Dodaj odrobinę do gotowania kalafiora. Pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu

Gotowany kalafior to jeden z chętniej wybieranych dodatków do dań głównych. Chociaż jest smaczny i zdrowy, to potrafi wypełnić kuchnię nieprzyjemnym, ciężkim zapachem. Prosty dodatek pozwoli pozbyć się tego problemu.

Dodaj do gotującego się kalafioraDodaj do gotującego się kalafiora
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Gotowany kalafior okraszony bułką tartą na letnich talerz rywalizować może tylko z fasolką szparagową. Świetnie pasuje do kotletów, ale i sam w sobie smakuje tak dobrze, że nie jest tylko tłem na talerzu. Wyzwania podczas gotowania są dwa. Pierwsze to konieczność zachowania nieco czujności, aby różyczki nie zamieniły się w niesmaczną breję. Wystarczy jednak ustawić minutnik i przy pomocy widelca kontrolować konsystencję. Drugim problemem jest z kolei nieprzyjemny zapach dochodzący z garnka z kalafiorem. Na szczęście i w tym przypadku rozwiązanie jest proste - sięgnij po mleko i cukier.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące liście botwinki i potrawka do kaszy. Obiad bez mięsa nie tylko na piątek

Dlaczego kalafior ma brzydki zapach?

Ugotowany kalafior ma łagodny i delikatny smak, przypominający nieco kapustę. Gorzej jest z zapachem, który wydziela się podczas gotowania. To wina związków siarki, znanych jako glukozynolaty. To naturalne substancje obecne w warzywach krzyżowych (takich jak kalafior, brokuł, kapusta, brukselka). Same w sobie są bezwonne, ale sytuacja zmienia się , gdy kalafior zostanie poddany działaniu wysokiej temperatury. Związki te są one lotne i łatwo rozpraszają się w powietrzu, wypełniając kuchnię nieprzyjemnym aromatem. Im dłużej gotujemy kalafior, tym więcej tych związków się uwalnia, a zapach staje się intensywniejszy.

Jak gotować kalafior?

Żeby pozbyć się tego zapachu, a jednocześnie poprawić smak kalafiora, wystarczy dodać kilka łyżek mleka i sporą szczyptę cukru do garnka. Nic więcej nie potrzeba, by rozprawić się z problemem. Mleko zawiera białka, które mają zdolność wiązania się ze związkami siarki odpowiedzialnymi za nieprzyjemny zapach kalafiora. Dzięki temu, lotne substancje zapachowe pozostają w wodzie, a nie ulatniają się do powietrza, wypełniając kuchnię. Cukier również wspomaga proces neutralizacji, a także delikatnie maskuje ewentualne pozostałe nuty zapachowe.

Poznaj prosty sposób na gotowanie kalafiora
Poznaj prosty sposób na gotowanie kalafiora © Adobe Stock | africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)

Na dodatek zyskujemy też na smaku. Cukier pozwala wydobyć naturalną słodycz i delikatność z kalafiora, przy okazji minimalizując ryzyko pojawienia się na języku nieprzyjemnej goryczy. Mleko z kolei pomaga w utrzymaniu jasnego, białego koloru kalafiora. Dzięki temu na talerzu ląduje smaczne i estetyczne warzywo, a kuchnia nie potrzebuje wietrzenia.

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka