Zrób jedną rzecz, a świeżych ziół nigdy nie zabraknie w kuchni. Nawet w zimie

Świeże zioła to bardzo ważny element każdego przepisu. Ale czy wiesz, że istnieje proste rozwiązanie, dzięki któremu zawsze będziesz mieć je pod ręką? Nawet w środku mroźnej zimy!

ObrazekZ tym trikiem świeżych ziół już nigdy więcej nie zabraknie w twojej kuchni/źródło: teressa/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Nic tak dobrze nie podkreśli smaku domowych posiłków jak aromatyczne świeże zioła. Bazylia, majeranek, tymianek, koperek, czy rozmaryn. Tak, to niezastąpione dodatki, których nigdy nie może zabraknąć w kuchni. I o ile w teorii wszystko wydaje się łatwe, to w praktyce jak zwykle pojawią się problemy.

Dlaczego? Otóż nie zawsze możemy dostać od ręki zióła w świeżej formie. Często przypominamy sobie o nich także w trakcie gotowania, kiedy nie ma możliwości wyjść już na szybkie zakupy. Znalazłam jednak skuteczne rozwiązanie tej sytuacji, które możesz wykorzystać i ty.

Foremka na kostki lodu pomoże zachować świeżość ziół

Na pewno w swojej kuchni masz foremki na kostki lodu. I pewnie wykorzystujesz je obecnie w jednym celu, do produkcji kostek lodu. I oczywiście nie ma w tym nic złego. Ale warto pamiętać jednocześnie, że ten niepozorny gadżet kuchenny ma dużo więcej do zaoferowania.

Świetnym przykładem są tu właśnie świeże zioła, które możemy przechowywać w foremce na kostki lodu. Jak to możliwe? Już za moment wszystko stanie się jasne.

Obrazek
Foremka do lodu może przydać się w kuchni na wiele ciekawych sposobów/źródło: Richard Semik/Adobe Stock

Jak przechowywać świeże zioła w kuchni?

Jeśli chcesz zachować świeżość ziół na dłużej i zawsze mieć je w pogotowiu pod ręką, to polecam z całego serca trik z foremką na kostki lodu. Wiem, że początkowo pomysł ten może wydawać ci się czymś szalonym, ale daj mi chwilę, a wszystko zrozumiesz.

Na początek warto zakupić większą ilość świeżych ziół, których używasz najczęściej, aby zrobić małe zapasy. Po powrocie do domu opłucz je, po czym dokładnie osusz. Następnie posiekaj drobno wszystkie zioła i umieść je w foremkach na lód. Do każdej przegródki nie zapomnij dodać też oliwy z oliwek. Tak przygotowane foremki wstaw do zamrażarki i gotowe. W razie potrzeby sięgnij do zamrażarki po ulubione zioła, aby podkręcić smak obiadu na 1000 proc. Prościej i szybciej się już nie da.

Oczywiście jeśli znasz więcej przydatnych trików kuchennych, koniecznie mi o tym napisz. Z chęcią przetestuje nowe rozwiązania w swojej kuchni!

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥