Zauważyłeś takie ślady na bananie? Natychmiast wyrzuć go do śmieci

Jak się okazuje banany z ciemną skórką, wcale nie są szkodliwe dla człowieka i nie warto ich wyrzucać. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciast, owocowych smoothie czy placuszków. Jak jednak rozpoznać, że banany są zepsute? Wystarczy zwrócić uwagę na kilka szczegółów w ich wyglądzie.

Ripe yellow bananas at the shopping market. Fruits that are good for health. The concept of vegetarianism, veganism and raw food. Vegetarian, vegan and raw food and diet. Food background, bright color. Retail sale of seasonal products.
Ripe yellow bananas at the shopping market. Fruits that are good for health. The concept of vegetarianism, veganism and raw food. Vegetarian, vegan and raw food and diet. Food background, bright color. Retail sale of seasonal products.
Aleksandr ZubkovBanany
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Aleksandr Zubkov

Banany to jedne z najzdrowszych owoców. Chociaż mają wysoki indeks glikemiczny i są mocno kaloryczne – jeden średni banan zawiera bowiem 90 kcal, są bardzo sycące. To też prawdziwa kopalnia mikroelementów. Zawierają dużą ilość potasu, wskazane są więc dla osób, które chorują na serce. Mają również błonnik, kwas foliowy i witaminy.

Kiedy banany są dobre? Na to zwracaj uwagę

Banany są idealne wówczas, gdy mają żółtą skórę z delikatnymi, brązowymi plamkami oraz jasny, zwarty miąższ. Niektórzy lubią je również wtedy, kiedy są nieco niedojrzałe - z twardszym miąższem i intensywnie żółtą lub nieco zielonkawą skórką.

Należy pamiętać jedynie, aby myć banany przed jedzeniem, ponieważ najprawdopodobniej były one pryskane chemikaliami, które miały przedłużyć jego przydatność do spożycia. Żeby jak najdłużej były świeże, trzymaj je w ciemnym, przewiewnym miejscu. Warto także obwiązać końcówkę banana folią spożywczą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Raffaello na biszkoptowym spodzie. Obłędny deser prosto z rajskiej wyspy

Jak poznać, że banan jest zepsuty?

Ciemna skórka w bananie nie przeszkadza w tym, żeby go zjeść, o ile miąższ jest biały i zwarty. Nie wszyscy jednak lubią smak mocno dojrzałych bananów. Mogą wtedy wykorzystać je do zrobienia prostego ciasta bananowego, placków i naleśników czy koktajli, które świetnie sprawdzą się jako śniadanie lub przekąska.

Jakich bananów nie jeść? Trzeba uważać na te, które mają bardzo ciemną, wręcz czarną skórę, a w środku również są ciemne. Mogą wyglądać wręcz na zgniecione. W takich owocach mogła już rozwinąć się pleśń. Jedzenie ich mogłoby być szkodliwe dla zdrowia. Obejrzyjmy też ciemne banany, czy nie mają charakterystycznych śladów pleśni na wierzchu.

To, czy banan jest zepsuty, zdradzi nam również pewien drobny szczegół. Zwróćmy uwagę, czy przez środek owocu, w miąższu nie przebiega czerwona linia. Oznacza ona, że absolutnie nie powinniśmy jeść takiego banana – z całą pewnością został on zainfekowany grzybem nigrospora, który dla osób uczulonych może być bardzo niebezpieczny.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯