Mięso rozpływa się w ustach. Sprytny patent na duszone żeberka

Kuchnia azjatycka to bogactwo smaków i aromatów. Mamy dla was świetny przepis żeberka w marynacie słodko-kwaśnej oraz lekką, orzeźwiającą i chrupiącą sałatkę ogórkową. To prawdziwa gratka dla wszystkich mięsożerców.

ObrazekPyszności - Fot. Kwelka gotuje
Katarzyna Gileta

Żeberka w marynacie to prawdziwy rarytas. Żeberka wieprzowe lub wołowe to dla wielu osób obowiązkowy produkt, który powinien znaleźć się na grillu. W polskiej kuchni pojawiają się także w ramach dań głównych czy bazy do przygotowania innych potraw. Idealne żeberka cechuje mięso, które łagodnie odchodzi od kości, jest miękkie i aromatyczne.

Katarzyna, autorka bloga Kwelka gotuje, proponuje na obiad lub rodzinną uroczystość żeberka w marynacie. Przepis jest inspirowany azjatycką kuchnią. Na szczęście wszystkie składniki bez problemu znajdziecie w najbliższym supermarkecie.

Na blogu Kwelka gotuje znajdziesz również przepis na: Ziemniaczaną sałatkę z wędzonym pstrągiem

Żeberka w marynacie słodko-kwaśnej - przepis

Składniki:

  • 900 g żeberek,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 2 łodygi szczypiorku,
  • 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki sosu ostrygowego,
  • 1 saszetka sosu miodowo-sojowego,
  • kawałek imbiru wielkości kciuka,
  • 450 ml wody.

Sposób przygotowania:

Włóż żeberka do garnka z wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez ok. 5 min. Łyżką zbierz pianę z powierzchni. Żeberka odcedź. W misce wymieszaj saszetkę sosu miodowego, sos ostrygowy i sojowy.

Żeberka przełóż na patelnię, wsyp czosnek, imbir, szczypiorek i wlej marynatę. Przemieszaj i duś 50 min pod przykryciem. Po tym czasie wyjmij czosnek, imbir i szczypiorek. Mięso obróć i zredukuj sos. Mieszaj od czasu do czasu.

Gdy płyn stanie się wystarczająco gęsty, natychmiast zdejmij patelnię z ognia. Przełóż żeberka do miski/talerza. Posyp ziarnami sezamu i dymką do dekoracji.

Jak zrobić sałatkę ogórkową? To proste. Ogórka obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj go z jednym starym ząbkiem czosnku, łyżeczką posiekanej kolendry, odrobiną oleju sezamowego, soli i ziaren sezamu. Gotowe!

<strong>A co powiesz na zapiekane ćwiartki ziemniaków z mięsem mielonym? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:</strong>

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką