PrzepisSałatkiZnajomi pytają, dlaczego moja mizeria jest taka smaczna. Oto cały sekret

Znajomi pytają, dlaczego moja mizeria jest taka smaczna. Oto cały sekret

Chrupiąca czy bardziej wodnista? Na słodko czy słono? Ile gustów tyle wersji mizerii. I choć tej klasycznej niczego nie brakuje, ta z dodatkowym składnikiem powala na łopatki. Robię taką od lat i wszyscy, którzy mieli okazję jej skosztować, prosili o przepis.

Mizeria to idealny dodatek do obiadu
Mizeria to idealny dodatek do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

30.08.2023 14:02

Idealna do dań obiadowych, ale też wystarczająca, by zjeść ją wyłącznie z ziemniakami. Mizeria to nie jest specjał, pochodzący z polskiej tradycji kulinarnej, ale z kuchnią polską związany jest bardzo mocno. Zazwyczaj stawiamy na tradycyjny przepis, bazujący na ogórkach i śmietanie. Polecam jednak nieco podkręcić smak popularnej sałatki jednym składnikiem. Tak smacznej jeszcze nie jedliście.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sekret idealnej mizerii. Dodaj ten składnik, a będzie smaczna jak nigdy

Klasyka obroni się sama i zgodnie z tą sentencją najprostsze połączenie ogórków, śmietany, koperku, soli, pieprzu, cukru i odrobiny octu wystarczy, by uzyskać idealną mizerię. Niemniej, jeden ekstra składnik doda całości bardziej wyrazistego wymiaru i pikantności. Dodatek ten doskonale będzie współgrać ze świeżym ogórkiem, śmietaną i koperkiem. Mowa konkretnie o świeżych ząbkach czosnku.

To oczywiście nic odkrywczego. Sałatką (chociaż bardziej pasuje tu słowo "dip") z poszatkowanych ogórków, gęstego greckiego jogurtu i czosnku oraz oliwy od wieków zajadają się południowcy. Sos tzatziki to najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej podawana jako dodatek do dań z grilla, smażonych czy pieczonych. Czosnek stanowi jej nieodzowny element.

Mizeria z czosnkiem będzie miała wyrazisty, pikantny smak
Mizeria z czosnkiem będzie miała wyrazisty, pikantny smak© Unsplash | Karolina Kołodziejczak

Mizeria z czosnkiem. Przepis

Składniki:

  • 3 świeże ogórki gruntowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki śmietany 18-proc.,
  • łyżka soku z cytryny lub mała łyżeczka octu,
  • mały pęczek koperku,
  • sól, pieprz, cukier do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj i pokrój w plastry. Jeśli lubisz chrupiącą mizerię, ogórki pokrój na grubsze plastry, jeśli zaś wolisz tę bardziej wodnistą wersję, poszatkuj je bardzo cienko.
  2. Ogórki posól i odstaw, by puściły wodę. W międzyczasie przygotuj sos: śmietaną połącz z posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem lub sokiem z cytryny. Pieprz i cukier dodaj do smaku, wstrzymaj się z dodawaniem soli, ponieważ ogórki już będą słone.
  3. Ogórki odciśnij i połącz je z przygotowanym sosem.
Wybrane dla Ciebie