PrzepisZapiekanka ziemniaczana z żółtą szparagówką

Zapiekanka ziemniaczana z żółtą szparagówką

Zapiekanka ziemniaczana z żółtą szparagówką
Pyszności

14.08.2020 17:00, aktual.: 17.08.2020 10:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zapiekanka ziemniaczana z żółtą szparagówką to sprawdzony przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Mega prosty w przygotowaniu i genialny w smaku!

Nasze ziemniaki zamieniły się w talarki w błyskawicznym tempie dzięki robotowi kuchennemu marki Philips. Przepis na sos beszamelowy znajdziesz tutaj.

Składniki:

Ziemniaki

  1. 3-4 szt. ziemniaki
  2. 2 łyżki oregano
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1/2 łyżeczki pieprz
  5. 2 łyżki oliwa z oliwek

Pozostałe składniki

  1. 1/2 łyżeczki pieprz
  2. 1 łyżeczka słodka papryka
  3. 1,5 łyżeczki rozmaryn
  4. 1 łyżeczka tymianek
  5. 1 szkl. mozzarella
  6. 500 ml sos beszamelowy
  7. 250 g żółta szparagówka
  8. 1 szkl. szynka
  9. 2 ząbki czosnek
  10. 1/2 szt. cebula
  11. 1 łyżeczka sól

Sposób przygotowania:

1. W robocie kuchennym podziel ziemniaki w cienkie talarki. Następnie połącz je z oliwą z oliwek, oregano, solą i pieprzem.

Obraz

2. Przełóż ziemniaki do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 10 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

3. W międzyczasie podsmaż na patelni cebulę i czosnek. Po chwili dodaj szynkę i ugotowaną żółtą szparagówkę.

Obraz

4. Nie zapomnij również o przyprawach: tymianku, słodkiej papryce, rozmarynie, pieprzu i soli. Przełóż mieszankę z patelni do formy.

Obraz

5. Teraz dodaj sos beszamelowy i posyp całość mozzarellą. Ponownie wstaw do piekarnika, tym razem na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz