Dodaj odrobinę do gotowania kalafiora. Pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu

Gotowany kalafior to jeden z chętniej wybieranych dodatków do dań głównych. Chociaż jest smaczny i zdrowy, to potrafi wypełnić kuchnię nieprzyjemnym, ciężkim zapachem. Prosty dodatek pozwoli pozbyć się tego problemu.

Dodaj do gotującego się kalafioraDodaj do gotującego się kalafiora
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Gotowany kalafior okraszony bułką tartą na letnich talerz rywalizować może tylko z fasolką szparagową. Świetnie pasuje do kotletów, ale i sam w sobie smakuje tak dobrze, że nie jest tylko tłem na talerzu. Wyzwania podczas gotowania są dwa. Pierwsze to konieczność zachowania nieco czujności, aby różyczki nie zamieniły się w niesmaczną breję. Wystarczy jednak ustawić minutnik i przy pomocy widelca kontrolować konsystencję. Drugim problemem jest z kolei nieprzyjemny zapach dochodzący z garnka z kalafiorem. Na szczęście i w tym przypadku rozwiązanie jest proste - sięgnij po mleko i cukier.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące liście botwinki i potrawka do kaszy. Obiad bez mięsa nie tylko na piątek

Dlaczego kalafior ma brzydki zapach?

Ugotowany kalafior ma łagodny i delikatny smak, przypominający nieco kapustę. Gorzej jest z zapachem, który wydziela się podczas gotowania. To wina związków siarki, znanych jako glukozynolaty. To naturalne substancje obecne w warzywach krzyżowych (takich jak kalafior, brokuł, kapusta, brukselka). Same w sobie są bezwonne, ale sytuacja zmienia się , gdy kalafior zostanie poddany działaniu wysokiej temperatury. Związki te są one lotne i łatwo rozpraszają się w powietrzu, wypełniając kuchnię nieprzyjemnym aromatem. Im dłużej gotujemy kalafior, tym więcej tych związków się uwalnia, a zapach staje się intensywniejszy.

Jak gotować kalafior?

Żeby pozbyć się tego zapachu, a jednocześnie poprawić smak kalafiora, wystarczy dodać kilka łyżek mleka i sporą szczyptę cukru do garnka. Nic więcej nie potrzeba, by rozprawić się z problemem. Mleko zawiera białka, które mają zdolność wiązania się ze związkami siarki odpowiedzialnymi za nieprzyjemny zapach kalafiora. Dzięki temu, lotne substancje zapachowe pozostają w wodzie, a nie ulatniają się do powietrza, wypełniając kuchnię. Cukier również wspomaga proces neutralizacji, a także delikatnie maskuje ewentualne pozostałe nuty zapachowe.

Poznaj prosty sposób na gotowanie kalafiora
Poznaj prosty sposób na gotowanie kalafiora © Adobe Stock | africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)

Na dodatek zyskujemy też na smaku. Cukier pozwala wydobyć naturalną słodycz i delikatność z kalafiora, przy okazji minimalizując ryzyko pojawienia się na języku nieprzyjemnej goryczy. Mleko z kolei pomaga w utrzymaniu jasnego, białego koloru kalafiora. Dzięki temu na talerzu ląduje smaczne i estetyczne warzywo, a kuchnia nie potrzebuje wietrzenia.

Wybrane dla Ciebie

Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem