Zupa krem z batatów z pieczoną gruszką. Idealnie rozgrzeje w zimny wieczór
Zupa krem z batatów z pieczoną gruszką to idealny przepis na zimowy wieczór. Rozgrzeje Cię od środka!
03.12.2021 | aktual.: 03.12.2021 11:41
Rozgrzewająca zupa krem
Zupy krem to coś, co kochamy. Pozwalają na eksperymentowanie i łączenie smaków. Połączenie delikatnie słodkich batatów z pieczoną gruszką i odrobiną tymianku sprawi, że Twoje kubki smakowe eksplodują. To miła i smaczna odmiana od znanych nam klasycznych zup.
Pieczona gruszka nie tylko jako deser
Zupa z batatem i pieczoną gruszką to również zdrowa kompozycja. Bataty mają w sobie dużo beta karotenu, kwasu foliowego i witaminy E. Jedzenie słodkich ziemniaków jest szczególnie polecane osobom, które chcą zadbać o swój wzrok.
Gruszka pieczona z cynamonem wypełni Twój dom prawdziwie świątecznym zapachem.|
Naszą zupę możesz podawać z dekoracją z gruszki, kleksa śmietany i gałązki rozmarynu. Świetnie sprawdzi się też groszek ptysiowy czy popcorn.
Zupę krem w świątecznym wydaniu przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.
Zobacz także
Składniki
Zupa
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 gruszki
- 2 bataty
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
Pieczone gruszki
- 1 gruszka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Umieść w dużym garnku 2 łyżki masła i włącz mały ogień.
Kiedy produkt już się rozpuści, podsmaż kawałki cebuli oraz drobno posiekany czosnek. Smaż oba składniki przez kilka minut, do momentu aż nabiorą złocistego koloru. Nie przeciągaj tego momentu, bo czosnek może stać się gorzki, kiedy się przypali. Do masła możesz dodać też pół łyżeczki oleju. Dzięki temu zminimalizujesz ryzyko przypalenia, a wciąż uzyskasz maślany smak.
Na koniec dodaj do garnka świeży tymianek. Dokładnie wymieszaj zawartość garnka.
Następnie obierz gruszkę oraz bataty, po czym podziel na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka z cebulą i czosnkiem. Do garnka wlej również bulion drobiowy lub warzywny. Na koniec dodaj liście laurowe, ziele angielskie, goździki oraz sól.
Dokładnie wymieszaj zawartość garnka przy pomocy drewnianej łyżki, po czym gotuj pod przykryciem do miękkości batatów - ok. 20 minut.
Pieczona gruszka
W międzyczasie zajmij się przygotowaniem pieczonej gruszki.
W tym celu podziel owoc na cienkie plastry. Możesz to zrobić przy pomocy mandoliny lub malaksera, który podzieli gruszkę na cienkie kawałki. Następnie przełóż je do formy z papierem do pieczenia. Na każdym kawałku gruszki rozprowadź odrobinę miodu i cynamonu. Tak przygotowane gruszki piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Zblendowanie i podanie zupy krem
Po 20 minutach wróć do pracy nad zupą.
W tym celu wyjmij z garnka liście laurowe i ziele angielskie. Powstałą mieszankę przelej do blendera i zmiksuj na gładki krem.
Gotową zupę krem przelej do talerzy. Każdy talerz udekoruj przy pomocy pieczonej gruszki, jogurtu naturalnego i gałązki świeżego tymianku. Smacznego!
Jak sama widzisz, przygotowanie pysznej zupy w postaci kremu jest bajecznie proste. Sprawdzony przepis na obłędną i rozgrzewającą zupę zawsze się przyda. Tym bardziej na świątecznym stole w grudniowe wieczory.
Więcej pomysłów na bożonarodzeniowe przepisy czeka na naszej stronie www. Nasza baza jest bardzo obszerna, dlatego na pewno znajdziesz dla siebie wiele ciekawych perełek. Ślinka cieknie od samego patrzenia!