Znajoma pokazała mi, jak robi kotlety gyros. Moja rodzina nie chce już słyszeć o schabowych
Kotlety schabowe czy mielone to już przeżytek. Wiele osób szuka nowych propozycji, dzięki którym będzie mogło pozbyć się nudy w kuchni. Świetnym pomysłem są kotlety gyros. Robi się je bardzo szybko, a smakują obłędnie. Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę? Zapisz tę recepturę na później.
08.07.2023 | aktual.: 08.07.2023 17:15
Kotlety schabowe to tradycyjny polski obiad. Najlepiej smakują z ziemniakami gotowanymi bądź frytkami i surówką. Kotlety gyros biją je jednak na głowę. Można podawać je bardzo podobnie. Przygotowuje się je w bardzo prosty sposób, więc zdecydowanie nie warto zwlekać z takim obiadem.
Kotlety gyros - przepis. Obłędnie pyszny obiad dla całej rodziny
- 4 filety z udek kurczaka lub pierś z kurczaka,
- 2 ogórki konserwowe,
- papryka czerwona,
- papryka żółta,
- 250 g sera żółtego,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki pikantnego keczupu lub sosu pomidorowego,
- przyprawa gyros,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Przepis na kotlety gyros. Sposób przygotowania krok po kroku
Mięso delikatnie rozbijamy, solimy i dodajemy przyprawę gyros. Jeśli używamy piersi z kurczaka, kroimy mięso na drobniejsze kawałki. Udka smażymy na patelni, zdejmujemy patelnię z ognia. Mięso przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem lub do naczynia żaroodpornego.
Pokrojone warzywa mieszamy z keczupem i majonezem i układamy na porcjach mięsa. Na wierzch mięsa z warzywami, sypiemy tarty ser żółty i zapiekamy w piekarniku, który powinien mieć 190 stopni. W przypadku udek pieczemy ponad godzinę. Jeśli użyliśmy piersi z kurczaka, obiad powinien być gotowy do 40 minut.
Kotlety gyros możemy podawać z dowolnymi dodatkami. Sos i opiekane warzywa tworzą świetną surówkę. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować na przykład surówkę z kapusty pekińskiej - świeżą i lekką np. z sosem sałatkowym. Taki obiad można podawać z frytkami, gotowanymi ziemniakami czy ulubioną kaszą. Doskonale będzie pasować tu kasza bulgur czy kasza jaglana.