NewsyZbierz zanim skończy się sezon. Syrop usprawni twój mózg i poprawi przemianę materii

Zbierz zanim skończy się sezon. Syrop usprawni twój mózg i poprawi przemianę materii

Zielone orzechy włoskie mają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, fot. Adobe Stock
Zielone orzechy włoskie mają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, fot. Adobe Stock
12.07.2023 16:55, aktualizacja: 12.07.2023 22:51

Ten niezwykły produkt już niedługo przestanie być dostępny. Nie znajduje się jednak w warzywniaku i raczej nie znajdziesz go w żadnym sklepie. Żeby go zebrać, musisz sięgnąć w stronę... drzewa. Okazuje się bowiem, że niedojrzałe, zielone orzechy włoskie to multum korzyści dla organizmu w totalnie niepozornej postaci.

Większość ludzi przechodząc obok drzewa orzecha włoskiego i widząc jego niedojrzałe owoce, na pewno pomyśli, że na to, co oferuje nam ta roślina, trzeba jeszcze poczekać. W końcu jesteśmy nauczeni, że to, co niedojrzałe nie nadaje się do jedzenia. I w większości przypadków faktycznie tak jest. A jednak orzech włoski to pewnego rodzaju wyjątek. Jeśli chcesz skorzystać z jego niesamowitych właściwości, to wręcz musisz się pospieszyć i przyrządzić z nich zdrowotny syrop jeszcze zanim dojrzeją.

Zielone orzechy włoskie okazują się mieć niezwykłe własciwości - Pyszności; foto: Canva
Zielone orzechy włoskie okazują się mieć niezwykłe własciwości - Pyszności; foto: Canva

Zielone orzechy włoskie to dar dla zdrowia

Specjaliści żywieniowi powtarzają niczym mantrę, że włączenie do diety orzechów to doskonała decyzja. O młodych owocach orzecha włoskiego nie mówi się jednak w tym kontekście zbyt wiele. A szkoda, bo jest to przecież sposób na to, żeby z prozdrowotnych właściwości tego produktu skorzystać już teraz i nie czekać do jesieni aż dojrzeją.

Przyrządzony z niedojrzałych orzechów włoskich syrop nadaje nam prawdziwych supermocy — przynajmniej jeśli chodzi o nasz mózg. Ich właściwości pozwalają nam znacznie poprawić pamięć i koncentrację, a także wesprzeć procesy poznawcze. Na tym zalety tego nietypowego owocu się nie kończą. Zielone orzechy włoskie to też wzmocnienie odporności, pracy serca i układu trawiennego.

Syrop z niedojrzałych orzechów włoskich

Składniki:

  • 40 zielonych orzechów włoskich,
  • 0,5 l płynnego miodu.

Sposób przygotowania:

Zielone orzechy włoskie w prosty sposób przerobisz na zdrowy syrop - Pyszności; foto: Canva
Zielone orzechy włoskie w prosty sposób przerobisz na zdrowy syrop - Pyszności; foto: Canva
  1. Orzechy (najlepiej zebrane z miejsc, gdzie nie były narażone na wpływ spalin z samochodów) umyj, osusz i pokrój w ćwiartki. Następnie przełóż je do umytego i wyparzonego słoika i zalej płynnym miodem. Powinno go być tyle, by przykrył wszystkie orzechy.
  2. Słoik zakręć, połóż na talerzu (zawartość, ze względu na proces fermentacji, może lekko "kipieć") i odstaw w jasne i ciepłe miejsce na 40 dni. Raz dziennie delikatnie odkręcaj wieczko, żeby wypuścić nadmiar nagromadzonych gazów, a co jakiś czas przemieszaj zawartość.
  3. Po upływie tego czasu odcedź syrop i ciesz się z niezawodnego wsparcia dla pamięci i koncentracji!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także