ją zrobić i zapisz sobie potrzebną listę składników. Mamy pewność, że to danie zachwyci wszystkich twoich domowników i nie raz ją powtórzysz. Zaczynajmy!

Oryginalna wiejska zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Obrazek

Składniki:

                  
  • 500 g ziemniaków
  • 400 g kiełbasy
  • 1 por
  • 1/2 brokuła
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 jajka
  • 100 g sera grana padano
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżeczka suszonej Bazyli
  • sól
  • pieprz
Obrazek

Sposób przygotowania:

Na sam początek obierz i umyj wszystkie ziemniaki. Następnie pokrój je w bardzo cienkie plasterki. Tak przygotowane warzywo gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut, może być lekko niedogotowane, bo będziemy wsadzać je jeszcze do piekarnika.

W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej. Por, paprykę i brokuł drobno kroimy. Tak przygotowane warzywa smażymy przez około 5 minut z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie przechodzimy do pokrojenia kiełbasy w drobną kostkę. Umieszczamy ją również na patelni i smażymy tak, aby się lekko zarumieniła. Odkładamy do naczynia obok i przechodzimy do następnego kroku. Teraz zajmiemy się sosem. W oddzielnym naczyniu mieszamy jogurt z roztrzepanymi jajkami, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodajemy pozostałe przyprawy.

Naczynie żaroodporne, w którym przygotujemy nasze danie, należy wysmarować masłem. Na jego dno przekładamy warstwę talarków ziemniaczanych, doprawiamy szczyptą soli i gałki. Następną warstwą są podsmażone warzywa, fasolka i 1/3 sosu. Na przemiennie układamy przygotowane składniki. Na sam koniec jeszcze raz wszystko zalewamy sosem i posypujemy, serem grana padano. Tak przygotowana zapiekanka ziemniaczana piecze się w piekarniku nastawionym na 180 stopni Celsjusza. Pieczemy ją przez około 30 minut, sprawdzając miękkość ziemniaków.

Jeśli masz ochotę na kurczaka nie tylko jako zapiekanka, to zachęcamy do przygotowania tego dania. Oto przepis krok po kroku na kurczaka z ziemniakami i dużą ilością sera.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej