Zawiera dwa razy więcej antyoksydantów niż zwykły. Naukowcy widzą w nim ogromny potencjał
W Polsce czarny czosnek jest mało znany, ale w krajach Azji Wschodniej był ceniony od wieków. Chociaż proces jego powstawania wymaga specjalistycznego sprzętu i jest długotrwały, w wyniku powstaje produkt, który zawiera mnóstwo wartościowych substancji. Naukowcy zwracają uwagę na potencjał w zwalczaniu raka.
Czarny czosnek to fermentowana wersja dobrze znanego białego czosnku. Jednak tak fermentacja, albo bardziej precyzyjnie – dojrzewanie, wygląda zupełnie inaczej niż w przypadku ogórków kiszonych. W urządzeniach o wysokiej wilgotności i temperaturze od 60 do 70 stopni Celsjusza umieszczane są całe główki czosnku. Proces trwa od 30 do 90 dni, a w jego wyniku czosnek przechodzi niesamowitą metamorfozę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku
Jak smakuje czarny czosnek?
Temperatura i wysoka wilgotność powietrza sprawiają, że czosnek całkowicie zmienia smak i kolor. Ostre nuty zastępują słodkie, a ząbki zaczynają przypominać karmel, melasę lub wędzoną śliwkę. Co więcej, zachodząca w procesie fermentacji reakcja Maillarda wpływa na skład chemiczny czosnku, zwiększając zawartość antyoksydantów.
Wzrost substancji antyoksydacyjnych w czarnym czosnku
W badaniu, kórego wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie "Food Science and Biotechnology" w 2009 roku, naukowcy porównali aktywność przeciwutleniającą świeżego i czarnego czosnku. Okazało się, że w procesie dojrzewania czosnku, całkowita zawartość polifenoli i flawonoidów wzrosła kilkakrotnie. Największy wzrost odnotowano w przypadku S-allilocysteiny (SAC) – związku, który jest jednym z głównych składników aktywnych czarnego czosnku. Jest to o tyle istotne, że SAC jest łatwiej przyswajalny przez organizm niż allicyna, która znajduje się w świeżym czosnku.
Dodatkowo, badanie z 2014 roku opublikowane w "Molecules" wykazało, że szczytowa aktywność antyoksydacyjna czarnego czosnku została osiągnięta po 21 dniach dojrzewania. Potwierdza to, że proces termicznej obróbki ma kluczowe znaczenie dla rozwoju jego właściwości prozdrowotnych.
Jak czarnym czosnek wpływa na orgaznim?
Czarny czosnek jest bogaty w S-allylocysteinę, związek o silnym działaniu antyoksydacyjnym, dlatego jego regularne spożywanie może być ogromnym wsparciem dla pracy serca. Pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL i ciśnienia krwi. Przeciwutleniacze zawarte w czarnym czosnku chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, co jest kluczowe w profilaktyce chorób przewlekłych.
Zastosowanie w kuchni
Żeby jak najlepiej wykorzystać właściwości czarnego czosnku, nie należy poddawać go obróbce termicznej, ponieważ wysoka temperatura może osłabiać jego działanie antyoksydacyjne. Najlepsze efekty przynosi spożywany na surowo – czarne ząbki są miękkie jak serek topiony, więc z powodzeniem możesz je rozsmarować na grzankach lub kromce świeżego pieczywa. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sushi, a także jako składnik sałatek i dipów. Jeśli chcesz dodać taki czosnek do ciepłych dań, wrzuć go pod koniec gotowania.