Nigdy nie wyrzucam owoców z wigilijnego kompotu. Robię z nich pyszny deser

Kompot z suszu najczęściej pije się podczas wigilijnej kolacji. Dla mnie nie ma lepszego świątecznego napoju. Od razu kupuję na zapas suszone owoce i gotuję go co kilka dni aż do Trzech Króli. Mam też sprawdzony sposób na owoce z kompotu, dzięki czemu nic się nie marnuje.

Kompot z suszu warto pić nie tylko podczas wigilijnej kolacjiKompot z suszu warto pić nie tylko podczas wigilijnej kolacji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kompot z suszu jest bardzo ważny w polskiej tradycji bożonarodzeniowej. Powinien mieć głęboki, bardzo aromatyczny smak. Dlatego do jego ugotowania potrzebna jest spora ilość suszonych owoców i przypraw. Tylko co z nimi zrobić po wypiciu kompotu?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na Święta podaj zamiast jabłecznika. Nie zostanie nawet okruszek

Napój w stylu zero waste

Kompot z suszu może być napojem w stylu zero waste. Nasi dziadkowie najczęściej jedli owoce z kompotu jako deser. Wiadomo to nie były czasy, kiedy łatwo się wyrzucało produkty spożywcze do kosza. Jednak nie ma co ukrywać, namoczone owoce nie muszą każdemu smakować. Sama nie jestem ich wielką fanką, ale znalazłam sposób, by je wykorzystać w inny sposób.

Owoce z wigilijnego kompotu miksuję i rozkładam na porcje

Tak jak wspominałam, gotuję kompot z suszu przez cały okres świąteczny. Nie tylko lubię jego smak, ale także uważam, że w okresie kiedy jemy więcej niż zwykle, kompot po prostu pomaga. Usprawnia metabolizm, pomaga w trawieniu i pozwala się czuć lżej nawet po obfitszym, świątecznym posiłku. Wszystko to za sprawą błonnika. Zawiera go naprawdę sporo, głównie dzięki śliwkom.

Do swojego kompotu dodaję też jabłka, gruszki, morele, żurawinę — same pyszne owoce, więc żal wyrzucać. Dlatego po odsączeniu miksuję je na gładką masę, rozkładam na porcje i mrożę. Taki miks z owoców suszonych jest wprost idealny do zimowej owsianki. Wystarczy dołożyć porcję owoców do gotujących się płatków. Smakuje naprawdę wybornie.

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni