WAŻNE
TERAZ

Spotkanie Trump-Zełenski. Prezydenci zabrali głos [RELACJA NA ŻYWO]

Zawiera dwa razy więcej antyoksydantów niż zwykły. Naukowcy widzą w nim ogromny potencjał

W Polsce czarny czosnek jest mało znany, ale w krajach Azji Wschodniej był ceniony od wieków. Chociaż proces jego powstawania wymaga specjalistycznego sprzętu i jest długotrwały, w wyniku powstaje produkt, który zawiera mnóstwo wartościowych substancji. Naukowcy zwracają uwagę na potencjał w zwalczaniu raka.

Naukowcy zbadali zmiany w czarnym czosnkuNaukowcy zbadali zmiany w czarnym czosnku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Czarny czosnek to fermentowana wersja dobrze znanego białego czosnku. Jednak tak fermentacja, albo bardziej precyzyjnie – dojrzewanie, wygląda zupełnie inaczej niż w przypadku ogórków kiszonych. W urządzeniach o wysokiej wilgotności i temperaturze od 60 do 70 stopni Celsjusza umieszczane są całe główki czosnku. Proces trwa od 30 do 90 dni, a w jego wyniku czosnek przechodzi niesamowitą metamorfozę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku

Jak smakuje czarny czosnek?

Temperatura i wysoka wilgotność powietrza sprawiają, że czosnek całkowicie zmienia smak i kolor. Ostre nuty zastępują słodkie, a ząbki zaczynają przypominać karmel, melasę lub wędzoną śliwkę. Co więcej, zachodząca w procesie fermentacji reakcja Maillarda wpływa na skład chemiczny czosnku, zwiększając zawartość antyoksydantów.

Wzrost substancji antyoksydacyjnych w czarnym czosnku

W badaniu, kórego wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie "Food Science and Biotechnology" w 2009 roku, naukowcy porównali aktywność przeciwutleniającą świeżego i czarnego czosnku. Okazało się, że w procesie dojrzewania czosnku, całkowita zawartość polifenoli i flawonoidów wzrosła kilkakrotnie. Największy wzrost odnotowano w przypadku S-allilocysteiny (SAC) – związku, który jest jednym z głównych składników aktywnych czarnego czosnku. Jest to o tyle istotne, że SAC jest łatwiej przyswajalny przez organizm niż allicyna, która znajduje się w świeżym czosnku.

Dodatkowo, badanie z 2014 roku opublikowane w "Molecules" wykazało, że szczytowa aktywność antyoksydacyjna czarnego czosnku została osiągnięta po 21 dniach dojrzewania. Potwierdza to, że proces termicznej obróbki ma kluczowe znaczenie dla rozwoju jego właściwości prozdrowotnych.

Jak czarnym czosnek wpływa na orgaznim?

Czarny czosnek jest bogaty w S-allylocysteinę, związek o silnym działaniu antyoksydacyjnym, dlatego jego regularne spożywanie może być ogromnym wsparciem dla pracy serca. Pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL i ciśnienia krwi. Przeciwutleniacze zawarte w czarnym czosnku chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, co jest kluczowe w profilaktyce chorób przewlekłych.

Zastosowanie w kuchni

Żeby jak najlepiej wykorzystać właściwości czarnego czosnku, nie należy poddawać go obróbce termicznej, ponieważ wysoka temperatura może osłabiać jego działanie antyoksydacyjne. Najlepsze efekty przynosi spożywany na surowo – czarne ząbki są miękkie jak serek topiony, więc z powodzeniem możesz je rozsmarować na grzankach lub kromce świeżego pieczywa. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sushi, a także jako składnik sałatek i dipów. Jeśli chcesz dodać taki czosnek do ciepłych dań, wrzuć go pod koniec gotowania.

Wybrane dla Ciebie
To ostatni dzwonek, aby przerobić śledzie, jakie zostały po świętach. Później będą do wyrzucenia
To ostatni dzwonek, aby przerobić śledzie, jakie zostały po świętach. Później będą do wyrzucenia
Tak należy smażyć placki ziemniaczane. Nie nasiąkają olejem i pozostają chrupiące
Tak należy smażyć placki ziemniaczane. Nie nasiąkają olejem i pozostają chrupiące
Co dać jeść księdzu po kolędzie? Nie każde danie będzie mile widziane
Co dać jeść księdzu po kolędzie? Nie każde danie będzie mile widziane
Zostały ci resztki ze świąt? Oto jak jeszcze możesz je wykorzystać
Zostały ci resztki ze świąt? Oto jak jeszcze możesz je wykorzystać
Ten gruziński placek zapamiętasz na długo. Wszystko za sprawą aromatycznego farszu
Ten gruziński placek zapamiętasz na długo. Wszystko za sprawą aromatycznego farszu
Dodaję do mięsa mielonego. Kotlety wychodzą pulchne i soczyste w środku
Dodaję do mięsa mielonego. Kotlety wychodzą pulchne i soczyste w środku
Kultowa rolada w lekkim wydaniu. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Kultowa rolada w lekkim wydaniu. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Zakręcone paluchy w cieście francuskim. Hit imprezy w 30 minut
Zakręcone paluchy w cieście francuskim. Hit imprezy w 30 minut
Koreczki-kanapeczki wyjdą pyszne z tym serem. Banalny sposób przygotowania
Koreczki-kanapeczki wyjdą pyszne z tym serem. Banalny sposób przygotowania
Bratowa na święta przyniosła sałatkę królewską. Tak pyszna, że poprosiłam o przepis i zrobię na sylwestra
Bratowa na święta przyniosła sałatkę królewską. Tak pyszna, że poprosiłam o przepis i zrobię na sylwestra
Dla Norwegów i Brytyjczyków to najlepszy zamiennik ziemniaków. Polacy gardzą i dają świniom
Dla Norwegów i Brytyjczyków to najlepszy zamiennik ziemniaków. Polacy gardzą i dają świniom
Babcia zawsze trzyma się złotej zasady. Kluski śląskie wychodzą jędrne i mięciutkie
Babcia zawsze trzyma się złotej zasady. Kluski śląskie wychodzą jędrne i mięciutkie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥