Zauważyłeś takie ślady na bananie? Natychmiast wyrzuć go do śmieci

Jak się okazuje banany z ciemną skórką, wcale nie są szkodliwe dla człowieka i nie warto ich wyrzucać. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciast, owocowych smoothie czy placuszków. Jak jednak rozpoznać, że banany są zepsute? Wystarczy zwrócić uwagę na kilka szczegółów w ich wyglądzie.

Ripe yellow bananas at the shopping market. Fruits that are good for health. The concept of vegetarianism, veganism and raw food. Vegetarian, vegan and raw food and diet. Food background, bright color. Retail sale of seasonal products.
Ripe yellow bananas at the shopping market. Fruits that are good for health. The concept of vegetarianism, veganism and raw food. Vegetarian, vegan and raw food and diet. Food background, bright color. Retail sale of seasonal products.
Aleksandr ZubkovBanany
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Aleksandr Zubkov

Banany to jedne z najzdrowszych owoców. Chociaż mają wysoki indeks glikemiczny i są mocno kaloryczne – jeden średni banan zawiera bowiem 90 kcal, są bardzo sycące. To też prawdziwa kopalnia mikroelementów. Zawierają dużą ilość potasu, wskazane są więc dla osób, które chorują na serce. Mają również błonnik, kwas foliowy i witaminy.

Kiedy banany są dobre? Na to zwracaj uwagę

Banany są idealne wówczas, gdy mają żółtą skórę z delikatnymi, brązowymi plamkami oraz jasny, zwarty miąższ. Niektórzy lubią je również wtedy, kiedy są nieco niedojrzałe - z twardszym miąższem i intensywnie żółtą lub nieco zielonkawą skórką.

Należy pamiętać jedynie, aby myć banany przed jedzeniem, ponieważ najprawdopodobniej były one pryskane chemikaliami, które miały przedłużyć jego przydatność do spożycia. Żeby jak najdłużej były świeże, trzymaj je w ciemnym, przewiewnym miejscu. Warto także obwiązać końcówkę banana folią spożywczą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Raffaello na biszkoptowym spodzie. Obłędny deser prosto z rajskiej wyspy

Jak poznać, że banan jest zepsuty?

Ciemna skórka w bananie nie przeszkadza w tym, żeby go zjeść, o ile miąższ jest biały i zwarty. Nie wszyscy jednak lubią smak mocno dojrzałych bananów. Mogą wtedy wykorzystać je do zrobienia prostego ciasta bananowego, placków i naleśników czy koktajli, które świetnie sprawdzą się jako śniadanie lub przekąska.

Jakich bananów nie jeść? Trzeba uważać na te, które mają bardzo ciemną, wręcz czarną skórę, a w środku również są ciemne. Mogą wyglądać wręcz na zgniecione. W takich owocach mogła już rozwinąć się pleśń. Jedzenie ich mogłoby być szkodliwe dla zdrowia. Obejrzyjmy też ciemne banany, czy nie mają charakterystycznych śladów pleśni na wierzchu.

To, czy banan jest zepsuty, zdradzi nam również pewien drobny szczegół. Zwróćmy uwagę, czy przez środek owocu, w miąższu nie przebiega czerwona linia. Oznacza ona, że absolutnie nie powinniśmy jeść takiego banana – z całą pewnością został on zainfekowany grzybem nigrospora, który dla osób uczulonych może być bardzo niebezpieczny.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat