Zgrabnych nóg zazdroszczą jej wszystkie Polki. Elżbieta Jaworowicz od lat trzyma się jednej zasady
Elżbietę Jaworowicz można śmiało nazwać ikoną publicystyki. Jej program "Sprawa dla reportera" emitowany jest z przerwami od 1983 roku, a charakterystyczny sposób siedzenia dziennikarki znają chyba wszyscy. Elżbieta Jaworowicz od lat zachwyca zgrabnymi nogami. Jaki jest sekret jej figury?
18.01.2024 13:15
Program "Sprawa dla reportera" cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem, mimo że nie brakuje wokół niego kontrowersji. Nie tylko zawartość programu przyciąga widzów, ale także charakterystyczny wygląd Jaworowicz. W szczególności jej zgrabne nogi, które stały się swoistym znakiem rozpoznawczym dziennikarki. Wielu widzów zastanawia się, co jest sekretem jej nienagannego wyglądu. Gwiazda uchyliła rąbka tajemnicy i podzieliła się swoim sekretem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zdrowy styl życia Elżbiety Jaworowicz
Prowadząca "Sprawę dla reportera" od zawsze stawia na sportowy styl życia i odpowiednią dawkę ruchu. To właśnie ruch leży u podstawy piramidy żywienia. Aktywność fizyczna nie tylko pozwala na utrzymanie zgrabnej sylwetki czy zrzucenie kilku kilogramów, ale utrzymuje też w sprawności nasz mózg. Elżbieta Jaworowicz od najmłodszych lat brała udział w obozach sportowych, grała w koszykówkę i aktywnie spędzała każdą możliwą chwilę. Zamiłowanie do sportu i ruchu zostało jej do dziś.
Jednak nawet codzienne spacery bez odpowiedniej diety niewiele mogą zdziałać. Elżbieta Jaworowicz wyklucza ze swojego jadłospisu jeden produkt, dzięki czemu 77-latka wciąż zachwyca nogami godnymi modelki.
Dieta Jaworowicz
Dziennikarka zdecydowała się na ograniczenie spożycia mięsa do minimum. Podstawą jej codziennego menu stanowią warzywa. Dziennikarka jest przekonana, że to właśnie dzięki nim jej skóra wygląda młodo, a organizm jest pełen energii. Od wielu lat jest także wierna kuchni azjatyckiej i diecie śródziemnomorskiej, której potrawy sama przygotowuje w domu.
Dieta śródziemnomorska jest uważana za jedną z najzdrowszych na świecie. Opiera się na prawidłowych nawykach żywieniowych, wśród których na pierwszym miejscu jest spożywanie dużej ilości warzyw, owoców i nasion roślin strączkowych. Zawiera również zdrowe źródła tłuszczu roślinnego, takie jak oliwa z oliwek i orzechy. Ważnym elementem tej diety jest także spożywanie pełnoziarnistych produktów zbożowych, ryb oraz produktów mlecznych fermentowanych.