Znajomi pytają, dlaczego moja mizeria jest taka smaczna. Oto cały sekret

Chrupiąca czy bardziej wodnista? Na słodko czy słono? Ile gustów tyle wersji mizerii. I choć tej klasycznej niczego nie brakuje, ta z dodatkowym składnikiem powala na łopatki. Robię taką od lat i wszyscy, którzy mieli okazję jej skosztować, prosili o przepis.

Mizeria to idealny dodatek do obiaduMizeria to idealny dodatek do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Idealna do dań obiadowych, ale też wystarczająca, by zjeść ją wyłącznie z ziemniakami. Mizeria to nie jest specjał, pochodzący z polskiej tradycji kulinarnej, ale z kuchnią polską związany jest bardzo mocno. Zazwyczaj stawiamy na tradycyjny przepis, bazujący na ogórkach i śmietanie. Polecam jednak nieco podkręcić smak popularnej sałatki jednym składnikiem. Tak smacznej jeszcze nie jedliście.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczka w boczku

Sekret idealnej mizerii. Dodaj ten składnik, a będzie smaczna jak nigdy

Klasyka obroni się sama i zgodnie z tą sentencją najprostsze połączenie ogórków, śmietany, koperku, soli, pieprzu, cukru i odrobiny octu wystarczy, by uzyskać idealną mizerię. Niemniej, jeden ekstra składnik doda całości bardziej wyrazistego wymiaru i pikantności. Dodatek ten doskonale będzie współgrać ze świeżym ogórkiem, śmietaną i koperkiem. Mowa konkretnie o świeżych ząbkach czosnku.

To oczywiście nic odkrywczego. Sałatką (chociaż bardziej pasuje tu słowo "dip") z poszatkowanych ogórków, gęstego greckiego jogurtu i czosnku oraz oliwy od wieków zajadają się południowcy. Sos tzatziki to najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej podawana jako dodatek do dań z grilla, smażonych czy pieczonych. Czosnek stanowi jej nieodzowny element.

Mizeria z czosnkiem będzie miała wyrazisty, pikantny smak
Mizeria z czosnkiem będzie miała wyrazisty, pikantny smak © Unsplash | Karolina Kołodziejczak

Mizeria z czosnkiem. Przepis

Składniki:

  • 3 świeże ogórki gruntowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki śmietany 18-proc.,
  • łyżka soku z cytryny lub mała łyżeczka octu,
  • mały pęczek koperku,
  • sól, pieprz, cukier do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj i pokrój w plastry. Jeśli lubisz chrupiącą mizerię, ogórki pokrój na grubsze plastry, jeśli zaś wolisz tę bardziej wodnistą wersję, poszatkuj je bardzo cienko.
  2. Ogórki posól i odstaw, by puściły wodę. W międzyczasie przygotuj sos: śmietaną połącz z posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem lub sokiem z cytryny. Pieprz i cukier dodaj do smaku, wstrzymaj się z dodawaniem soli, ponieważ ogórki już będą słone.
  3. Ogórki odciśnij i połącz je z przygotowanym sosem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej