To proste rozwiązanie oszczędziło mi wiele nerwów. Banalnie uratujesz za kwaśną pomidorówkę

Zupa pomidorowa zrobiona z wczorajszego rosołu to chyba standard w wielu polskich domach. Zrobienie pomidorowej to nic trudnego. Wystarczy baza, czyli rosół i 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Natomiast co zrobić, gdy pomidorowa wyjdzie zbyt kwaśna?

Obrazek
Paulina

Pomidorowa jest ceniona w naszej kuchni za idealne zestawienie smaku słodko-kwaśnego. W połączeniu z makaronem zachwyca wielu domowników i zawsze jest dobrym rozwiązaniem na obiad. Problem pojawia się wtedy, kiedy dodamy do wywaru zbyt dużo koncentratu i całość staje się za kwaśna. Nie ma co spisywać na straty naszej zupy. Są na to sposoby.

Obrazek
Cukier - Pyszności; Foto: Canva.com

Kwaśna zupa pomidorowa — jak ją uratować?

Czasami wystarcz jedno z najprostszych rozwiązań, czyli rozwodnienie zupy, ale nie zawsze ten patent się sprawdza. Co wtedy zrobić? Na ratunek przychodzą przyprawy i cukier. To właśnie ta ostatnie pozycja może pomóc poprawić nam smak naszej zupy i zneutralizować kwaśny smak.

Obrazek

Makaron i ryż uratują kwaśną zupę?

Kolejnym rozwiązaniem, które może poprawić smak  kwaśniej zupy, są odpowiednie dodatki.  Jak się okazuje, to właśnie ryż może pomóc nam zwalczyć zbyt kwaśny smak zupy pomidorowej. Wiec, jeśli nie jest za późno i nie ugotowaliśmy już makaronu, to wybierzmy ten drugi dodatek do naszej zupy.

Obrazek
Źródło: google.pl

Soda oczyszczona

Ostatnią deską ratunku może być dodatek sody oczyszczonej do naszego wywaru. Nie ma się czego obawiać. Wystarczy 1/2 łyżeczki, i zupa pomidorowa będzie uratowana. Ten biały proszek ma odczyn zasadowy, co wpłynie na zneutralizowanie kwaśnego smaku pomidorowej.

Czemu zupa pomidorowa wychodzi zbyt kwaśna?

Co może być winowajcą kwaśnej zupy, oprócz koncentratu pomidorowego? Inne dodatki, takie jak passata pomidorowa czy pomidory z puszki, mają duże znaczenie, a dokładnie ich ilość. Oprócz tego powinniśmy zwrócić uwagę na ilość użytego rosołu lub bulionu do przygotowania zupy. Zbyt mała ilość w stosunku do pomidorów będzie na naszą niekorzyść. Kolejnym ważnym elementem jest marchewka, jeśli doda się jej zbyt mało, zupa pomidorowa nie będzie odpowiednio słodka. Na koniec warto przyjrzeć się śmietanie, zbyt kwaśna nie będzie najlepszym rozwiązaniem.

Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne zupy- zerknij na nasz kanał na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci