Zrób w domu napój z 3 składników. Reguluje pracę jelit i pomaga zrzucić boczki

Często szukamy napojów, które pomogą nam schudnąć. Najczęściej sięgamy po ziołowe herbatki i kawę z dodatkami. Warto przetestować zupełnie coś innego. Woda owsiana reguluje pracę jelit, wspiera odchudzanie, odmładza skórę i wzmacnia odporność. Przygotujesz ją z trzech składników.

Woda owsianaWoda owsiana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Siemię lniane i płatki owsiane sprawiają, że płyn warto pić codziennie. Wszystko to zasługa właściwości poszczególnych składników. Taka woda to prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Znajdziemy w niej mnóstwo witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Pijąc ją nie tylko schudniesz, ale i poprawisz stan jelit, serca, mózgu i układu odpornościowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na jajecznicę. W Polsce nikt tak jej nie robi

Siemię lniane to polski superfood. Dzięki niemu woda owsiana ma wiele właściwości

Produkt zawiera mnóstwo witamin (C, E, z grupy B) oraz minerałów (wapnia, miedzi, magnezu, fosforu, cynku i manganu). Siemię lniane jest też źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów i błonnika pokarmowego. Ma wiele ważnych właściwości:

  • reguluje pracę jelit, eliminuje wzdęcia, hamuje apetyt i przyspiesza przemianę materii,
  • łagodzi objawy przeziębienia i stany zapalne,
  • obniża zbyt wysoki poziom złego cholesterolu, zmniejsza ryzyko zapadnięcia na choroby układu krążenia,
  • reguluje stężenie glukozy we krwi, więc jest świetnym wyborem dla cukrzyków,
  • wzmacnia kondycję włosów, skóry i paznokci.

Kilka słów o płatkach owsianych

Bez nich woda owsiana w ogóle by nie powstała. W końcu jest jej głównym składnikiem. W płatkach owsianych zawarte są aminokwasy, polifenole, zdrowe kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy (z grupy B oraz E) i minerały (cynk, krzem, fosfor, wapń oraz magnez). Dzięki tym składnikom produkt:

  • hamuje proces powstawania zakrzepów i poprawia krążenie krwi,
  • obniża poziom cholesterolu oraz zbyt wysokie ciśnienie,
  • poprawia koncentrację i pamięć,
  • ułatwia zasypianie i jakość snu,
  • opóźnia starzenie się organizmu,
  • pozytywnie wpływa na procesy trawienne, regulując perystaltykę jelit,
  • wzmacnia odporność,
  • hamuje głód.
Główny składnik wody owsianej
Główny składnik wody owsianej © public domain pictures

Woda owsiana - jak ją zrobić? To bardzo proste, ale musisz uzbroić się w cierpliwość

Napój to istna bomba witaminowo-mineralna. Wspomaga pracę jelit, mózgu i układu odpornościowego. Uzupełnia też braki składników odżywczych. Mało tego, pomaga spalić tłuszcz, zapewnia uczucie sytości i pozwala szybko zasnąć. Zastanawiacie się, jak go przygotować? Przedstawiamy banalnie prosty przepis.

Potrzebujecie:

  • pół szklanki płatków owsianych,
  • 2 łyżeczek siemienia lnianego,
  • 2 szklanek letniej wody.

Sposób przygotowania

  1. Płatki owsiane i siemię lniane wsyp do miski, a następnie zalej je wodą. Odstaw na 8-10 godzin do lodówki.
  2. Produkty w tym czasie napęcznieją. Wlej do nich szklankę wody. Zmiksuj je też za pomocą blendera.
  3. Wodę owsianą odcedź przez gazę lub sitko. Możesz dodać do niej cynamon lub miód.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa