PrzepisZnajoma pokazała mi, jak robi kotlety gyros. Moja rodzina nie chce już słyszeć o schabowych

Znajoma pokazała mi, jak robi kotlety gyros. Moja rodzina nie chce już słyszeć o schabowych

Kotlety pieczone, gyros. Fot. Pixabay
Kotlety pieczone, gyros. Fot. Pixabay
08.07.2023 14:29, aktualizacja: 08.07.2023 17:15

Kotlety schabowe czy mielone to już przeżytek. Wiele osób szuka nowych propozycji, dzięki którym będzie mogło pozbyć się nudy w kuchni. Świetnym pomysłem są kotlety gyros. Robi się je bardzo szybko, a smakują obłędnie. Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę? Zapisz tę recepturę na później. 

Kotlety schabowe to tradycyjny polski obiad. Najlepiej smakują z ziemniakami gotowanymi bądź frytkami i surówką. Kotlety gyros biją je jednak na głowę. Można podawać je bardzo podobnie. Przygotowuje się je w bardzo prosty sposób, więc zdecydowanie nie warto zwlekać z takim obiadem.

Kotlety gyros - przepis. Obłędnie pyszny obiad dla całej rodziny

  • 4 filety z udek kurczaka lub pierś z kurczaka,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • papryka czerwona,
  • papryka żółta,
  • 250 g sera żółtego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki pikantnego keczupu lub sosu pomidorowego,
  • przyprawa gyros,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Przepis na kotlety gyros. Sposób przygotowania krok po kroku

Mięso  delikatnie rozbijamy, solimy i dodajemy przyprawę gyros. Jeśli używamy piersi z kurczaka, kroimy mięso na drobniejsze kawałki. Udka smażymy na patelni, zdejmujemy patelnię z ognia. Mięso przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem lub do naczynia żaroodpornego.

Pokrojone warzywa mieszamy z keczupem i majonezem i układamy na porcjach mięsa. Na wierzch mięsa z warzywami, sypiemy tarty ser żółty i zapiekamy w piekarniku, który powinien mieć 190 stopni. W przypadku udek pieczemy ponad godzinę. Jeśli użyliśmy piersi z kurczaka, obiad powinien być gotowy do 40 minut.

Kotlety gyros możemy podawać z dowolnymi dodatkami. Sos i opiekane warzywa tworzą świetną surówkę. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować na przykład surówkę z kapusty pekińskiej - świeżą i lekką np. z sosem sałatkowym. Taki obiad można podawać z frytkami, gotowanymi ziemniakami czy ulubioną kaszą. Doskonale będzie pasować tu kasza bulgur czy kasza jaglana.

Kotlety pieczone, gyros. Fot. Pixabay
Kotlety pieczone, gyros. Fot. Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także