Zrób z nich purée i rozsmaruj na waflach. To świetny patent na resztki z obiadu
Ziemniaki w waflu to prosty przepis na błyskawiczne krokiety z ziemniakami. Sprawdzą się idealnie jako prosta i pyszna przekąska. Rolada ziemniaczana w waflu to hit.
19.11.2022 22:13
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jak wykorzystać ziemniaki z obiadu?
Ugotowałeś za dużo ziemniaków i zostały one w garnku po całym obiedzie? Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj ich do kosza. Zamień je w pyszną roladę ziemniaczaną w waflowej otoczce z dodatkiem pieczarek, papryki oraz pora. Ta chrupiąca przekąska jest naprawdę banalnie prosta w przygotowaniu, a zaskoczysz nią niejedną osobę. Możesz podać ją jako przystawkę, chrupiącą przekąskę lub dodatek do obiadu. Dzięki temu nic się nie zmarnuje i nie trafi bezpodstawnie do kosza.
Ziemniaki w waflu
Składniki:
- wafle tortowe
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 10 pieczarek
- 1 por (jasna część)
- 1 papryka
- 2 jaja
- bułka tarta
- sól i pieprz
- ostra papryka lub inne przyprawy (opcjonalnie)
- oliwa lub olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Na kuchennym blacie połóż wafel tortowy i delikatnie spryskaj go wodą, aby łatwiej było go później zrolować. Na wafel wyłóż ubite, gorące ziemniaki. Ich temperatura jest istotna- muszą być bardzo gorące, dzięki czemu uchodząca z nich para zmiękczy wafel i pozwoli ładnie go zwinąć. Równomiernie rozprowadź ziemniaczaną warstwę na całej powierzchni. Odstaw wafel i przygotuj pozostałe składniki. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w kostkę. Przesmaż je na patelni z rozgrzanym olejem.
W międzyczasie pokrój białą część pora w cienkie plasterki i dorzuć do pieczarek. Dopraw całość solą i pieprzem i smaż. Na koniec dorzuć jeszcze czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę i smaż jeszcze przez ok. 10 minut. Powstały farsz możesz doprawić według uznania ulubionymi przyprawami: ostrą i słodką papryką, czosnkiem czy też ziołami prowansalskimi. Wyłóż farsz na przygotowany wafel z ziemniakami i zawiń w rulon.
Powstałą roladę pokrój w plastry. Kawałki obtocz w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, aż apetycznie się zarumienią. Nasze ziemniaczane wafle są już gotowe. Smacznego!
Dla chętnych na więcej ziemniaczanych przepisów mamy film na naszym kanale YouTube. Zdradzamy w nim jak zrobić pyszne pieczone ziemniaki z salami i serem