Znienawidzone warzywo. Nie musi cuchnąć i smętnie pływać w zupie

Rozgotowana brukselka pływająca w szarej zupie razem z szaro-burą fasolką szparagową – to koszmar ze szkolnej stołówki. Jednak te małe, zielone kapustki mogą wyglądać i smakować zupełnie inaczej. Odkryj, jak wydobyć z nich to, co najlepsze.

Brukselkę podsmażam z boczkiem i zapiekam z parmezanemBrukselkę podsmażam z boczkiem i zapiekam z parmezanem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Za złą sławę brukselki odpowiada głównie sposób jej przygotowania. Długie gotowanie sprawia, że warzywo wydziela intensywny i mało przyjemny zapach, a przy tym traci całą swoją chrupkość. To dlatego, że brukselka zawiera związki siarki, które uwalniają się podczas długiej obróbki termicznej. Jednak wystarczy zmienić sposób przygotowania i dodać kilka aromatycznych składników, a wszyscy będą się nią zachwycać.

Brukselka w takiej formie smakuje genialnie. Warto spróbować

Jak przygotować brukselkę, by była smaczna?

Jeśli zdecydujesz się na gotowaną brukselkę, wrzuć ją dosłownie na kilka minut do wrzątku, a potem przelej zimną wodą (blanszowanie) – w ten sposób zachowa chrupkość i ładny kolor. Możesz też ugotować ją parze i zblanszować albo podsmażyć na patelni z oliwą i drobno posiekanym czosnkiem. Świetnie smakuje jako przystawka lub w sałatce z prażonymi orzechami, boczkiem lub serem feta. Jej smak możesz podkręcić dodatkiem startej skórki cytryny.

Pomysły na dania z brukselką w roli głównej

Brukselkę możesz podsmażyć na patelni z łyżką oliwy lub masła i drobno posiekanym czosnkiem. W ten sposób ładnie się zarumieni i nabierze smaku. Dodatkowo możesz posypać ją parmezanem i zapiec w piekarniku.

Innym ciekawym pomysłem jest brukselka zapiekana w sosie śmietanowym ze skórką cytryny. Świetnie smakuje również w sałatce z orzechami i żurawiną – do tego zestawu możesz dodać świeże listki rukoli, smażony boczek, ser feta i miodowy winegret. Brukselka doskonale smakuje zrobiona w tempurze i w zupach kremach.

Przepis na zapiekane brukselki z boczkiem

Kupując brukselkę, postaraj się wybrać małe i jędrne główki o intensywnie zielonym kolorze. Unikaj warzyw, które mają żółte liście, przebarwienia lub inne oznaki więdnięcia. Jeśli nie zjesz jej od razu, włóż do lodówki, ale pamiętaj, aby wykorzystać w ciągu tygodnia. Przed gotowaniem warto odciąć końcówki i usunąć zewnętrzne liście.

Składniki:

  • 300 g brukselki,
  • 100 g boczku wędzonego,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g twardego sera, na przykład parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz brukselki z brzydkich zewnętrznych liści, opłucz pod bieżącą wodą, po czym osusz na ręczniku papierowym.
  2. Na patelni podsmaż boczek pokrojony w drobną kostkę. Po usmażeniu przełóż do miseczki.
  3. Na patelnię po boczku wrzuć brukselki i podsmaż z łyżką masła na rumiany kolor. Posyp solą i pieprzem, wymieszaj.
  4. Po chwili dodaj czosnek pokrojony w bardzo cienkie plasterki. Gdy zacznie ładnie pachnieć, dołóż podsmażony boczek i wymieszaj.
  5. Wszystko z patelni przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp startym serem.
  6. Zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇