PoradyNie musi smętnie pływać w zupie. Dodaj odrobinę do wody, a brukselka nie wyjdzie gorzka

Nie musi smętnie pływać w zupie. Dodaj odrobinę do wody, a brukselka nie wyjdzie gorzka

Brukselka jawi się wielu osobom jako koszmar z dzieciństwa. Gorzkie i niesmaczne zielone kuki skrupulatnie odsuwane były na przedszkolnych talerzach lub skrywane pod ziemniakami. Jest jednak sposób, by odczarować ten smak.

Sposób na brukselkę
Sposób na brukselkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Brukselka pojawiła się na kulinarnej scenie dopiero w XIX wieku, choć wywodzi się z XVII wieku jako krzyżówka jarmużu i kapusty i początkowo służyła jako roślina ozdobna. Jej popularność wzrosła głównie w Europie Zachodniej, a najbardziej w Wielkiej Brytanii, gdzie co roku zbiera się 80 tys. ton tego warzywa. Jest także popularna w USA i Australii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Zygzak z herbatnikami to najprostszy przepis na deser. Zachwyca od pierwszego kawałka

W Polsce brukselka nie zdobyła aż tak dużej sympatii, choć warto ją włączyć do diety z powodu jej bogactwa w błonnik, witaminę K i foliany, które są szczególnie ważne dla kobiet w ciąży. Warzywo to dostarcza także potasu i żelaza, będąc jednocześnie niskokalorycznym produktem.

Sposób na brukselkę

Chociaż zimą próżno szukać takiego bogactwa warzyw jak wiosną, to okazuje się, że ma ona swoje skarby. Zimowa brukselka uznawana jest za najlepszą, bo przymrozki pozwalają pozbyć się nieprzyjemnej goryczy. Z tego też powodu kupioną brukselkę warto wrzucić na noc do zamrażarki i wyciągnąć następnego dnia przed gotowaniem.

Brukselka nie wyjdzie gorzka, jeśli zastosujesz pewien prosty trik
Brukselka nie wyjdzie gorzka, jeśli zastosujesz pewien prosty trik© canva.com

Kluczowe jest, aby wybierać główki jasnozielone, o zwartej budowie i świeżym wyglądzie, ponieważ długie przechowywanie wpływa na pogorszenie smaku. Warzywo nie powinno być przechowywane w lodówce dłużej niż 2-3 dni.

Dodaj do wody

Goryczkę można redukować poprzez gotowanie w osolonej i posłodzonej wodzie przez zaledwie 5-8 minut, bez przykrycia. Aby zredukować goryczkę brukselki, można dodać do wody 1 łyżeczkę cukru na litr wody lub szklankę mleka. To prosty sposób, aby uzyskać łagodniejszy smak.

Brukselka
Brukselka© Adobe Stock

Innym sposobem jest wymiana wody w trakcie gotowania. Brukselka po odpowiednim przygotowaniu świetnie smakuje z masłem oraz przyprawiona białym pieprzem i gałką muszkatołową.

Warto postawić również na inną, niecodzienną odsłonę brukselki i ukisić ją w słoiku. To smaczna i zdrowa przekąska, którą pokochają fani kiszonek.

Wybrane dla Ciebie