Pokrój, podsmaż i wrzuć do ziemniaczanej zapiekanki. Sycący i rozgrzewający obiad na jesień

Kto z nas nie lubi dań jednogarnkowych? Przecież robi się je tak szybko i w dodatku nie fundujemy sobie zbyt wiele zmywania. Tej czynności chyba nikt z nas nie lubi. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to idealne danie na jesienny obiad. Będzie rozgrzewająca i zarazem prosta w przygotowania. Nie potrzeba zbyt wielu skomplikowanych składników, aby ją zrobić. Sami zobaczcie!

Obrazek
Paulina

Ziemniaki, kiełbasa i bukiet różnokolorowych warzyw w towarzystwie aromatycznych, rozgrzewających przepraw - brzmi to wyśmienicie. Dlatego też postanowiliśmy zestawić te wszystkie składniki i przygotować pyszną zapiekankę. Zobacz, jak ją zrobić i zapisz sobie potrzebną listę składników. Mamy pewność, że to danie zachwyci wszystkich twoich domowników i nie raz ją powtórzysz. Zaczynajmy!

Oryginalna wiejska zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Obrazek

Składniki:

                  
  • 500 g ziemniaków
  • 400 g kiełbasy
  • 1 por
  • 1/2 brokuła
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 jajka
  • 100 g sera grana padano
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżeczka suszonej Bazyli
  • sól
  • pieprz
Obrazek

Sposób przygotowania:

Na sam początek obierz i umyj wszystkie ziemniaki. Następnie pokrój je w bardzo cienkie plasterki. Tak przygotowane warzywo gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut, może być lekko niedogotowane, bo będziemy wsadzać je jeszcze do piekarnika.

W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej. Por, paprykę i brokuł drobno kroimy. Tak przygotowane warzywa smażymy przez około 5 minut z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie przechodzimy do pokrojenia kiełbasy w drobną kostkę. Umieszczamy ją również na patelni i smażymy tak, aby się lekko zarumieniła. Odkładamy do naczynia obok i przechodzimy do następnego kroku. Teraz zajmiemy się sosem. W oddzielnym naczyniu mieszamy jogurt z roztrzepanymi jajkami, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodajemy pozostałe przyprawy.

Naczynie żaroodporne, w którym przygotujemy nasze danie, należy wysmarować masłem. Na jego dno przekładamy warstwę talarków ziemniaczanych, doprawiamy szczyptą soli i gałki. Następną warstwą są podsmażone warzywa, fasolka i 1/3 sosu. Na przemiennie układamy przygotowane składniki. Na sam koniec jeszcze raz wszystko zalewamy sosem i posypujemy, serem grana padano. Tak przygotowana zapiekanka ziemniaczana piecze się w piekarniku nastawionym na 180 stopni Celsjusza. Pieczemy ją przez około 30 minut, sprawdzając miękkość ziemniaków.

Jeśli masz ochotę na kurczaka nie tylko jako zapiekanka, to zachęcamy do przygotowania tego dania. Oto przepis krok po kroku na kurczaka z ziemniakami i dużą ilością sera.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀