Dodaj łyżkę podczas gotowania rosołu. To niezawodny patent babci na podkręcenie smaku

Rosół to jedna z najpopularniejszych zup spożywana przez Polaków. Choć lista składników nie jest skomplikowana, to ugotowanie dobrego rosołu wymaga pewnego rodzaju sprytu, umiejętności i pasji. Okazuje się, że nasze babcie miały swoje sposoby na podkręcenie smaku. Wystarczy dodać łyżkę tego płynu, by był jeszcze lepszy.

Rosół z dodatkiem octu jest obłędny. Fot. PexelsRosół z dodatkiem octu jest obłędny. Fot. Pexels

Wielu osobom wydawać się może, że współcześnie babcine sposoby mogą nieco trącić myszką. Nic bardziej mylnego. Większość z nich jest naturalnych i bardzo skutecznych, mimo że półki sklepowe uginają się od gotowców. Patent z rosołem jest jednak obłędny.

Dodaj łyżkę octu do rosołu. Brzmi absurdalnie, ale smakuje obłędnie

Pyszny rosół to wywar z wysokiej jakości mięsa i doskonałych, aromatycznych warzyw. Okazuje się jednak, że nasze babcie miały inny, może nieco absurdalny patent na podkręcenie smaku. Dodawały do wywaru łyżkę octu. Dzięki temu mogły uzyskać głębszy smak i większy aromat. Dlaczego ocet tak zmienia smak? Rozpuszcza tkanki chrzęstne i łączne w kościach, sprawiając, że wywar staje się bardziej treściwy i bardziej aromatyczny. Nie należy się martwić o to, że smak octu będzie się przebijał. To smak mięsa będzie bardziej podkręcony.

Co zrobić, aby rosół nie był mętny? Te triki sprawdzą się idealnie

Aby rosół nie był mętny, przede wszystkim nie powinniśmy dodawać do wody zamrożonego mięsa. Wówczas będzie więcej szumowin i trudno będzie, mimo ich zbierania, uzyskać klarowny wywar. Rosół należy też gotować na małym ogniu przez kilka godzin. Musi to trwać przynajmniej trzy godziny. A gdy woda będzie wyparowywać, należy ją dolewać. Musimy pamiętać o tym, aby była ona wrząca, a nie bezpośrednio z kranu. To pozwoli nam osiągnąć kulinarny sukces. Należy pamiętać, że twoim sprzymierzeńcem jest czas. Nie da się ugotować dobrego rosołu szybko. Idealny wywar wymaga gotowania.

Rosół z dodatkiem octu jest obłędny. Fot. Pexels
Rosół z dodatkiem octu jest obłędny. Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯