Dodaj łyżkę podczas gotowania rosołu. To niezawodny patent babci na podkręcenie smaku

Rosół to jedna z najpopularniejszych zup spożywana przez Polaków. Choć lista składników nie jest skomplikowana, to ugotowanie dobrego rosołu wymaga pewnego rodzaju sprytu, umiejętności i pasji. Okazuje się, że nasze babcie miały swoje sposoby na podkręcenie smaku. Wystarczy dodać łyżkę tego płynu, by był jeszcze lepszy.

Rosół z dodatkiem octu jest obłędny. Fot. PexelsRosół z dodatkiem octu jest obłędny. Fot. Pexels

Wielu osobom wydawać się może, że współcześnie babcine sposoby mogą nieco trącić myszką. Nic bardziej mylnego. Większość z nich jest naturalnych i bardzo skutecznych, mimo że półki sklepowe uginają się od gotowców. Patent z rosołem jest jednak obłędny.

Dodaj łyżkę octu do rosołu. Brzmi absurdalnie, ale smakuje obłędnie

Pyszny rosół to wywar z wysokiej jakości mięsa i doskonałych, aromatycznych warzyw. Okazuje się jednak, że nasze babcie miały inny, może nieco absurdalny patent na podkręcenie smaku. Dodawały do wywaru łyżkę octu. Dzięki temu mogły uzyskać głębszy smak i większy aromat. Dlaczego ocet tak zmienia smak? Rozpuszcza tkanki chrzęstne i łączne w kościach, sprawiając, że wywar staje się bardziej treściwy i bardziej aromatyczny. Nie należy się martwić o to, że smak octu będzie się przebijał. To smak mięsa będzie bardziej podkręcony.

Co zrobić, aby rosół nie był mętny? Te triki sprawdzą się idealnie

Aby rosół nie był mętny, przede wszystkim nie powinniśmy dodawać do wody zamrożonego mięsa. Wówczas będzie więcej szumowin i trudno będzie, mimo ich zbierania, uzyskać klarowny wywar. Rosół należy też gotować na małym ogniu przez kilka godzin. Musi to trwać przynajmniej trzy godziny. A gdy woda będzie wyparowywać, należy ją dolewać. Musimy pamiętać o tym, aby była ona wrząca, a nie bezpośrednio z kranu. To pozwoli nam osiągnąć kulinarny sukces. Należy pamiętać, że twoim sprzymierzeńcem jest czas. Nie da się ugotować dobrego rosołu szybko. Idealny wywar wymaga gotowania.

Rosół z dodatkiem octu jest obłędny. Fot. Pexels
Rosół z dodatkiem octu jest obłędny. Fot. Pexels

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste