Wkładam do słoika i kiszę. Ta brukselka nie ma sobie równych

Kiszona brukselka to nie tylko zaskakujący dodatek do obiadu, ale również zdrowa i smaczna przekąska. Jeśli do tej pory nie należałeś do fanów tego warzywa, najwyższa pora to zmienić. Ten przepis to świetny wstęp do tego, by odkryć brukselkę na nowo.

Kiszona brukselkaKiszona brukselka
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Kiszenie jest znane od wieków. Chociaż najczęściej kisimy w domach ogórki i kapustę, to w zalewę włożyć można niemal wszystkie warzywa. Brukselka sprawdzi się tutaj znakomicie - wszak to odmiana botaniczna kapusty warzywnej, a kiszoną kapustą wszyscy się przecież zajadaja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wkładam do słoika i kiszę. Ta brukselka nie ma sobie równych

Dlaczego warto kisić?

Kiszenie to nie tylko stara, babcina metoda konserwowania żywności, ale prawdziwa skarbnica zdrowia i smaku. Podczas procesu kiszenia powstają liczne pożyteczne bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na naszą florę bakteryjną jelit. Dzięki temu wzmacniamy odporność, poprawiamy trawienie i lepiej przyswajamy składniki odżywcze.

Kiszonki są bogate w witaminy z grupy B, witaminę C, a także w minerały takie jak potas, magnez i żelazo. Co więcej, zawartość niektórych witamin może nawet wzrosnąć w procesie kiszenia.

Kiszona brukselka

Kiszona brukselka to świetny dodatek do obiadu, uzupełnienie kanapki czy po prostu szybka przekąska. Przygotowanie jest proste, a w smaku rozkochają się nawet ci, którzy do tej pory krzywili się na widok tego warzywa. Daleko mu bowiem do rozgotowanej, papkowatej brei, jaką serwowano w przedszkolnych zupach.

Kiszona brukselka
Kiszona brukselka © Pyszności

Składniki:

  • 400 g brukselki,
  • 500 ml wody,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4-5 ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do garnka wlej wodę, dodaj sól, cukier i zagotuj.

Solanka musi przestygnąć
Solanka musi przestygnąć © Pyszności

Krok 2. W słoiku umieść brukselkę, dodaj obrane ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, kminek oraz ziarna pieprzu i zalej tak, by solanka całkowicie przykryła brukselkę. Szczelnie zakręć i odstaw do wystudzenia.

Brukselkę układaj ciasno w słoiku
Brukselkę układaj ciasno w słoiku © Pyszności

Krok 3. Przez 2-4 dni trzymaj słoik w ciepłym i suchym miejscu. Po tym czasie przełóż do lodówki. Po ok. 5-7 dniach można już zajadać się kiszoną brukselką. Smacznego!

Kiszona brukselka gotowa do jedzenia
Kiszona brukselka gotowa do jedzenia © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce