Co zrobić, żeby krokiety nie pękały na patelni? Dolej gorący płyn do ciasta
Krokiety to jedno z tych dań, które nigdy się nam nie przeje. Dlaczego? Przygotowujemy je na wiele ciekawych sposobów. Najważniejsza jest podstawa, czyli ciasto. Źle zrobione, często się rozwala i psuje nasze krokiety. Co zrobić, żeby ciasto nie pękało przy zwijaniu? Dodajcie do niego 1 składnik, a już nie będzie.
01.07.2022 21:31
Krokiety to danie, które często pojawia się na rodzinnych imprezach czy podczas świąt. Często serwowane są do barszczu z farszem z kapusty i grzybów lub mięsem. Jeśli nie chcesz, aby naleśniki pękały i rozpadały się podczas faszerowania czy smażenia, dodaj do ciasta na nie gorącą wodę. To ten sekrety składnik, który sprawi, że ciasto będzie idealne.
Składnik na idealne ciasto na krokiety:
- ¼ litra mleka
- 350 g mąki pszennej
- 30 ml oleju
- 2 jajka
- ¼ litra gorącej i przegotowanej wody
Sposób przygotowania:
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka i mleko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, stale mieszając bądź miksując, powolnym strumieniem wlewajcie wodę. Podczas rozrabianie ciasta zacznij rozgrzewać patelnie.
Odłóż dwie łyżki oleju, a pozostałą część dodaj do masy i ponownie całość wymieszajcie. Rozgrzej małą ilość oleju na patelni i wlej jedną chochelkę. Pamiętaj, żeby naleśniki nie były za grube, ani za ciężkie. Tak przygotowane ciasto będzie delikatne i doskonale otuli farsz.
Składniki na farsz:
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 300g suszonych grzybów
- 80 ml oleju
- ziele angielskie 3 szt.
- liść laurowy 2 szt.
- pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania farszu na krokiety:
Moczymy suszone grzyby. Następnie gotujemy je w wodzie, tak by były miękkie. Kiszoną kapustę płuczemy i gotujemy z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu. Kiedy kapusta zmięknie, porządnie odciskamy ją z nadmiaru wody, a następnie drobno siekamy.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na odrobinie oleju. Kiedy cebula się już zeszkli, dodajemy do niej pokrojone wcześniej grzyby i kapustę, a następnie wszystko razem dusimy około 30 minut na wolnym ogniu, stale mieszając. Umieszczamy powstały farsz na naleśniku i formujemy z niego krokiet. Następnie obtaczamy go w jajkach oraz bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni.
Zobacz nasz przepis na krokiety na kanale YouTube: