4 niskokaloryczne lody owocowe, które możesz wykonać samodzielnie w domu. Pyszne, a do tego zdrowe!
Lody - idealna ochładzająca przekąska na gorące dni, a na dodatek bardzo smaczna. W pudełku, na patyku czy w wafelku, kochamy je wszystkie. Mamy do wyboru także bardzo szeroką gamę smakową lodów. Z moich obserwacji wynika jednak, że najczęściej ludzie decydują się na czekoladowe, waniliowe lub truskawkowe. Wiadomo jednak, że kiedy kupujemy gotowe lody w sklepie, musimy liczyć się z tym, że nie zawsze będą bardzo zdrowe. Ponadto mogą zawierać wiele dodatkowych i zbędnych kalorii. Nie załamuj się jednak. Jeżeli starasz się jeść zdrowo, wcale nie musisz rezygnować z tego pysznego przysmaku. Mam dla ciebie świetne 5 pomysłów na zdrowe owocowe lody, które możesz przygotować samodzielnie w domu.
15.04.2016 | aktual.: 17.05.2017 14:56
Oto one:
1. Lody z kawałkami mrożonych owoców
Składniki:
- 1/3 szklanki kiwi pokrojonego w kostkę
- 1/3 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę
- 1/3 szklanki truskawek pokrojonych w kostkę
- 1/3 szklanki ananasa pokrojonego w kostkę
- 1/4 szklanki świeżego soku ananasowego lub pomarańczowego
Sposób przygotowania:
1. Włóż wszystkie owoce do miski, wymieszaj, a następnie rozłóż je do 5 małych kubeczków. Do każdego kubeczka z owocami wlej po 1 łyżce soku ananasowego lub pomarańczowego., a następnie włóż do nich po jednym patyczku.
2. Umieść w zamrażarce na kilka godzin, aż do zamrożenia. Aby wyjąć gotowe lody ze kubeczków, oblewaj je ciepłą wodą przez kilka sekund.
2. Lody borówkowo-cytrynowe
Składniki:
- 1/2 kg borówek
- 1/2 szklanki miodu
- sok z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
1. Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze.
2. Uzyskaną masę przelej do 8 kubeczków, a do każdego z nich ostrożnie włóż po jednym patyczku.
3. Zamrażaj przez 5-6 godzin
3. Lody bananowo-truskawkowe
Składniki:
- 1 zamrożony banan
- 12 dużych truskawek
- sok ananasowy
Sposób przygotowania:
Zmiksuj wszystkie składniki, przelej do kubeczków, a do każdego z nich włóż po jednym patyczku. Zamroź.
4. Lody o smaku truskawek i mango
Składniki:
- 1 1/2 szklanki pokrojonych truskawek
- 1 1/2 szklanki mango pokrojonego w kostkę
- 1 1/4 szklanki wody kokosowej
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
1. Zmiksuj w blenderze truskawki z połową ilości wody kokosowej i z połówką łyżki miodu. Przelej do kubeczków.
2. Zmiksuj w blenderze mango z pozostałą ilością wody kokosowej i pozostałym miodem. Przelej do kubeczków, do których wcześniej wlałeś już zmikssowane truskawki.
3. Do każdego kubeczka włóż jeden patyczek i zamrażaj przez parę godzin.