Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz smakuje wybornie. Oto cały sekret

Pomidorówka to najpopularniejsza obok rosołu zupa w naszym kraju. Każdy z nas ma swój sposób na przygotowanie tego dania. Czy jednak próbowaliście dodawać miód? Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz wchodzi na zupełnie inny poziom. Czy macie ochotę ją przygotować na obiad?

Zupa pomidorowa Ewy WachowiczZupa pomidorowa Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, fot. Instagram | Ewa Wachowicz
Paulina Hermann

Pomidorówka jest zawsze aromatyczna. Najlepsze jest jednak to, że możemy przygotować ją z rosołu z wczoraj. Niektóre osoby wykorzystują pomidory, inne passatę, są też Polacy, którzy używają samego koncentratu pomidorowego. Każdy z nas ma swój własny pomysł na pomidorową. Swoją recepturę ma również Ewa Wachowicz. III wicemiss świata z 1992 roku do zupy dodaje... miód. Brzmi to trochę dziwnie, ale świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Ma bardzo ciekawy smak i jest mocno aromatyczna. Koniecznie spróbujcie przygotować ją w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serwuję te przekąski na każdej imprezie. Goście są pod wielkim wrażeniem

Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz - przepis

Przygotuj potrzebne składniki. Będą to:

  • cztery pomidory malinowe,
  • dwa pomidory zwykłe,
  • marchewka,
  • ziemniak,
  • pół czerwonej papryki,
  • cebula
  • litr wywaru na cielęcinie,
  • łyżka miodu,
  • sól morska,
  • łyżka masła do smażenia,
  • makaron do podania.
Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz
Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz © Wikipedia

Sposób przygotowania dania:

  1. Na samym początku rozpuść masło w garnku (najlepiej, jeśli będzie miał dość grube dno).
  2. Drobno pokrój warzywa i je podsmaż. Najpierw do naczynia wrzuć ziemniaka i marchewkę. Zalej całość wywarem, następnie przykry pokrywką i duś do miękkości warzyw.
  3. Pomidory zetrzyj na tarce. Przekrój je na pół i ścieraj tak, by skórka bezpośrednio została na tarce. Tę część możesz wyrzucić. Nie będzie ci potrzebna do zupy.
  4. Zagotuj pomidorówkę i od razu po tym ją zmiksuj.
  5. Dodaj miód oraz dopraw solą do smaku.
  6. Śmietanę zahartuj. Wlej ją do miseczki i dolej kilka łyżek zupy, wymieszaj dokładnie. Wszystko przelej do garnka i mieszaj. Musisz uważać, by nie powstały żadne grudki. Inaczej danie będzie wyglądało brzydko i będzie się je nieprzyjemne jadło.
  7. Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz najlepiej smakuje z makaronem. Możesz też dodać do niej ryż.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"