Wkładam do słoika i kiszę. Ta brukselka nie ma sobie równych

Kiszona brukselka to nie tylko zaskakujący dodatek do obiadu, ale również zdrowa i smaczna przekąska. Jeśli do tej pory nie należałeś do fanów tego warzywa, najwyższa pora to zmienić. Ten przepis to świetny wstęp do tego, by odkryć brukselkę na nowo.

Kiszona brukselkaKiszona brukselka
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Kiszenie jest znane od wieków. Chociaż najczęściej kisimy w domach ogórki i kapustę, to w zalewę włożyć można niemal wszystkie warzywa. Brukselka sprawdzi się tutaj znakomicie - wszak to odmiana botaniczna kapusty warzywnej, a kiszoną kapustą wszyscy się przecież zajadaja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wkładam do słoika i kiszę. Ta brukselka nie ma sobie równych

Dlaczego warto kisić?

Kiszenie to nie tylko stara, babcina metoda konserwowania żywności, ale prawdziwa skarbnica zdrowia i smaku. Podczas procesu kiszenia powstają liczne pożyteczne bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na naszą florę bakteryjną jelit. Dzięki temu wzmacniamy odporność, poprawiamy trawienie i lepiej przyswajamy składniki odżywcze.

Kiszonki są bogate w witaminy z grupy B, witaminę C, a także w minerały takie jak potas, magnez i żelazo. Co więcej, zawartość niektórych witamin może nawet wzrosnąć w procesie kiszenia.

Kiszona brukselka

Kiszona brukselka to świetny dodatek do obiadu, uzupełnienie kanapki czy po prostu szybka przekąska. Przygotowanie jest proste, a w smaku rozkochają się nawet ci, którzy do tej pory krzywili się na widok tego warzywa. Daleko mu bowiem do rozgotowanej, papkowatej brei, jaką serwowano w przedszkolnych zupach.

Kiszona brukselka
Kiszona brukselka © Pyszności

Składniki:

  • 400 g brukselki,
  • 500 ml wody,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4-5 ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do garnka wlej wodę, dodaj sól, cukier i zagotuj.

Solanka musi przestygnąć
Solanka musi przestygnąć © Pyszności

Krok 2. W słoiku umieść brukselkę, dodaj obrane ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, kminek oraz ziarna pieprzu i zalej tak, by solanka całkowicie przykryła brukselkę. Szczelnie zakręć i odstaw do wystudzenia.

Brukselkę układaj ciasno w słoiku
Brukselkę układaj ciasno w słoiku © Pyszności

Krok 3. Przez 2-4 dni trzymaj słoik w ciepłym i suchym miejscu. Po tym czasie przełóż do lodówki. Po ok. 5-7 dniach można już zajadać się kiszoną brukselką. Smacznego!

Kiszona brukselka gotowa do jedzenia
Kiszona brukselka gotowa do jedzenia © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez