Nie musi smętnie pływać w zupie. Dodaj odrobinę do wody, a brukselka nie wyjdzie gorzka

Brukselka jawi się wielu osobom jako koszmar z dzieciństwa. Gorzkie i niesmaczne zielone kuki skrupulatnie odsuwane były na przedszkolnych talerzach lub skrywane pod ziemniakami. Jest jednak sposób, by odczarować ten smak.

Sposób na brukselkęSposób na brukselkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Brukselka pojawiła się na kulinarnej scenie dopiero w XIX wieku, choć wywodzi się z XVII wieku jako krzyżówka jarmużu i kapusty i początkowo służyła jako roślina ozdobna. Jej popularność wzrosła głównie w Europie Zachodniej, a najbardziej w Wielkiej Brytanii, gdzie co roku zbiera się 80 tys. ton tego warzywa. Jest także popularna w USA i Australii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Zygzak z herbatnikami to najprostszy przepis na deser. Zachwyca od pierwszego kawałka

W Polsce brukselka nie zdobyła aż tak dużej sympatii, choć warto ją włączyć do diety z powodu jej bogactwa w błonnik, witaminę K i foliany, które są szczególnie ważne dla kobiet w ciąży. Warzywo to dostarcza także potasu i żelaza, będąc jednocześnie niskokalorycznym produktem.

Sposób na brukselkę

Chociaż zimą próżno szukać takiego bogactwa warzyw jak wiosną, to okazuje się, że ma ona swoje skarby. Zimowa brukselka uznawana jest za najlepszą, bo przymrozki pozwalają pozbyć się nieprzyjemnej goryczy. Z tego też powodu kupioną brukselkę warto wrzucić na noc do zamrażarki i wyciągnąć następnego dnia przed gotowaniem.

Brukselka nie wyjdzie gorzka, jeśli zastosujesz pewien prosty trik
Brukselka nie wyjdzie gorzka, jeśli zastosujesz pewien prosty trik © canva.com

Kluczowe jest, aby wybierać główki jasnozielone, o zwartej budowie i świeżym wyglądzie, ponieważ długie przechowywanie wpływa na pogorszenie smaku. Warzywo nie powinno być przechowywane w lodówce dłużej niż 2-3 dni.

Dodaj do wody

Goryczkę można redukować poprzez gotowanie w osolonej i posłodzonej wodzie przez zaledwie 5-8 minut, bez przykrycia. Aby zredukować goryczkę brukselki, można dodać do wody 1 łyżeczkę cukru na litr wody lub szklankę mleka. To prosty sposób, aby uzyskać łagodniejszy smak.

Brukselka
Brukselka © Adobe Stock

Innym sposobem jest wymiana wody w trakcie gotowania. Brukselka po odpowiednim przygotowaniu świetnie smakuje z masłem oraz przyprawiona białym pieprzem i gałką muszkatołową.

Warto postawić również na inną, niecodzienną odsłonę brukselki i ukisić ją w słoiku. To smaczna i zdrowa przekąska, którą pokochają fani kiszonek.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀