Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Zupa harcerska jest młodzieżową wersją grochówki. Ogólnie rzecz ujmując, w garnku ląduje wszystko, co jest dostępne w lodówce lub obozowej spiżarni. Nie ma czasu na wielogodzinne gotowanie bulionu czy moczenie strączków. Zupa ma być szybka i rozgrzewająca.
Nie trzeba jechać na harcerski rajd, aby skosztować tej pysznej i sycącej zupy. Chociaż na świeżym powietrzu po grze terenowej na pewno smakuje inaczej, przyjemnie rozgrzeje i wypełni żołądek również w domu po powrocie z jesiennego spaceru. Do środka wrzuć strączki, których nie trzeba namaczać, a zupa będzie gotowa w niecałą godzinę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Podaj z dodatkiem z dzieciństwa
Jakie strączki można dodać bezpośrednio do zupy?
Do zup na szybko świetnie się sprawdzi czerwona lub zielona soczewica. Dzięki swojej delikatnej strukturze te dwie odmiany strączków bardzo szybko się gotują, a przy okazji są wartościowym źródłem białka roślinnego, błonnika, witamin z grupy B, potasu i żelaza. Do zupy harcerskiej możesz dodać też ciecierzycę lub fasolę z puszki. Jednak na obozach bardziej popularne są suche ziarna, które ważą mniej i są bardziej wydajne po ugotowaniu.
Przepis na zupę harcerską z soczewicą
Możesz zrobić również wersję wegetariańską bez boczku. Wtedy dodaj więcej warzyw, na przykład liście szpinaku lub czerwoną paprykę.
Składniki:
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 2 litry wody,
- 200 g suchej zielonej lub czerwonej soczewicy,
- 150 g wędzonego boczku,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g ryżu,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka, suszony majeranek.
Sposób przygotowania:
- Obierz marchewkę i pietruszkę, pokrój w słupki lub drobną kostkę. Zalej wodą i wstaw do zagotowania.
- Dodaj soczewicę lub inne strączki (których nie trzeba namaczać), wrzuć także liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotuj przez ok. 30 minut.
- Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę wędzony boczek, dodaj posiekaną cebulę i czosnek smaż do zeszklenia.
- Przełóż składniki z patelni do zupy. Dodaj ryż i gotuj przez kolejne 15 minut.
- Następnie dopraw zupę solą, pieprzem, słodką i ostrą mieloną papryką i majerankiem, po czym wymieszaj z koncentratem pomidorowym.
- Podgrzewaj jeszcze 5 minut, żeby zupa harcerska nabrała smaku.