Aromatyczny krem z grzybów leśnych. Przepis krok po kroku na zupę grzybową
Zupa grzybowa w postaci kremu to idealny pomysł na jesienno-zimowy obiad dla całej rodziny. Co więcej, korzystając z naszego przepisu, przygotujesz ją w mgnieniu oka. Czego chcieć więcej?
12.11.2021 | aktual.: 22.02.2022 16:06
Za oknem prawdziwa jesień, a już za kilka tygodni powitamy zimę. W tym okresie każdemu z nas doskwiera zimno, dlatego warto wtedy wprowadzić do swojego menu rozgrzewający zupy, które przegonią skutecznie nawet największe chłody. Stąd też nasz dzisiejszy pomysł na obiad w postaci genialnego kremu z leśnych grzybów. Kiedy go serwujemy, nasi bliscy zawsze proszą o dokładkę. Co więcej, jest bardzo prosty w przygotowaniu, dlatego świetnie sprawdzi się zarówno jako zupa w środku tygodnia, jak i pomysł na niedzielny obiad podczas wizyty teściów.
Nasza zupa stała się kremem dzięki blenderowi próżniowemu marki Philips.
Zobacz także
Składniki
- 40 g masła
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 3 ząbki czosnku
- 600 g grzybów leśnych
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 2-3 liście laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 150 ml śmietanki 18%
Połączenie składników
Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania składników. Po pierwsze pokrój w drobną kostkę cebulę i obierz z łupin ząbki czosnku. Na mniejsze kawałki potnij również oczyszczone wcześniej leśne grzyby.
W dużym garnku umieść kawałki masła. Następnie dodaj do niego cebulę, ząbki czosnku, kumin, tymianek oraz majeranek. Dokładnie wymieszaj składniki przy pomocy drewnianej łyżki.
Po chwili dodaj do garnka grzyby leśne oraz domowy bulion. I tu możesz użyć zarówno bulionu drobiowego, jak i warzywnego. To jednak nie koniec. Do garnka dodaj również liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego.
Tak przygotowaną mieszankę gotuj ok. 15 minut. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka.
Przygotowanie kremu
Po kwadransie przelej mieszankę z garnka do blendera.
Do urządzenia dodaj również śmietankę, sól oraz pieprz, po czym uruchom blender. Dzięki temu sprzętowi w szybki i prosty sposób przygotujesz idealnie gładki krem grzybowy.
Podanie
I to wszystko! Pyszna i rozgrzewająca zupa w postaci kremu jest już gotowa!
Rozlej zupę do miseczek lub talerzy. Dodatkowo możesz udekorować każdą porcję przy pomocy śmietanki i świeżej pietruszki.
Oczywiście nasza zupa grzybowa smakuje najlepiej na ciepło, dlatego nie zwlekaj i serwuj ją swoim bliskim od razu po przygotowaniu. Idealnym dodatkiem do naszej dzisiejszej propozycji obiadowej będą domowe grzanki. Po prostu palce lizać!
Jeśli uwielbiasz zupy, zapraszamy Cię na naszą stronę www, gdzie znajdziesz wiele ciekawych inspiracji. Pomysłów na genialny posiłek dla całej rodziny już nigdy Ci nie zabraknie.