Zawsze robię tę surówkę do kotletów schabowych. Mąż nie chce jeść żadnej innej
W trzech prostych krokach przygotujesz pyszną, chrupiącą i arcyzdrową surówkę z białej kapusty do obiadu. To świetne rozwiązanie na to, by przemycić do diety domowników porcję witamin, szczególnie potrzebnych w okresie jesienno-zimowych infekcji.
22.10.2023 13:07
Zazwyczaj podaję ją do kotletów schabowych, by wzbogacić obiad o porcję witamin. Ta surówka z białej kapusty to świetne źródło witaminy C i witaminy A, a także związków wzmacniających odporność i bakteriobójczych. Mój mąż nie wyobraża sobie obiadu z innym dodatkiem. Koniecznie wypróbujcie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pełna smaku i pełna zdrowia. Ta surówka z białej kapusty to witaminowa bomba
Soczystą, chrupiącą i pełną smaku surówkę zrobisz w trzech prostych krokach. Taka witaminowa bomba to doskonały dodatek do obiadu nie tylko wiosną czy latem. Jesień i zima to czas, kiedy nasza odporność wystawiona jest na atak patogenów, wywołujących stan choroby w organizmie. Warto zadbać o zdrowie dostarczając organizmowi dużej dawki witamin każdego dnia.
Co skrywa ta prosta surówka z białej kapusty? Jej bazą jest biała kapusta, czyli warzywo zapewniające kompleksowy ładunek witaminowy. Jest źródłem olbrzymiej ilości witaminy C, szczególnie istotnej w okresie wzmożonych infekcji sezonowych. Zawiera też niemałe pokłady błonnika pokarmowego, witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego), a także potasu, wapnia i żelaza.
Marchew to doskonałe źródło witaminy A - wystarczy tylko 100 gramów warzywa, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Witamina A reguluje wiele kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu procesów, odpowiadając m.in. za dobry wzrok. Kolejnym składnikiem witaminowej surówki jest biała cebula. Warzywo to stanowi świetne źródło witamin takich jak witamina C, K, E oraz witamin z grupy B. Przede wszystkim jednak cebula ma wysokie właściwości bakteriobójcze i wzmacniające odporność.
Surówka z białej kapusty do obiadu. Przepis
Składniki:
- pół główki białej kapusty,
- 1 marchewka,
- 1 ogórek szklarniowy,
- 1 cebula,
- koperek lub nać pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Z kapusty usuń głąb i wierzchnie liście. Poszatkuj warzywo i przełóż do miski.
- Cebulę pokrój w piórka, ogórka w kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
- Całość skrop sokiem z cytryny i oliwą, dodaj posiekany koperek oraz sól i pieprz. Zamieszaj całość i włóż do lodówki na dwie godziny.