Mięso rozpływa się w ustach. Sprytny patent na duszone żeberka

Kuchnia azjatycka to bogactwo smaków i aromatów. Mamy dla was świetny przepis żeberka w marynacie słodko-kwaśnej oraz lekką, orzeźwiającą i chrupiącą sałatkę ogórkową. To prawdziwa gratka dla wszystkich mięsożerców.

ObrazekPyszności - Fot. Kwelka gotuje
Katarzyna Gileta

Żeberka w marynacie to prawdziwy rarytas. Żeberka wieprzowe lub wołowe to dla wielu osób obowiązkowy produkt, który powinien znaleźć się na grillu. W polskiej kuchni pojawiają się także w ramach dań głównych czy bazy do przygotowania innych potraw. Idealne żeberka cechuje mięso, które łagodnie odchodzi od kości, jest miękkie i aromatyczne.

Katarzyna, autorka bloga Kwelka gotuje, proponuje na obiad lub rodzinną uroczystość żeberka w marynacie. Przepis jest inspirowany azjatycką kuchnią. Na szczęście wszystkie składniki bez problemu znajdziecie w najbliższym supermarkecie.

Na blogu Kwelka gotuje znajdziesz również przepis na: Ziemniaczaną sałatkę z wędzonym pstrągiem

Żeberka w marynacie słodko-kwaśnej - przepis

Składniki:

  • 900 g żeberek,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 2 łodygi szczypiorku,
  • 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki sosu ostrygowego,
  • 1 saszetka sosu miodowo-sojowego,
  • kawałek imbiru wielkości kciuka,
  • 450 ml wody.

Sposób przygotowania:

Włóż żeberka do garnka z wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez ok. 5 min. Łyżką zbierz pianę z powierzchni. Żeberka odcedź. W misce wymieszaj saszetkę sosu miodowego, sos ostrygowy i sojowy.

Żeberka przełóż na patelnię, wsyp czosnek, imbir, szczypiorek i wlej marynatę. Przemieszaj i duś 50 min pod przykryciem. Po tym czasie wyjmij czosnek, imbir i szczypiorek. Mięso obróć i zredukuj sos. Mieszaj od czasu do czasu.

Gdy płyn stanie się wystarczająco gęsty, natychmiast zdejmij patelnię z ognia. Przełóż żeberka do miski/talerza. Posyp ziarnami sezamu i dymką do dekoracji.

Jak zrobić sałatkę ogórkową? To proste. Ogórka obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj go z jednym starym ząbkiem czosnku, łyżeczką posiekanej kolendry, odrobiną oleju sezamowego, soli i ziaren sezamu. Gotowe!

<strong>A co powiesz na zapiekane ćwiartki ziemniaków z mięsem mielonym? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:</strong>

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości