Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu

Kalafior to warzywo, które zaskakuje swoją wszechstronnością i latem cieszy się szczególną popularnością. Choć łatwo i szybko można go wkomponować w różne dania, najczęściej traktowany jest jako dodatek – a szkoda. W sosie jogurtowo-cytrynowym potrafi zachwycić każdego smakosza i może stać się głównym bohaterem posiłku.

kalafior zapiekany w sosie jogurtowo-cytrynowymkalafior zapiekany w sosie jogurtowo-cytrynowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kalafior wielu osobom kojarzy się z mdłą potrawą z bułką tartą – niesłusznie. Jego delikatny smak to nie wada, tylko zaleta. Dzięki niemu doskonale chłonie aromaty przypraw, sosów i dodatków, co sprawia, że można go przyrządzić na wiele pysznych sposobów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast gotować i polewać omastą, wkładam do tortilli. Nie sposób mu się oprzeć

Wartości odżywcze kalafiora

Kalafior jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy. Bogaty w witaminy C i K, wspierające układ odpornościowy oraz krzepliwość krwi. Dodatkowo dostarcza błonnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, co korzystnie wpływa na trawienie i samopoczucie. Kalafior jest niskokaloryczny i lekkostrawny, dlatego doskonale sprawdza się w kuchni - szczególnie latem, gdy cenimy lekkie posiłki i szybki czas przygotowania.

Jak przygotować kalafior, aby zachować jego wartości odżywcze?

Aby kalafior zachował jak najwięcej składników odżywczych, warto zwrócić uwagę na sposób jego przygotowania. Gotowanie na parze to jedna z najlepszych metod, ponieważ minimalizuje utratę witamin i minerałów. W przeciwieństwie do tradycyjnego gotowania w wodzie, para nie wypłukuje cennych składników odżywczych, co sprawia, że kalafior pozostaje pełen wartości.

Dobrym wyjściem jest również krótkie blanszowanie. To dobry sposób na zachowanie smaku, koloru i sporej części wartości odżywczych warzyw, szczególnie jeśli planujesz je przechowywać lub użyć do dalszej obróbki.

Przepis na kalafior w sosie jogurtowo cytrynowym

Składniki:

  • Główka kalafiora,
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego,
  • cytryna,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżka soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta przyprawy słodka papryka.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza,
  2. Kalafior podziel na różyczki i umyj.
  3. Osusz go ręcznikiem papierowym i ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  4. Sparz cytrynę i zetrzyj skórkę.
  5. W małej misce wymieszaj jogurt z oliwą, sokiem z połowy cytryny, skórką oraz przyprawami.
  6. Rozłóż różyczki na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Za pomocą pędzelka rozprowadź większość sosu równomiernie po powierzchni kalafiora. Resztę możesz zostawić jako dip do gotowego dania.
  8. Dokładnie wymieszaj, aby różyczki były równomiernie pokryte.
  9. Piecz w piekarniku, aż się ładnie zrumieni.

Z okazji 30. lat Wirtualnej Polski zapraszamy do udziału w konkursie "Za co kochasz internet?". Do wygrania aż kilkaset podwójnych biletów na wyjątkowy koncert sanah, który odbędzie się 19 września 2025 r. na PGE Narodowym. Pokaż swoją kreatywność i świętuj razem z nami! Szczegóły i formularz zgłoszeniowy znajdziesz na stronie 30lat.wp.pl/konkurs

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem