Wkładam do słoika i kiszę. Ta brukselka nie ma sobie równych
Kiszona brukselka to nie tylko zaskakujący dodatek do obiadu, ale również zdrowa i smaczna przekąska. Jeśli do tej pory nie należałeś do fanów tego warzywa, najwyższa pora to zmienić. Ten przepis to świetny wstęp do tego, by odkryć brukselkę na nowo.
Kiszenie jest znane od wieków. Chociaż najczęściej kisimy w domach ogórki i kapustę, to w zalewę włożyć można niemal wszystkie warzywa. Brukselka sprawdzi się tutaj znakomicie - wszak to odmiana botaniczna kapusty warzywnej, a kiszoną kapustą wszyscy się przecież zajadaja.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wkładam do słoika i kiszę. Ta brukselka nie ma sobie równych
Dlaczego warto kisić?
Kiszenie to nie tylko stara, babcina metoda konserwowania żywności, ale prawdziwa skarbnica zdrowia i smaku. Podczas procesu kiszenia powstają liczne pożyteczne bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na naszą florę bakteryjną jelit. Dzięki temu wzmacniamy odporność, poprawiamy trawienie i lepiej przyswajamy składniki odżywcze.
Kiszonki są bogate w witaminy z grupy B, witaminę C, a także w minerały takie jak potas, magnez i żelazo. Co więcej, zawartość niektórych witamin może nawet wzrosnąć w procesie kiszenia.
Kiszona brukselka
Kiszona brukselka to świetny dodatek do obiadu, uzupełnienie kanapki czy po prostu szybka przekąska. Przygotowanie jest proste, a w smaku rozkochają się nawet ci, którzy do tej pory krzywili się na widok tego warzywa. Daleko mu bowiem do rozgotowanej, papkowatej brei, jaką serwowano w przedszkolnych zupach.
Składniki:
- 400 g brukselki,
- 500 ml wody,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżeczka kminku,
- 3 ząbki czosnku,
- 4-5 ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do garnka wlej wodę, dodaj sól, cukier i zagotuj.
Krok 2. W słoiku umieść brukselkę, dodaj obrane ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, kminek oraz ziarna pieprzu i zalej tak, by solanka całkowicie przykryła brukselkę. Szczelnie zakręć i odstaw do wystudzenia.
Krok 3. Przez 2-4 dni trzymaj słoik w ciepłym i suchym miejscu. Po tym czasie przełóż do lodówki. Po ok. 5-7 dniach można już zajadać się kiszoną brukselką. Smacznego!