Zapiekanka ziemniaczana z żółtą szparagówką

Zapiekanka ziemniaczana z żółtą szparagówką to sprawdzony przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Mega prosty w przygotowaniu i genialny w smaku!

Obrazek
Pyszności

Nasze ziemniaki zamieniły się w talarki w błyskawicznym tempie dzięki robotowi kuchennemu marki Philips. Przepis na sos beszamelowy znajdziesz tutaj.

Składniki:

Ziemniaki

  1. 3-4 szt. ziemniaki
  2. 2 łyżki oregano
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1/2 łyżeczki pieprz
  5. 2 łyżki oliwa z oliwek

Pozostałe składniki

  1. 1/2 łyżeczki pieprz
  2. 1 łyżeczka słodka papryka
  3. 1,5 łyżeczki rozmaryn
  4. 1 łyżeczka tymianek
  5. 1 szkl. mozzarella
  6. 500 ml sos beszamelowy
  7. 250 g żółta szparagówka
  8. 1 szkl. szynka
  9. 2 ząbki czosnek
  10. 1/2 szt. cebula
  11. 1 łyżeczka sól

Sposób przygotowania:

1. W robocie kuchennym podziel ziemniaki w cienkie talarki. Następnie połącz je z oliwą z oliwek, oregano, solą i pieprzem.

Obrazek

2. Przełóż ziemniaki do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 10 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. W międzyczasie podsmaż na patelni cebulę i czosnek. Po chwili dodaj szynkę i ugotowaną żółtą szparagówkę.

Obrazek

4. Nie zapomnij również o przyprawach: tymianku, słodkiej papryce, rozmarynie, pieprzu i soli. Przełóż mieszankę z patelni do formy.

Obrazek

5. Teraz dodaj sos beszamelowy i posyp całość mozzarellą. Ponownie wstaw do piekarnika, tym razem na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą