Co zrobić, żeby krokiety nie pękały na patelni? Dolej gorący płyn do ciasta

Krokiety to jedno z tych dań, które nigdy się nam nie przeje. Dlaczego? Przygotowujemy je na wiele ciekawych sposobów. Najważniejsza jest podstawa, czyli ciasto. Źle zrobione, często się rozwala i psuje nasze krokiety. Co zrobić, żeby ciasto nie pękało przy zwijaniu? Dodajcie do niego 1 składnik, a już nie będzie.

Obrazek
Paulina

Krokiety to danie, które często pojawia się na rodzinnych imprezach czy podczas świąt. Często serwowane są do barszczu z farszem z kapusty i grzybów lub mięsem. Jeśli nie chcesz, aby naleśniki pękały i rozpadały się podczas faszerowania czy smażenia, dodaj do ciasta na nie gorącą wodę. To ten sekrety składnik, który sprawi, że ciasto będzie idealne.

Składnik na idealne ciasto na krokiety:

  • ¼ litra mleka
  • 350 g mąki pszennej
  • 30 ml oleju
  • 2 jajka
  • ¼ litra gorącej i przegotowanej wody

Sposób przygotowania:

Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka i mleko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, stale mieszając bądź miksując, powolnym strumieniem wlewajcie wodę. Podczas rozrabianie ciasta zacznij rozgrzewać patelnie.

Odłóż dwie łyżki oleju, a pozostałą część dodaj do masy i ponownie całość wymieszajcie. Rozgrzej małą ilość oleju na patelni i wlej jedną chochelkę. Pamiętaj, żeby naleśniki nie były za grube, ani za ciężkie. Tak przygotowane ciasto będzie delikatne i doskonale otuli farsz.

Obrazek

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 300g suszonych grzybów
  • 80 ml oleju
  • ziele angielskie 3 szt.
  • liść laurowy 2 szt.
  • pieprz i sól do smaku
Obrazek

Sposób przygotowania farszu na krokiety:

Moczymy suszone grzyby. Następnie gotujemy je w wodzie, tak by były miękkie. Kiszoną kapustę płuczemy i gotujemy z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu. Kiedy kapusta zmięknie, porządnie odciskamy ją z nadmiaru wody, a następnie drobno siekamy.

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na odrobinie oleju. Kiedy cebula się już zeszkli, dodajemy do niej pokrojone wcześniej grzyby i kapustę, a następnie wszystko razem dusimy około 30 minut na wolnym ogniu, stale mieszając. Umieszczamy powstały farsz na naleśniku i formujemy z niego krokiet. Następnie obtaczamy go w jajkach oraz bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni.

Zobacz nasz przepis na krokiety na kanale YouTube: 

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii