Mięso rozpływa się w ustach. Sprytny patent na duszone żeberka

Kuchnia azjatycka to bogactwo smaków i aromatów. Mamy dla was świetny przepis żeberka w marynacie słodko-kwaśnej oraz lekką, orzeźwiającą i chrupiącą sałatkę ogórkową. To prawdziwa gratka dla wszystkich mięsożerców.

ObrazekPyszności - Fot. Kwelka gotuje
Katarzyna Gileta

Żeberka w marynacie to prawdziwy rarytas. Żeberka wieprzowe lub wołowe to dla wielu osób obowiązkowy produkt, który powinien znaleźć się na grillu. W polskiej kuchni pojawiają się także w ramach dań głównych czy bazy do przygotowania innych potraw. Idealne żeberka cechuje mięso, które łagodnie odchodzi od kości, jest miękkie i aromatyczne.

Katarzyna, autorka bloga Kwelka gotuje, proponuje na obiad lub rodzinną uroczystość żeberka w marynacie. Przepis jest inspirowany azjatycką kuchnią. Na szczęście wszystkie składniki bez problemu znajdziecie w najbliższym supermarkecie.

Na blogu Kwelka gotuje znajdziesz również przepis na: Ziemniaczaną sałatkę z wędzonym pstrągiem

Żeberka w marynacie słodko-kwaśnej - przepis

Składniki:

  • 900 g żeberek,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 2 łodygi szczypiorku,
  • 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki sosu ostrygowego,
  • 1 saszetka sosu miodowo-sojowego,
  • kawałek imbiru wielkości kciuka,
  • 450 ml wody.

Sposób przygotowania:

Włóż żeberka do garnka z wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez ok. 5 min. Łyżką zbierz pianę z powierzchni. Żeberka odcedź. W misce wymieszaj saszetkę sosu miodowego, sos ostrygowy i sojowy.

Żeberka przełóż na patelnię, wsyp czosnek, imbir, szczypiorek i wlej marynatę. Przemieszaj i duś 50 min pod przykryciem. Po tym czasie wyjmij czosnek, imbir i szczypiorek. Mięso obróć i zredukuj sos. Mieszaj od czasu do czasu.

Gdy płyn stanie się wystarczająco gęsty, natychmiast zdejmij patelnię z ognia. Przełóż żeberka do miski/talerza. Posyp ziarnami sezamu i dymką do dekoracji.

Jak zrobić sałatkę ogórkową? To proste. Ogórka obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj go z jednym starym ząbkiem czosnku, łyżeczką posiekanej kolendry, odrobiną oleju sezamowego, soli i ziaren sezamu. Gotowe!

<strong>A co powiesz na zapiekane ćwiartki ziemniaków z mięsem mielonym? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:</strong>

Wybrane dla Ciebie
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Ciasto nie opadnie
Najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Ciasto nie opadnie
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Na deser przygotowuję to proste ciasto. Na wierzch dorzucam słodkie morele
Na deser przygotowuję to proste ciasto. Na wierzch dorzucam słodkie morele
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇