Ziemniaczki jak z ogniska. Wykorzystaj ten sprzęt i ciesz się smakiem dzieciństwa

Pieczone ziemniaki z ogniska to przysmak, któremu trudno się oprzeć. Co istotne, tym niepowtarzalnym smakiem, można cieszyć się przez cały rok. Wystarczy zastosować odpowiedni sprzęt i sposób przygotowania ziemniaków.

Ziemniaki jak z ogniskaZiemniaki jak z ogniska
Źródło zdjęć: © Instagram | @superhomecook
Karol Wiak

Ziemniaki w mundurkach to prawdziwa klasyka, ceniona za różnorodność dodatków i chrupiącą skórkę. Tradycyjne pieczenie w piekarniku może zająć wiele godzin, ale dzięki air fryerowi można osiągnąć efekt "jak z ogniska" znacznie szybciej. Anthea Malialis, znana na Instagramie jako "superhomecook", podzieliła się swoim sprawdzonym sposobem na idealne ziemniaki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wkładam do słoika i kiszę. Ta brukselka nie ma sobie równych

Sposób na chrupiącą skórkę

Anthea podkreśla, że kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie ziemniaków przed smażeniem. Zaleca użycie soli, oliwy z oliwek i folii aluminiowej. Przed umieszczeniem ziemniaków w air fryerze, należy je dokładnie umyć i nakłuć widelcem. Następnie posmarować oliwą i obficie posolić, co pomoże w uzyskaniu chrupiącej skórki.

Anthea rekomenduje odmiany ziemniaków, tj. Maris Piper lub King Edwards, które dzięki swojej mączystej strukturze gwarantują puszyste wnętrze. Rozmiar ziemniaków nie jest kluczowy, ale wpływa na czas pieczenia. Po przygotowaniu ziemniaków należy je zawinąć w folię aluminiową, co ułatwia czyszczenie urządzenia i zapobiega wysuszeniu wnętrza.

Proces pieczenia ziemniaków

Air fryer należy rozgrzać do 170°C. Ziemniaki piecz przez 40-45 minut, a następnie zwiększ temperaturę do 205°C i piecz przez kolejne 15 minut. Jeśli air fryer nie osiąga 205°C, można użyć 200°C, wydłużając czas pieczenia o kilka minut.

Metoda Anthei zdobyła uznanie użytkowników Instagrama, którzy chwalą prostotę i efektywność przepisu.

Wybrane dla Ciebie
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania