Zapiekanka ziemniaczana z żółtą szparagówką

Zapiekanka ziemniaczana z żółtą szparagówką to sprawdzony przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Mega prosty w przygotowaniu i genialny w smaku!

Obrazek
Pyszności

Nasze ziemniaki zamieniły się w talarki w błyskawicznym tempie dzięki robotowi kuchennemu marki Philips. Przepis na sos beszamelowy znajdziesz tutaj.

Składniki:

Ziemniaki

  1. 3-4 szt. ziemniaki
  2. 2 łyżki oregano
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1/2 łyżeczki pieprz
  5. 2 łyżki oliwa z oliwek

Pozostałe składniki

  1. 1/2 łyżeczki pieprz
  2. 1 łyżeczka słodka papryka
  3. 1,5 łyżeczki rozmaryn
  4. 1 łyżeczka tymianek
  5. 1 szkl. mozzarella
  6. 500 ml sos beszamelowy
  7. 250 g żółta szparagówka
  8. 1 szkl. szynka
  9. 2 ząbki czosnek
  10. 1/2 szt. cebula
  11. 1 łyżeczka sól

Sposób przygotowania:

1. W robocie kuchennym podziel ziemniaki w cienkie talarki. Następnie połącz je z oliwą z oliwek, oregano, solą i pieprzem.

Obrazek

2. Przełóż ziemniaki do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 10 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. W międzyczasie podsmaż na patelni cebulę i czosnek. Po chwili dodaj szynkę i ugotowaną żółtą szparagówkę.

Obrazek

4. Nie zapomnij również o przyprawach: tymianku, słodkiej papryce, rozmarynie, pieprzu i soli. Przełóż mieszankę z patelni do formy.

Obrazek

5. Teraz dodaj sos beszamelowy i posyp całość mozzarellą. Ponownie wstaw do piekarnika, tym razem na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Zrobi większą furorę niż jarzynowa czy śledziowa. Hit wśród sałatek
Zrobi większą furorę niż jarzynowa czy śledziowa. Hit wśród sałatek
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Zanurzam w cieście i układam na patelni. Na andrzejki to murowany hit
Zanurzam w cieście i układam na patelni. Na andrzejki to murowany hit
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇