Zapomnij o innych zupach. Ta syci na bardzo długo i nie musisz już robić drugiego dania
A gdyby przygotować zupę tak smaczną i sycącą, że drugie danie nie będzie nam już potrzebne? Nie mówimy tu wcale o japońskim ramenie, lecz swojskiej zupie z soczewicy. Gwarantujemy, że po misce ledwo wstaniesz od stołu!
Polacy uwielbiają zupy i odgrywają one w naszej kulinarnej tradycji bardzo ważną rolę. Chociaż nad Wisłą prym nadal wiedzie rosół, pomidorowa i ogórkowa, to coraz częściej lubimy stawiać na inne, czasem nieco egzotyczne połączenia smakowe. Triumfy święci u nas ramen — charakterystyczne danie z Japonii z długo gotowanym bulionem i jedynym w swoim rodzaju makaronem z dodatkiem wody alkalicznej. Cóż, dzisiaj przedstawimy ci godnego przeciwnika dla japońskiego specjału.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Te mini słodkości w chrupiącym wydaniu praktycznie robią się same. Do tego świetnie się prezentują
Głównym składnikiem wspomnianej zupy jest soczewica. Ta smaczna roślina strączkowa sprawia, że jest niezwykle sycąca i gęsta. Ważną rolę odgrywają tu również mięsne dodatki: kiełbasa i boczek, które przecież nie pierwszy raz pojawiają się w przepisie na zupę. Zobaczmy więc, jak to wygląda w praktyce. Oto pełna receptura. Powodzenia!
Sycąca zupa z soczewicy
Składniki:
- 200 g boczku,
- 200 g kiełbasy,
- 100 g soczewicy,
- 2 marchewki,
- kilka ziemniaków
- 2 litry bulionu warzywnego (może być też drobiowy),
- 1 łodyga selera naciowego,
- 3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- oregano,
- koperek.
Sposób przygotowania:
- Boczek pokrój w kosteczkę, a kiełbasę w plastry. Oba składniki podsmaż z dodatkiem posiekanej cebuli i przeciśniętego przez praskę czosnku. Na koniec dodaj do tej mieszanki startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Mieszaj i podsmażaj przez kilka minut. Następnie przełóż je bulionu.
- Łodygę selera naciowego pokrój w kostkę. To samo zrób z obranymi ziemniakami. Wstaw warzywa do gotującej się zupy. Dodaj również opłukaną pod bieżącą wodą soczewicę. Nie musisz jej wcześniej namaczać.
- Zupę dopraw solą, pieprzem i oregano. Gotuj do momentu, w którym ziemniaki i soczewica będą już mięciutkie. Na koniec dorzuć posiekany koperek. Smacznego!