Zrób w domu napój z 3 składników. Reguluje pracę jelit i pomaga zrzucić boczki
Często szukamy napojów, które pomogą nam schudnąć. Najczęściej sięgamy po ziołowe herbatki i kawę z dodatkami. Warto przetestować zupełnie coś innego. Woda owsiana reguluje pracę jelit, wspiera odchudzanie, odmładza skórę i wzmacnia odporność. Przygotujesz ją z trzech składników.
15.08.2023 09:01
Siemię lniane i płatki owsiane sprawiają, że płyn warto pić codziennie. Wszystko to zasługa właściwości poszczególnych składników. Taka woda to prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Znajdziemy w niej mnóstwo witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Pijąc ją nie tylko schudniesz, ale i poprawisz stan jelit, serca, mózgu i układu odpornościowego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Siemię lniane to polski superfood. Dzięki niemu woda owsiana ma wiele właściwości
Produkt zawiera mnóstwo witamin (C, E, z grupy B) oraz minerałów (wapnia, miedzi, magnezu, fosforu, cynku i manganu). Siemię lniane jest też źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów i błonnika pokarmowego. Ma wiele ważnych właściwości:
- reguluje pracę jelit, eliminuje wzdęcia, hamuje apetyt i przyspiesza przemianę materii,
- łagodzi objawy przeziębienia i stany zapalne,
- obniża zbyt wysoki poziom złego cholesterolu, zmniejsza ryzyko zapadnięcia na choroby układu krążenia,
- reguluje stężenie glukozy we krwi, więc jest świetnym wyborem dla cukrzyków,
- wzmacnia kondycję włosów, skóry i paznokci.
Kilka słów o płatkach owsianych
Bez nich woda owsiana w ogóle by nie powstała. W końcu jest jej głównym składnikiem. W płatkach owsianych zawarte są aminokwasy, polifenole, zdrowe kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy (z grupy B oraz E) i minerały (cynk, krzem, fosfor, wapń oraz magnez). Dzięki tym składnikom produkt:
- hamuje proces powstawania zakrzepów i poprawia krążenie krwi,
- obniża poziom cholesterolu oraz zbyt wysokie ciśnienie,
- poprawia koncentrację i pamięć,
- ułatwia zasypianie i jakość snu,
- opóźnia starzenie się organizmu,
- pozytywnie wpływa na procesy trawienne, regulując perystaltykę jelit,
- wzmacnia odporność,
- hamuje głód.
Woda owsiana - jak ją zrobić? To bardzo proste, ale musisz uzbroić się w cierpliwość
Napój to istna bomba witaminowo-mineralna. Wspomaga pracę jelit, mózgu i układu odpornościowego. Uzupełnia też braki składników odżywczych. Mało tego, pomaga spalić tłuszcz, zapewnia uczucie sytości i pozwala szybko zasnąć. Zastanawiacie się, jak go przygotować? Przedstawiamy banalnie prosty przepis.
Potrzebujecie:
- pół szklanki płatków owsianych,
- 2 łyżeczek siemienia lnianego,
- 2 szklanek letniej wody.
Sposób przygotowania
- Płatki owsiane i siemię lniane wsyp do miski, a następnie zalej je wodą. Odstaw na 8-10 godzin do lodówki.
- Produkty w tym czasie napęcznieją. Wlej do nich szklankę wody. Zmiksuj je też za pomocą blendera.
- Wodę owsianą odcedź przez gazę lub sitko. Możesz dodać do niej cynamon lub miód.