Sylwestrowe danie, które jeszcze zdążysz zrobić. Pomoże rozprawić się z kacem
Podczas nocnych zabaw sylwestrowych warto mieć pod ręką danie, które wesprze żołądek i wzmocni kondycję. W takiej roli sprawdzi się klasyczny strogonow, który dobrze smakuje także dzień później. Warto zwrócić uwagę, że jeden z jego składników uznawany jest za skuteczny środek przeciwko objawom kaca.
Sylwester to często jedyny wieczór w roku, który spędzamy na długich imprezach, czasami do rana. Aby mieć energię do zabawy, tradycyjnie około północy jemy ciepły posiłek. Jego zadanie to wzmocnić nas tak, byśmy do rana pozostali w dobrej kondycji. W takiej roli świetnie sprawdzają się różnego rodzaju gulasze, w tym popularny od lat strogonow. Warto go przygotować, bo przyda się także dzień po imprezie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczak z cytrynową nutą. Soczysty z chrupiącą skórką
Syci na długo
Strogonow to potrawa sycąca, pełna intensywnego smaku. Składa się z kawałków wołowiny, kiszonych ogórków, pieczarek oraz papryki. Szczególnie ważnym składnikiem jest sok z ogórków, dodający smaku i nieco zagęszczający sos. I właśnie on ma dobry wpływ na organizm, gdy pojawią się dolegliwości charakterystyczne dla kaca.
Takie konkretne, mięsne danie warto zjeść na godzinę przed imprezą. Lipidy działają jak bariera ochronna, spowalniając metabolizm i utrudniając szybkie wchłanianie alkoholu przez organizm, co zmniejsza szansę na objawy kaca rano. Gdyby się jednak pojawiły, strogonow też się sprawdzi.