Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz smakuje wybornie. Oto cały sekret
Pomidorówka to najpopularniejsza obok rosołu zupa w naszym kraju. Każdy z nas ma swój sposób na przygotowanie tego dania. Czy jednak próbowaliście dodawać miód? Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz wchodzi na zupełnie inny poziom. Czy macie ochotę ją przygotować na obiad?
18.09.2023 10:02
Pomidorówka jest zawsze aromatyczna. Najlepsze jest jednak to, że możemy przygotować ją z rosołu z wczoraj. Niektóre osoby wykorzystują pomidory, inne passatę, są też Polacy, którzy używają samego koncentratu pomidorowego. Każdy z nas ma swój własny pomysł na pomidorową. Swoją recepturę ma również Ewa Wachowicz. III wicemiss świata z 1992 roku do zupy dodaje... miód. Brzmi to trochę dziwnie, ale świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Ma bardzo ciekawy smak i jest mocno aromatyczna. Koniecznie spróbujcie przygotować ją w domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz - przepis
Przygotuj potrzebne składniki. Będą to:
Sposób przygotowania dania:
- Na samym początku rozpuść masło w garnku (najlepiej, jeśli będzie miał dość grube dno).
- Drobno pokrój warzywa i je podsmaż. Najpierw do naczynia wrzuć ziemniaka i marchewkę. Zalej całość wywarem, następnie przykry pokrywką i duś do miękkości warzyw.
- Pomidory zetrzyj na tarce. Przekrój je na pół i ścieraj tak, by skórka bezpośrednio została na tarce. Tę część możesz wyrzucić. Nie będzie ci potrzebna do zupy.
- Zagotuj pomidorówkę i od razu po tym ją zmiksuj.
- Dodaj miód oraz dopraw solą do smaku.
- Śmietanę zahartuj. Wlej ją do miseczki i dolej kilka łyżek zupy, wymieszaj dokładnie. Wszystko przelej do garnka i mieszaj. Musisz uważać, by nie powstały żadne grudki. Inaczej danie będzie wyglądało brzydko i będzie się je nieprzyjemne jadło.
- Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz najlepiej smakuje z makaronem. Możesz też dodać do niej ryż.