Zapiekany filet z kurczaka w sosie pomidorowym

Zapiekany filet z kurczaka w sosie pomidorowym wraz z makaronem to gotowa receptura na pyszny obiad dla całej rodziny. Tym bardziej, że dzięki naszemu przepisowi przygotujesz domowy sos pomidorowy! 😉

Obrazek
Pyszności

Pyszny sos pomidorowy przygotowaliśmy przy pomocy blendera próżniowego marki Philips.

Składniki:

Sos pomidorowy

  1. 800 g pomidory krojone
  2. 1 szczypta sól
  3. 1 szczypta pieprz
  4. 1 łyżeczka słodka papryka
  5. 3-4 gałązki świeże oregano
  6. 1/2 szkl. świeża bazylia
  7. 2 ząbki czosnek

Kurczak

  1. 1 łyżeczka suszone oregano
  2. 1 łyżeczka słodka papryka
  3. 4 szt. filet z kurczaka
  4. 4 łyżki oliwa z oliwek
  5. 1 łyżeczka sól

Pozostałe składniki

  1. 400 ml bulion warzywny
  2. 200 g ser mozzarella starta
  3. 300 g makaron penne

Sposób przygotowania:

1. Przy pomocy blendera przygotuj domowy sos pomidorowy. W tym celu połącz ze sobą: pomidory krojone, sól, pieprz, słodką paprykę, świeże oregano i bazylię oraz czosnek.

Obrazek

2. Czas doprawić piersi z kurczaka. W tym celu użyj oliwę z oliwek, sól, słodką paprykę i suszone oregano.

Obrazek

3. W naczyniu żaroodpornym umieść surowy makaron. Dodaj połowę sosu pomidorowego i bulion warzywny.

Obrazek

4. Na wierzchu ułóż doprawione piersi z kurczaka.

Obrazek

5. Dodaj drugą porcję sosu i mozzarellę. Przykryj folią aluminiową i piecz przez 40 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia