Znajoma pokazała mi, jak robi kotlety gyros. Moja rodzina nie chce już słyszeć o schabowych

Kotlety schabowe czy mielone to już przeżytek. Wiele osób szuka nowych propozycji, dzięki którym będzie mogło pozbyć się nudy w kuchni. Świetnym pomysłem są kotlety gyros. Robi się je bardzo szybko, a smakują obłędnie. Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę? Zapisz tę recepturę na później. 

ObrazekKotlety pieczone, gyros. Fot. Pixabay

Kotlety schabowe to tradycyjny polski obiad. Najlepiej smakują z ziemniakami gotowanymi bądź frytkami i surówką. Kotlety gyros biją je jednak na głowę. Można podawać je bardzo podobnie. Przygotowuje się je w bardzo prosty sposób, więc zdecydowanie nie warto zwlekać z takim obiadem.

Kotlety gyros - przepis. Obłędnie pyszny obiad dla całej rodziny

  • 4 filety z udek kurczaka lub pierś z kurczaka,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • papryka czerwona,
  • papryka żółta,
  • 250 g sera żółtego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki pikantnego keczupu lub sosu pomidorowego,
  • przyprawa gyros,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Przepis na kotlety gyros. Sposób przygotowania krok po kroku

Mięso  delikatnie rozbijamy, solimy i dodajemy przyprawę gyros. Jeśli używamy piersi z kurczaka, kroimy mięso na drobniejsze kawałki. Udka smażymy na patelni, zdejmujemy patelnię z ognia. Mięso przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem lub do naczynia żaroodpornego.

Pokrojone warzywa mieszamy z keczupem i majonezem i układamy na porcjach mięsa. Na wierzch mięsa z warzywami, sypiemy tarty ser żółty i zapiekamy w piekarniku, który powinien mieć 190 stopni. W przypadku udek pieczemy ponad godzinę. Jeśli użyliśmy piersi z kurczaka, obiad powinien być gotowy do 40 minut.

Kotlety gyros możemy podawać z dowolnymi dodatkami. Sos i opiekane warzywa tworzą świetną surówkę. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować na przykład surówkę z kapusty pekińskiej - świeżą i lekką np. z sosem sałatkowym. Taki obiad można podawać z frytkami, gotowanymi ziemniakami czy ulubioną kaszą. Doskonale będzie pasować tu kasza bulgur czy kasza jaglana.

Kotlety pieczone, gyros. Fot. Pixabay
Kotlety pieczone, gyros. Fot. Pixabay

Wybrane dla Ciebie

Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik