Znajomi pytają, dlaczego moja mizeria jest taka smaczna. Oto cały sekret
Chrupiąca czy bardziej wodnista? Na słodko czy słono? Ile gustów tyle wersji mizerii. I choć tej klasycznej niczego nie brakuje, ta z dodatkowym składnikiem powala na łopatki. Robię taką od lat i wszyscy, którzy mieli okazję jej skosztować, prosili o przepis.
30.08.2023 14:02
Idealna do dań obiadowych, ale też wystarczająca, by zjeść ją wyłącznie z ziemniakami. Mizeria to nie jest specjał, pochodzący z polskiej tradycji kulinarnej, ale z kuchnią polską związany jest bardzo mocno. Zazwyczaj stawiamy na tradycyjny przepis, bazujący na ogórkach i śmietanie. Polecam jednak nieco podkręcić smak popularnej sałatki jednym składnikiem. Tak smacznej jeszcze nie jedliście.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sekret idealnej mizerii. Dodaj ten składnik, a będzie smaczna jak nigdy
Klasyka obroni się sama i zgodnie z tą sentencją najprostsze połączenie ogórków, śmietany, koperku, soli, pieprzu, cukru i odrobiny octu wystarczy, by uzyskać idealną mizerię. Niemniej, jeden ekstra składnik doda całości bardziej wyrazistego wymiaru i pikantności. Dodatek ten doskonale będzie współgrać ze świeżym ogórkiem, śmietaną i koperkiem. Mowa konkretnie o świeżych ząbkach czosnku.
Zobacz także
To oczywiście nic odkrywczego. Sałatką (chociaż bardziej pasuje tu słowo "dip") z poszatkowanych ogórków, gęstego greckiego jogurtu i czosnku oraz oliwy od wieków zajadają się południowcy. Sos tzatziki to najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej podawana jako dodatek do dań z grilla, smażonych czy pieczonych. Czosnek stanowi jej nieodzowny element.
Mizeria z czosnkiem. Przepis
Składniki:
- 3 świeże ogórki gruntowe,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki śmietany 18-proc.,
- łyżka soku z cytryny lub mała łyżeczka octu,
- mały pęczek koperku,
- sól, pieprz, cukier do smaku.
Przygotowanie:
- Ogórki umyj i pokrój w plastry. Jeśli lubisz chrupiącą mizerię, ogórki pokrój na grubsze plastry, jeśli zaś wolisz tę bardziej wodnistą wersję, poszatkuj je bardzo cienko.
- Ogórki posól i odstaw, by puściły wodę. W międzyczasie przygotuj sos: śmietaną połącz z posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem lub sokiem z cytryny. Pieprz i cukier dodaj do smaku, wstrzymaj się z dodawaniem soli, ponieważ ogórki już będą słone.
- Ogórki odciśnij i połącz je z przygotowanym sosem.