PrzepisZupyZapomnij o innych zupach. Ta syci na bardzo długo i nie musisz już robić drugiego dania

Zapomnij o innych zupach. Ta syci na bardzo długo i nie musisz już robić drugiego dania

Pyszna zupa z soczewicy. Rozgrzewa i syci jak mało co!
Pyszna zupa z soczewicy. Rozgrzewa i syci jak mało co!
Źródło zdjęć: © YouTube | schnelllecker
15.03.2024 10:39, aktualizacja: 15.03.2024 11:34

A gdyby przygotować zupę tak smaczną i sycącą, że drugie danie nie będzie nam już potrzebne? Nie mówimy tu wcale o japońskim ramenie, lecz swojskiej zupie z soczewicy. Gwarantujemy, że po misce ledwo wstaniesz od stołu!

Polacy uwielbiają zupy i odgrywają one w naszej kulinarnej tradycji bardzo ważną rolę. Chociaż nad Wisłą prym nadal wiedzie rosół, pomidorowa i ogórkowa, to coraz częściej lubimy stawiać na inne, czasem nieco egzotyczne połączenia smakowe. Triumfy święci u nas ramen — charakterystyczne danie z Japonii z długo gotowanym bulionem i jedynym w swoim rodzaju makaronem z dodatkiem wody alkalicznej. Cóż, dzisiaj przedstawimy ci godnego przeciwnika dla japońskiego specjału.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Głównym składnikiem wspomnianej zupy jest soczewica. Ta smaczna roślina strączkowa sprawia, że jest niezwykle sycąca i gęsta. Ważną rolę odgrywają tu również mięsne dodatki: kiełbasa i boczek, które przecież nie pierwszy raz pojawiają się w przepisie na zupę. Zobaczmy więc, jak to wygląda w praktyce. Oto pełna receptura. Powodzenia!

Sycąca zupa z soczewicy

Składniki:

  • 200 g boczku,
  • 200 g kiełbasy,
  • 100 g soczewicy,
  • 2 marchewki,
  • kilka ziemniaków
  • 2 litry bulionu warzywnego (może być też drobiowy),
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • oregano,
  • koperek.
Zupa z czerwonej soczewica jest gęsta i kremowa
Zupa z czerwonej soczewica jest gęsta i kremowa© Canva | keithferrisphoto

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój w kosteczkę, a kiełbasę w plastry. Oba składniki podsmaż z dodatkiem posiekanej cebuli i przeciśniętego przez praskę czosnku. Na koniec dodaj do tej mieszanki startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Mieszaj i podsmażaj przez kilka minut. Następnie przełóż je bulionu.
  2. Łodygę selera naciowego pokrój w kostkę. To samo zrób z obranymi ziemniakami. Wstaw warzywa do gotującej się zupy. Dodaj również opłukaną pod bieżącą wodą soczewicę. Nie musisz jej wcześniej namaczać.
  3. Zupę dopraw solą, pieprzem i oregano. Gotuj do momentu, w którym ziemniaki i soczewica będą już mięciutkie. Na koniec dorzuć posiekany koperek. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także