PoradyZrób jedną rzecz, a świeżych ziół nigdy nie zabraknie w kuchni. Nawet w zimie

Zrób jedną rzecz, a świeżych ziół nigdy nie zabraknie w kuchni. Nawet w zimie

Z tym trikiem świeżych ziół już nigdy więcej nie zabraknie w twojej kuchni/źródło: teressa/Adobe Stock
Z tym trikiem świeżych ziół już nigdy więcej nie zabraknie w twojej kuchni/źródło: teressa/Adobe Stock
Marzena Pęcak
06.08.2023 12:02, aktualizacja: 06.08.2023 13:09

Świeże zioła to bardzo ważny element każdego przepisu. Ale czy wiesz, że istnieje proste rozwiązanie, dzięki któremu zawsze będziesz mieć je pod ręką? Nawet w środku mroźnej zimy!

Nic tak dobrze nie podkreśli smaku domowych posiłków jak aromatyczne świeże zioła. Bazylia, majeranek, tymianek, koperek, czy rozmaryn. Tak, to niezastąpione dodatki, których nigdy nie może zabraknąć w kuchni. I o ile w teorii wszystko wydaje się łatwe, to w praktyce jak zwykle pojawią się problemy.

Dlaczego? Otóż nie zawsze możemy dostać od ręki zióła w świeżej formie. Często przypominamy sobie o nich także w trakcie gotowania, kiedy nie ma możliwości wyjść już na szybkie zakupy. Znalazłam jednak skuteczne rozwiązanie tej sytuacji, które możesz wykorzystać i ty.

Foremka na kostki lodu pomoże zachować świeżość ziół

Na pewno w swojej kuchni masz foremki na kostki lodu. I pewnie wykorzystujesz je obecnie w jednym celu, do produkcji kostek lodu. I oczywiście nie ma w tym nic złego. Ale warto pamiętać jednocześnie, że ten niepozorny gadżet kuchenny ma dużo więcej do zaoferowania.

Świetnym przykładem są tu właśnie świeże zioła, które możemy przechowywać w foremce na kostki lodu. Jak to możliwe? Już za moment wszystko stanie się jasne.

Foremka do lodu może przydać się w kuchni na wiele ciekawych sposobów/źródło: Richard Semik/Adobe Stock
Foremka do lodu może przydać się w kuchni na wiele ciekawych sposobów/źródło: Richard Semik/Adobe Stock

Jak przechowywać świeże zioła w kuchni?

Jeśli chcesz zachować świeżość ziół na dłużej i zawsze mieć je w pogotowiu pod ręką, to polecam z całego serca trik z foremką na kostki lodu. Wiem, że początkowo pomysł ten może wydawać ci się czymś szalonym, ale daj mi chwilę, a wszystko zrozumiesz.

Na początek warto zakupić większą ilość świeżych ziół, których używasz najczęściej, aby zrobić małe zapasy. Po powrocie do domu opłucz je, po czym dokładnie osusz. Następnie posiekaj drobno wszystkie zioła i umieść je w foremkach na lód. Do każdej przegródki nie zapomnij dodać też oliwy z oliwek. Tak przygotowane foremki wstaw do zamrażarki i gotowe. W razie potrzeby sięgnij do zamrażarki po ulubione zioła, aby podkręcić smak obiadu na 1000 proc. Prościej i szybciej się już nie da.

Oczywiście jeśli znasz więcej przydatnych trików kuchennych, koniecznie mi o tym napisz. Z chęcią przetestuje nowe rozwiązania w swojej kuchni!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także