PrzepisSylwesterSylwestrowe danie, które jeszcze zdążysz zrobić. Pomoże rozprawić się z kacem

Sylwestrowe danie, które jeszcze zdążysz zrobić. Pomoże rozprawić się z kacem

Podczas nocnych zabaw sylwestrowych warto mieć pod ręką danie, które wesprze żołądek i wzmocni kondycję. W takiej roli sprawdzi się klasyczny strogonow, który dobrze smakuje także dzień później. Warto zwrócić uwagę, że jeden z jego składników uznawany jest za skuteczny środek przeciwko objawom kaca.

Strogonow sprawdzi się jako ciepłe danie na sylwestra i w Nowy Rok
Strogonow sprawdzi się jako ciepłe danie na sylwestra i w Nowy Rok
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | fired

Sylwester to często jedyny wieczór w roku, który spędzamy na długich imprezach, czasami do rana. Aby mieć energię do zabawy, tradycyjnie około północy jemy ciepły posiłek. Jego zadanie to wzmocnić nas tak, byśmy do rana pozostali w dobrej kondycji. W takiej roli świetnie sprawdzają się różnego rodzaju gulasze, w tym popularny od lat strogonow. Warto go przygotować, bo przyda się także dzień po imprezie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Syci na długo

Strogonow to potrawa sycąca, pełna intensywnego smaku. Składa się z kawałków wołowiny, kiszonych ogórków, pieczarek oraz papryki. Szczególnie ważnym składnikiem jest sok z ogórków, dodający smaku i nieco zagęszczający sos. I właśnie on ma dobry wpływ na organizm, gdy pojawią się dolegliwości charakterystyczne dla kaca.

Takie konkretne, mięsne danie warto zjeść na godzinę przed imprezą. Lipidy działają jak bariera ochronna, spowalniając metabolizm i utrudniając szybkie wchłanianie alkoholu przez organizm, co zmniejsza szansę na objawy kaca rano. Gdyby się jednak pojawiły, strogonow też się sprawdzi.

Tradycyjny strogonow

Składniki:

  • 1 kg wołowiny,
  • 500 g pieczarek,
  • 2 papryki,
  • kilka kiszonych ogórków,
  • 700 ml bulionu mięsnego lub rosołu,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 m śmietanki 30 proc.,
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, papryka słodka, papryka ostra,
  • 3 łyżki mąki do zagęszczenia,
  • łyżeczka musztardy,
  • pół szklanki soku z ogórków,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę pokrój w kawałki lub paski i przełóż do miski.
  2. Dodaj łyżeczkę słodkiej papryki, przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę oleju, sól oraz łyżeczkę musztardy i wymieszaj. Odstaw do lodówki na kilka godzin, aby mięso się zamarynowało.
  3. Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki, podsyp mąką i wymieszaj.
  4. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej i podsmażaj mięso przez ok. 5-7 minut, aż się zamknie.
  5. Paprykę, pieczarki i ogórki pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa i smaż przez 3 minuty.
  6. Następnie wlej bulion, dorzuć kilka liści laurowych oraz kulek ziela angielskiego.
  7. Dodaj koncentrat pomidorowy i duś całość przez 50 minut pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie i bulion nieco się zredukuje. Jeśli będzie go za mało, dolej większą ilość.
  8. Pod koniec duszenia wlej sok z ogórków kiszonych oraz zahartowaną śmietankę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
sylwestergulaszboeuf strogonow

Wybrane dla Ciebie