WAŻNE
TERAZ

Bartosz Zmarzlik szósty raz mistrzem świata

Zbierz zanim skończy się sezon. Syrop usprawni twój mózg i poprawi przemianę materii

Ten niezwykły produkt już niedługo przestanie być dostępny. Nie znajduje się jednak w warzywniaku i raczej nie znajdziesz go w żadnym sklepie. Żeby go zebrać, musisz sięgnąć w stronę... drzewa. Okazuje się bowiem, że niedojrzałe, zielone orzechy włoskie to multum korzyści dla organizmu w totalnie niepozornej postaci.

ObrazekZielone orzechy włoskie mają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, fot. Adobe Stock

Większość ludzi przechodząc obok drzewa orzecha włoskiego i widząc jego niedojrzałe owoce, na pewno pomyśli, że na to, co oferuje nam ta roślina, trzeba jeszcze poczekać. W końcu jesteśmy nauczeni, że to, co niedojrzałe nie nadaje się do jedzenia. I w większości przypadków faktycznie tak jest. A jednak orzech włoski to pewnego rodzaju wyjątek. Jeśli chcesz skorzystać z jego niesamowitych właściwości, to wręcz musisz się pospieszyć i przyrządzić z nich zdrowotny syrop jeszcze zanim dojrzeją.

Obrazek
Zielone orzechy włoskie okazują się mieć niezwykłe własciwości - Pyszności; foto: Canva

Zielone orzechy włoskie to dar dla zdrowia

Specjaliści żywieniowi powtarzają niczym mantrę, że włączenie do diety orzechów to doskonała decyzja. O młodych owocach orzecha włoskiego nie mówi się jednak w tym kontekście zbyt wiele. A szkoda, bo jest to przecież sposób na to, żeby z prozdrowotnych właściwości tego produktu skorzystać już teraz i nie czekać do jesieni aż dojrzeją.

Przyrządzony z niedojrzałych orzechów włoskich syrop nadaje nam prawdziwych supermocy — przynajmniej jeśli chodzi o nasz mózg. Ich właściwości pozwalają nam znacznie poprawić pamięć i koncentrację, a także wesprzeć procesy poznawcze. Na tym zalety tego nietypowego owocu się nie kończą. Zielone orzechy włoskie to też wzmocnienie odporności, pracy serca i układu trawiennego.

Syrop z niedojrzałych orzechów włoskich

Składniki:

  • 40 zielonych orzechów włoskich,
  • 0,5 l płynnego miodu.

Sposób przygotowania:

Obrazek
Zielone orzechy włoskie w prosty sposób przerobisz na zdrowy syrop - Pyszności; foto: Canva
  1. Orzechy (najlepiej zebrane z miejsc, gdzie nie były narażone na wpływ spalin z samochodów) umyj, osusz i pokrój w ćwiartki. Następnie przełóż je do umytego i wyparzonego słoika i zalej płynnym miodem. Powinno go być tyle, by przykrył wszystkie orzechy.
  2. Słoik zakręć, połóż na talerzu (zawartość, ze względu na proces fermentacji, może lekko "kipieć") i odstaw w jasne i ciepłe miejsce na 40 dni. Raz dziennie delikatnie odkręcaj wieczko, żeby wypuścić nadmiar nagromadzonych gazów, a co jakiś czas przemieszaj zawartość.
  3. Po upływie tego czasu odcedź syrop i ciesz się z niezawodnego wsparcia dla pamięci i koncentracji!

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik