Wkładam do słoika i kiszę. Ta brukselka nie ma sobie równych

Kiszona brukselka to nie tylko zaskakujący dodatek do obiadu, ale również zdrowa i smaczna przekąska. Jeśli do tej pory nie należałeś do fanów tego warzywa, najwyższa pora to zmienić. Ten przepis to świetny wstęp do tego, by odkryć brukselkę na nowo.

Kiszona brukselkaKiszona brukselka
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Kiszenie jest znane od wieków. Chociaż najczęściej kisimy w domach ogórki i kapustę, to w zalewę włożyć można niemal wszystkie warzywa. Brukselka sprawdzi się tutaj znakomicie - wszak to odmiana botaniczna kapusty warzywnej, a kiszoną kapustą wszyscy się przecież zajadaja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wkładam do słoika i kiszę. Ta brukselka nie ma sobie równych

Dlaczego warto kisić?

Kiszenie to nie tylko stara, babcina metoda konserwowania żywności, ale prawdziwa skarbnica zdrowia i smaku. Podczas procesu kiszenia powstają liczne pożyteczne bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na naszą florę bakteryjną jelit. Dzięki temu wzmacniamy odporność, poprawiamy trawienie i lepiej przyswajamy składniki odżywcze.

Kiszonki są bogate w witaminy z grupy B, witaminę C, a także w minerały takie jak potas, magnez i żelazo. Co więcej, zawartość niektórych witamin może nawet wzrosnąć w procesie kiszenia.

Kiszona brukselka

Kiszona brukselka to świetny dodatek do obiadu, uzupełnienie kanapki czy po prostu szybka przekąska. Przygotowanie jest proste, a w smaku rozkochają się nawet ci, którzy do tej pory krzywili się na widok tego warzywa. Daleko mu bowiem do rozgotowanej, papkowatej brei, jaką serwowano w przedszkolnych zupach.

Kiszona brukselka
Kiszona brukselka © Pyszności

Składniki:

  • 400 g brukselki,
  • 500 ml wody,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4-5 ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do garnka wlej wodę, dodaj sól, cukier i zagotuj.

Solanka musi przestygnąć
Solanka musi przestygnąć © Pyszności

Krok 2. W słoiku umieść brukselkę, dodaj obrane ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, kminek oraz ziarna pieprzu i zalej tak, by solanka całkowicie przykryła brukselkę. Szczelnie zakręć i odstaw do wystudzenia.

Brukselkę układaj ciasno w słoiku
Brukselkę układaj ciasno w słoiku © Pyszności

Krok 3. Przez 2-4 dni trzymaj słoik w ciepłym i suchym miejscu. Po tym czasie przełóż do lodówki. Po ok. 5-7 dniach można już zajadać się kiszoną brukselką. Smacznego!

Kiszona brukselka gotowa do jedzenia
Kiszona brukselka gotowa do jedzenia © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟