PrzepisDzięki temu przepisowi Twój kurczak przygotowany na patelni będzie idealnie złocisty i soczysty

Dzięki temu przepisowi Twój kurczak przygotowany na patelni będzie idealnie złocisty i soczysty

Dzięki temu przepisowi Twój kurczak przygotowany na patelni będzie idealnie złocisty i soczysty
Frania

10.01.2019 12:10, aktual.: 18.09.2023 13:13

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Soczysty, a jednocześnie złocisty kurczak z patelni to Twoje największe marzenie? Jeśli tak, dzięki temu przepisowi przygotujesz go w mgnieniu oka!

Szczegółów szukaj poniżej ?

Czego potrzebujesz:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka masła

Krok po kroku:

  1. Oczyść kurczaka i osusz go przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie dopraw solą i pieprzem z każdej strony.
  2. Przełóż mięso na rozgrzaną patelnię i smaż ok. 7 minut. W tym czasie nie przewracaj kurczaka na drugą stronę.
  3. Przed przewróceniem sprawdź czy kurczak nie przywiera do patelni, jeśli tak smaż go jeszcze przez chwilę.
  4. Po przewróceniu smaż kurczaka przez kolejne 7 minut. Nie zapomnij dodać masła.
  5. Kurczak będzie gotowy, kiedy osiągnie temp. 75 stopni Celsjusza.
  6. Przed podaniem daj czas mięsu na odpoczynek, ok. 5 minut.
  7. Potem możesz serwować w jednym kawałku lub podzielić go na mniejsze kawałki.
I dobra wiadomość na koniec. Tak przygotowanego kurczaka możesz przechowywać w hermetycznym opakowaniu w lodówce do 4 dni. Także kurczak na pewno się nie zmarnuje!