Zetrzyj na tarce szynkę i ser, dodaj jajka. Te kotleciki składną twoje serce
Pyszne placuszki serowe z dodatkiem szynki, cebuli i koperku to przepis na szybki i pyszny obiad. Wytrawne kotleciki zrobisz w mgnieniu oka.
01.08.2023 16:30
Placki i placuszki w różnej odsłonie to coś, za czym przepada moja rodzina. Chociaż większości z nas kojarzą się z amerykańskimi pancakes'ami, drożdżowymi racuchami z kuchni naszej babci lub plackami ziemniaczanymi, to inspiracji na ich przygotowanie jest cała masa. Moim ostatnim hitem są smażone placki ze startego, żółtego sera oraz szynki. Świetnie sprawdzą się na szybki obiad lub kolację na ciepło. Możesz serwować je samodzielnie lub w towarzystwie ulubionego sosu, na przykład tatarskiego lub czosnkowego. Te placki to również świetny patent na wykorzystanie zalegającej w lodówce wędliny. W takiej odsłonie przypadnie do gustu całej rodzinie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Placuszki serowe z szynką
Składniki:
- 100 g szynki,
- 100 g sera żółtego,
- 3 jaja,
- 250 g kefiru,
- ⅓ szklanki natki pietruszki,
- ⅓ szklanki koperku,
- ½ czerwonej cebuli,
- 4 łyżki mąki pełnoziarnistej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
1. Do dużej miski wbijam jajka. Dodaję do nich posiekany drobno koperek oraz natkę pietruszki, kefir, pokrojoną w kostkę cebulę oraz mąkę pełnoziarnistą. Doprawiam całość pieprzem oraz solą i dokładnie mieszam.
2. W międzyczasie ścieram na tarce ser żółty oraz szynkę i dorzucam do przygotowanej masy. Mieszam, żeby ser i szynka równomiernie rozłożyły się w masie. Najlepiej jest wybrać szynkę w kawałku- jej ścieranie będzie o niebo łatwiejsze. Szynkę w plasterkach lepiej jest drobno pokroić.
3. Na patelni rozgrzewam olej roślinny lub masło klarowane i przy pomocy łyżki wykładam porcje przygotowanej masy. Smażę z obu stron na średniej mocy, aż placuszki nieco zbrązowieją.
4. Placuszki ściągam z patelni i przekładam na chwilę na kawałek ręcznika papierowego, który wchłonie nadmiar tłuszczu.