Dodaj odrobinę do gotowania kalafiora. Pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu

Gotowany kalafior to jeden z chętniej wybieranych dodatków do dań głównych. Chociaż jest smaczny i zdrowy, to potrafi wypełnić kuchnię nieprzyjemnym, ciężkim zapachem. Prosty dodatek pozwoli pozbyć się tego problemu.

Dodaj do gotującego się kalafioraDodaj do gotującego się kalafiora
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Gotowany kalafior okraszony bułką tartą na letnich talerz rywalizować może tylko z fasolką szparagową. Świetnie pasuje do kotletów, ale i sam w sobie smakuje tak dobrze, że nie jest tylko tłem na talerzu. Wyzwania podczas gotowania są dwa. Pierwsze to konieczność zachowania nieco czujności, aby różyczki nie zamieniły się w niesmaczną breję. Wystarczy jednak ustawić minutnik i przy pomocy widelca kontrolować konsystencję. Drugim problemem jest z kolei nieprzyjemny zapach dochodzący z garnka z kalafiorem. Na szczęście i w tym przypadku rozwiązanie jest proste - sięgnij po mleko i cukier.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące liście botwinki i potrawka do kaszy. Obiad bez mięsa nie tylko na piątek

Dlaczego kalafior ma brzydki zapach?

Ugotowany kalafior ma łagodny i delikatny smak, przypominający nieco kapustę. Gorzej jest z zapachem, który wydziela się podczas gotowania. To wina związków siarki, znanych jako glukozynolaty. To naturalne substancje obecne w warzywach krzyżowych (takich jak kalafior, brokuł, kapusta, brukselka). Same w sobie są bezwonne, ale sytuacja zmienia się , gdy kalafior zostanie poddany działaniu wysokiej temperatury. Związki te są one lotne i łatwo rozpraszają się w powietrzu, wypełniając kuchnię nieprzyjemnym aromatem. Im dłużej gotujemy kalafior, tym więcej tych związków się uwalnia, a zapach staje się intensywniejszy.

Jak gotować kalafior?

Żeby pozbyć się tego zapachu, a jednocześnie poprawić smak kalafiora, wystarczy dodać kilka łyżek mleka i sporą szczyptę cukru do garnka. Nic więcej nie potrzeba, by rozprawić się z problemem. Mleko zawiera białka, które mają zdolność wiązania się ze związkami siarki odpowiedzialnymi za nieprzyjemny zapach kalafiora. Dzięki temu, lotne substancje zapachowe pozostają w wodzie, a nie ulatniają się do powietrza, wypełniając kuchnię. Cukier również wspomaga proces neutralizacji, a także delikatnie maskuje ewentualne pozostałe nuty zapachowe.

Poznaj prosty sposób na gotowanie kalafiora
Poznaj prosty sposób na gotowanie kalafiora © Adobe Stock | africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)

Na dodatek zyskujemy też na smaku. Cukier pozwala wydobyć naturalną słodycz i delikatność z kalafiora, przy okazji minimalizując ryzyko pojawienia się na języku nieprzyjemnej goryczy. Mleko z kolei pomaga w utrzymaniu jasnego, białego koloru kalafiora. Dzięki temu na talerzu ląduje smaczne i estetyczne warzywo, a kuchnia nie potrzebuje wietrzenia.

Wybrane dla Ciebie
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯