Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to klasyka w najlepszym wydaniu – aromatyczna, kremowa i pełna smaku, bo sierpień i wrzesień to najlepszy czas na wykorzystanie takich produktów. Podana z delikatnymi lanymi kluseczkami smakuje domowo i wyjątkowo. Sprawdź prosty przepis krok po kroku na pomidorówkę z malinowych, bawolich serc lub rzymskich pomidorów. To najlepsza wersja tradycyjnej zupy pomidorowej. Pełna lista składników poniżej, a wykonanie krok po kroku z trikiem na lane ciasto obejrzysz w wideo.
Składniki:
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 kg pomidorów (malinowe, bawole serce, rzymskie),
- 2 łyżki masła,
- 2 cebule,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 150 ml śmietanki 30 proc.,
Lane kluski:
- 2 jajka (rozmiar L),
- 3 łyżki mąki pszennej.