To proste rozwiązanie oszczędziło mi wiele nerwów. Banalnie uratujesz za kwaśną pomidorówkę

Zupa pomidorowa zrobiona z wczorajszego rosołu to chyba standard w wielu polskich domach. Zrobienie pomidorowej to nic trudnego. Wystarczy baza, czyli rosół i 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Natomiast co zrobić, gdy pomidorowa wyjdzie zbyt kwaśna?

Obrazek
Paulina

Pomidorowa jest ceniona w naszej kuchni za idealne zestawienie smaku słodko-kwaśnego. W połączeniu z makaronem zachwyca wielu domowników i zawsze jest dobrym rozwiązaniem na obiad. Problem pojawia się wtedy, kiedy dodamy do wywaru zbyt dużo koncentratu i całość staje się za kwaśna. Nie ma co spisywać na straty naszej zupy. Są na to sposoby.

Obrazek
Cukier - Pyszności; Foto: Canva.com

Kwaśna zupa pomidorowa — jak ją uratować?

Czasami wystarcz jedno z najprostszych rozwiązań, czyli rozwodnienie zupy, ale nie zawsze ten patent się sprawdza. Co wtedy zrobić? Na ratunek przychodzą przyprawy i cukier. To właśnie ta ostatnie pozycja może pomóc poprawić nam smak naszej zupy i zneutralizować kwaśny smak.

Obrazek

Makaron i ryż uratują kwaśną zupę?

Kolejnym rozwiązaniem, które może poprawić smak  kwaśniej zupy, są odpowiednie dodatki.  Jak się okazuje, to właśnie ryż może pomóc nam zwalczyć zbyt kwaśny smak zupy pomidorowej. Wiec, jeśli nie jest za późno i nie ugotowaliśmy już makaronu, to wybierzmy ten drugi dodatek do naszej zupy.

Obrazek
Źródło: google.pl

Soda oczyszczona

Ostatnią deską ratunku może być dodatek sody oczyszczonej do naszego wywaru. Nie ma się czego obawiać. Wystarczy 1/2 łyżeczki, i zupa pomidorowa będzie uratowana. Ten biały proszek ma odczyn zasadowy, co wpłynie na zneutralizowanie kwaśnego smaku pomidorowej.

Czemu zupa pomidorowa wychodzi zbyt kwaśna?

Co może być winowajcą kwaśnej zupy, oprócz koncentratu pomidorowego? Inne dodatki, takie jak passata pomidorowa czy pomidory z puszki, mają duże znaczenie, a dokładnie ich ilość. Oprócz tego powinniśmy zwrócić uwagę na ilość użytego rosołu lub bulionu do przygotowania zupy. Zbyt mała ilość w stosunku do pomidorów będzie na naszą niekorzyść. Kolejnym ważnym elementem jest marchewka, jeśli doda się jej zbyt mało, zupa pomidorowa nie będzie odpowiednio słodka. Na koniec warto przyjrzeć się śmietanie, zbyt kwaśna nie będzie najlepszym rozwiązaniem.

Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne zupy- zerknij na nasz kanał na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy