Ziemniaczane róże z mięsem. Czegoś takiego jeszcze nie widzieliście!
Ziemniaczane róże z mięsem mielonym, bakłażanem i sosem pomidorowym to prosta zapiekanka, jakiej jeszcze nie jadłeś. Zobacz, jak ją zrobić.
06.06.2023 | aktual.: 18.09.2023 10:11
Kocham zapiekanki w różnych odsłonach. Ich przygotowanie jest najczęściej bardzo proste - wystarczy wrzucić do piekarnika i po pewnym czasie wyjąć gotowy obiad dla całej rodziny. Dzięki temu nikt nie musi czekać, aż usmażę wszystkie placki, kotlety lub naleśniki. Lubię też estetycznie podanie potrawy, na widok których aż cieszą nam się oczy. I takim daniem jest właśnie ta zapiekanka. Proste ułożenie kwiatków sprawia, że nie tylko smakuje, ale również wygląda po prostu nieziemsko. Sprawdzi się świetnie nie tylko podczas rodzinnego obiadu, ale też na uroczyste okazje i imprezy ze znajomymi.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:
Ziemniaczane róże z mięsem
Składniki:
- 3 duże ziemniaki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 bakłażan
- 600 g passaty pomidorowej
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 150 g tartego sera żółtego
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieram ze skórki, myję, osuszam i kroję w niezbyt grube plasterki. Bakłażana i cebulę kroję w drobną kosteczkę.
2. Ziemniaczane talarki podgotowuję przez 6-8 minut. Następnie odcedzam i przelewam zimną wodą.
3. Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam mieloną wołowinę. Gdy zbrązowieje, dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną wcześniej cebulę. Podsmażam chwilę i dorzucam bakłażana.
4. Zalewam całość passatą pomidorową i dodaję pokrojoną natkę pietruszki. Doprawiam solą oraz pieprzem i mieszam.
5. Mięsny farsz przekładam do naczynia żaroodpornego. Na górze układam talarki ziemniaków tak, aby przypominały płatki kwiatów. Między kolejnym rzędami dodaję również starty ser.