Nie musi smętnie pływać w zupie. Dodaj odrobinę do wody, a brukselka nie wyjdzie gorzka

Brukselka jawi się wielu osobom jako koszmar z dzieciństwa. Gorzkie i niesmaczne zielone kuki skrupulatnie odsuwane były na przedszkolnych talerzach lub skrywane pod ziemniakami. Jest jednak sposób, by odczarować ten smak.

Sposób na brukselkęSposób na brukselkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Brukselka pojawiła się na kulinarnej scenie dopiero w XIX wieku, choć wywodzi się z XVII wieku jako krzyżówka jarmużu i kapusty i początkowo służyła jako roślina ozdobna. Jej popularność wzrosła głównie w Europie Zachodniej, a najbardziej w Wielkiej Brytanii, gdzie co roku zbiera się 80 tys. ton tego warzywa. Jest także popularna w USA i Australii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Zygzak z herbatnikami to najprostszy przepis na deser. Zachwyca od pierwszego kawałka

W Polsce brukselka nie zdobyła aż tak dużej sympatii, choć warto ją włączyć do diety z powodu jej bogactwa w błonnik, witaminę K i foliany, które są szczególnie ważne dla kobiet w ciąży. Warzywo to dostarcza także potasu i żelaza, będąc jednocześnie niskokalorycznym produktem.

Sposób na brukselkę

Chociaż zimą próżno szukać takiego bogactwa warzyw jak wiosną, to okazuje się, że ma ona swoje skarby. Zimowa brukselka uznawana jest za najlepszą, bo przymrozki pozwalają pozbyć się nieprzyjemnej goryczy. Z tego też powodu kupioną brukselkę warto wrzucić na noc do zamrażarki i wyciągnąć następnego dnia przed gotowaniem.

Brukselka nie wyjdzie gorzka, jeśli zastosujesz pewien prosty trik
Brukselka nie wyjdzie gorzka, jeśli zastosujesz pewien prosty trik © canva.com

Kluczowe jest, aby wybierać główki jasnozielone, o zwartej budowie i świeżym wyglądzie, ponieważ długie przechowywanie wpływa na pogorszenie smaku. Warzywo nie powinno być przechowywane w lodówce dłużej niż 2-3 dni.

Dodaj do wody

Goryczkę można redukować poprzez gotowanie w osolonej i posłodzonej wodzie przez zaledwie 5-8 minut, bez przykrycia. Aby zredukować goryczkę brukselki, można dodać do wody 1 łyżeczkę cukru na litr wody lub szklankę mleka. To prosty sposób, aby uzyskać łagodniejszy smak.

Brukselka
Brukselka © Adobe Stock

Innym sposobem jest wymiana wody w trakcie gotowania. Brukselka po odpowiednim przygotowaniu świetnie smakuje z masłem oraz przyprawiona białym pieprzem i gałką muszkatołową.

Warto postawić również na inną, niecodzienną odsłonę brukselki i ukisić ją w słoiku. To smaczna i zdrowa przekąska, którą pokochają fani kiszonek.

Wybrane dla Ciebie

Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak