PrzepisDzięki temu przepisowi Twój kurczak przygotowany na patelni będzie idealnie złocisty i soczysty
Dzięki temu przepisowi Twój kurczak przygotowany na patelni będzie idealnie złocisty i soczysty
Frania
10.01.2019 12:10, aktual.: 18.09.2023 13:13
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Soczysty, a jednocześnie złocisty kurczak z patelni to Twoje największe marzenie? Jeśli tak, dzięki temu przepisowi przygotujesz go w mgnieniu oka!
Szczegółów szukaj poniżej ?
Czego potrzebujesz:
- 2 piersi z kurczaka
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju
- łyżka masła
Krok po kroku:
- Oczyść kurczaka i osusz go przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie dopraw solą i pieprzem z każdej strony.
- Przełóż mięso na rozgrzaną patelnię i smaż ok. 7 minut. W tym czasie nie przewracaj kurczaka na drugą stronę.
- Przed przewróceniem sprawdź czy kurczak nie przywiera do patelni, jeśli tak smaż go jeszcze przez chwilę.
- Po przewróceniu smaż kurczaka przez kolejne 7 minut. Nie zapomnij dodać masła.
- Kurczak będzie gotowy, kiedy osiągnie temp. 75 stopni Celsjusza.
- Przed podaniem daj czas mięsu na odpoczynek, ok. 5 minut.
- Potem możesz serwować w jednym kawałku lub podzielić go na mniejsze kawałki.
I dobra wiadomość na koniec. Tak przygotowanego kurczaka możesz przechowywać w hermetycznym opakowaniu w lodówce do 4 dni. Także kurczak na pewno się nie zmarnuje!