Zrobi większą furorę niż jarzynowa czy śledziowa. Hit wśród sałatek
Zwykła sałatka makaronowa już dawno wyszła z mody. Co innego sałatka z pierożkami tortellini, które skrywają w sobie smakowitą mięsną niespodziankę. Wystarczy je ugotować, wymieszać z kolorowymi dodatkami i wszyscy się zachwycają. W tym roku na andrzejki dodam mnóstwo zielonych warzyw.
Andrzejki posłużą mi za pole do testów przed imprezą sylwestrową. Obok przekąsek, które można od razu chwycić w rękę, postawię na bufecie trzy miski sałatek – tradycyjną jarzynową, śledziową i z tortellini. A może starczy mi sił i znajdzie się jeszcze miejsce na gyros? Jestem ciekawa, która miska wyczyści się jako pierwsza.
Sałatka makaronowa z kiełbaskami. Obok takiej kombinacji smaków nie sposób przejść obojętnie
Pierożki o kształcie pępka
Z tortellini wiąże się pewna legenda. Według niej w jednej z włoskich karczm, a dokładnie w mieście Castelfranco Emilia, leżącym w połowie drogi między Bolonią a Modeną, miała się zatrzymać sama bogini Wenus. Karczmarz tak był zachwycony jej niezwykłą urodą, że podglądał ją przez dziurkę od klucza. A że widok miał nieco ograniczony, to widział tylko jej pępek. Niemniej jego kształt również był idealny, więc postanowił przygotować pierożki zawinięte w podobny sposób. W Castelfranco Emilia co roku we wrześniu odbywa się festiwal tortellini, chociaż każdy doskonale wie, że legenda niewiele ma wspólnego z rzeczywistością.
Przepis na sałatkę z tortellini
Składniki w sałatce możesz wymieniać na takie, jakie najbardziej lubisz. Świetnie pasuje czerwona papryka, kukurydza z puszki czy ogórki konserwowe. Przetestuj na andrzejki i zrób powtórkę na sylwestra.
Składniki:
- 150 g tortellini (mogą być w różnych kolorach),
- pół brokułu,
- 200 g szynki konserwowej,
- 1 zielony ogórek,
- 2 pomidory,
- garść młodego szpinaku,
- 1 czerwona cebula,
- 2 łyżki jogurtu gęstego,
- 2 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pierożki tortellini ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź na durszlak i pozostaw do wystygnięcia.
- Brokuł podziel na małe różyczki i ugotuj na parze na półmiękko, następnie przelej zimną wodą i przełóż do miski na sałatkę.
- Dodaj szynkę pokrojoną w kostkę, zielonego ogórka i pomidory (również pokrojone w kostkę).
- Wrzuć garść świeżych liści szpinaku i drobno posiekaną czerwoną cebulę.
- Wymieszaj z jogurtem, majonezem i szczypiorkiem.
- Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.