Ziemniaczane kulki z mięsnym farszem

Dziś na obiad proponujemy ziemniaczane kulki z mięsnym farszem. Koniec z oklepanym obiadem. Czas na coś nowego i kreatywnego jednocześnie!

Obrazek
Pyszności

Nasza marchewka nabrała ciekawych kształtów dzięki Zoodlerowi marki Philips.

Składniki:

Ziemniaki

  1. 1 kg ziemniaki ugoowane
  2. 100 g ser cheddar tarty
  3. 1 szt. jajko

Farsz

  1. 3 łyżki oliwa z oliwek do smażenia
  2. 1 szt. cebula
  3. 1 szt. marchewka
  4. 300 g mielone mięso wołowe
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1/2 łyżeczki pieprz
  7. 1/3 szkl. czerwone wino opcjonalnie

Pozostałe składniki

  1. 3 plastry ser mozzarella

Sposób przygotowania:

1. W dużej misce połącz ze sobą: ugotowane ziemniaki, cheddar i jajko. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę, zoodlowaną marchewkę...

Obrazek

3. ...mięso wołowe, sól, pieprz i wino (opcjonalnie).

Obrazek

4. W małej misce połóż folię spożywczą. Następnie umieść w środku ziemniaczaną mieszankę i część farszu z patelni. Uformuj kulki i wstaw do lodówki na 20 minut.

Obrazek

5. Po tym czasie usuń folię i ułóż kulki ziemniaczane na blaszce do pieczenia. Na wierzchu każdego elementu ułóż po plastrze mozzarelli, po czym wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki