Zapiekany filet z kurczaka w sosie pomidorowym

Zapiekany filet z kurczaka w sosie pomidorowym wraz z makaronem to gotowa receptura na pyszny obiad dla całej rodziny. Tym bardziej, że dzięki naszemu przepisowi przygotujesz domowy sos pomidorowy! 😉

Obrazek
Pyszności

Pyszny sos pomidorowy przygotowaliśmy przy pomocy blendera próżniowego marki Philips.

Składniki:

Sos pomidorowy

  1. 800 g pomidory krojone
  2. 1 szczypta sól
  3. 1 szczypta pieprz
  4. 1 łyżeczka słodka papryka
  5. 3-4 gałązki świeże oregano
  6. 1/2 szkl. świeża bazylia
  7. 2 ząbki czosnek

Kurczak

  1. 1 łyżeczka suszone oregano
  2. 1 łyżeczka słodka papryka
  3. 4 szt. filet z kurczaka
  4. 4 łyżki oliwa z oliwek
  5. 1 łyżeczka sól

Pozostałe składniki

  1. 400 ml bulion warzywny
  2. 200 g ser mozzarella starta
  3. 300 g makaron penne

Sposób przygotowania:

1. Przy pomocy blendera przygotuj domowy sos pomidorowy. W tym celu połącz ze sobą: pomidory krojone, sól, pieprz, słodką paprykę, świeże oregano i bazylię oraz czosnek.

Obrazek

2. Czas doprawić piersi z kurczaka. W tym celu użyj oliwę z oliwek, sól, słodką paprykę i suszone oregano.

Obrazek

3. W naczyniu żaroodpornym umieść surowy makaron. Dodaj połowę sosu pomidorowego i bulion warzywny.

Obrazek

4. Na wierzchu ułóż doprawione piersi z kurczaka.

Obrazek

5. Dodaj drugą porcję sosu i mozzarellę. Przykryj folią aluminiową i piecz przez 40 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska