Wystarczy tuńczyk z puszki i dwa jajka. Przepyszny obiad w parę minut

Proste ziołowe naleśniki z wytrawnym farszem to idealny przepis na szybki obiad. Wystarczy tuńczyk z puszki i dwa jaja, aby stworzyć coś pysznego.

Ziołowe naleśniki z tuńczykiem- PysznościZiołowe naleśniki z tuńczykiem- Pyszności
Ewa

Naleśniki to mój sprawdzony patent na błyskawiczny obiad. Usmażenie tych placków wraz z przygotowaniem farszu i zawijaniem nie zajmuje mi więcej niż 20 minut. Takie szybkie posiłki nieraz ratowały mnie w zabiegany dzień, kiedy żołądek dopominał się czegoś ciepłego i zdrowszego niż kupiony naprędce fast food. Do tuńczykowego farszu dodaję jajka i majonez, chociaż jak mam resztki kukurydzy w puszce lub szczypiorek, to również wrzucam do masy. Moja rodzina wprost przepada za tymi naleśnikami na słono.

Ziołowe naleśniki z tuńczykiem

Składniki:

Naleśniki

  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka ziół prowansalskich

Farsz

  • 4 jajka - ugotowane
  • 220 g tuńczyka w oleju - odsączony
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki natki pietruszki - posiekanej

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Sposób przygotowania:

1. Zaczynam od przygotowania masy naleśnikowej. Mąkę wsypuję do miski, dodaję jaja, mleko, zioła prowansalskie oraz sól i dokładnie mieszam, aby składniki połączyły się w jednolitą masę bez grudek.

2. Jajka gotuję na twardo i drobno kroję. Dodaję do nich odsączonego z oleju tuńczyka z puszki, posiekaną natkę pietruszki (lub szczypiorek) oraz majonez. Doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam.

Ziołowe naleśniki z kurczakiem- Pyszności
Ziołowe naleśniki z kurczakiem- Pyszności

3. Na rozgrzaną patelnię wylewam porcję naleśnikowego ciasta i dokładnie rozprowadzam po powierzchni. Smażę naleśniki z obu stron, aż ciasto przestanie być surowe. Do smażenia wybieram specjalną patelnię naleśnikową. Jeśli jej nie masz, to wybierz taką, o nieprzywierającej powierzchni lub użyj odrobiny oleju.

Obrazek
Ziołowe naleśniki z kurczakiem- Pyszności

4. Na usmażonym naleśniku rozprowadzam przygotowany farsz z tuńczyka i jajka. Składam naleśniki w kopertę.

Obrazek
Ziołowe naleśniki z kurczakiem- Pyszności

5. Naleśniki układam na dużym talerzu lub półmisku i dekoruję dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Świetnie smakują również na zimno, więc często pakuję je na drugie śniadanie do pracy.Smacznego!

Ziołowe naleśniki z kurczakiem- Pyszności
Ziołowe naleśniki z kurczakiem- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni